Annonce
Haderslev

6-700 naboer strømmede til: Fleksible F-35 støj kompensationer fik kritik

Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Over 600 mødte op for at høre om Folketingets kompensationsmodel på torsdag aftens borgermøde i Vojens.

Der var kamp om p-pladserne uden for Vojens Halerne torsdag aften. Der blev hurtigt overfyldt, for 600-700 naboer til de kommende F-35 kampfly ville høre om Folketingets kompensationsmodel.

Hver gang en beboer kritiserede den politiske aftale, udløste det klapsalver. Selvom mødeleder og koncernstyringsdirektør i forsvaret Per Pugholm Olsen gang på gang slog fast, at han kun kunne forholde sig til aftalen, var der flere, som ønskede at kæmpe imod netop den.

Kritikken gik blandt andet på den skarpe grænse mellem dem, som kan sælge deres hus til staten, og dem som groft sagt må nøjes med 70.000 kroner i kompensation. Samt den manglende erstatning for eventuelle værditab.

Men Per Pugholm Olsen kom dog med flere ”indrømmelser”, blandt andet da han blev spurgt til, hvor tallet for den samlede kompensation på en kvart milliard kroner kom fra. Svaret var, at der var skelet til lignede sager med kompensation.

Annonce

Hvis behovet er der, kommer vi igen de kommende uger.

Per Pugholm Olsen

Mere end 250 millioner

Men beløbet kan sagtens blive meget højere end de 70.000 kroner, man kan få som kompensation i for eksempel den gule zone. Hvis man i stedet vælger at få støjisolering.

– Støjisolering koster det, der nu er nødvendigt, for eksempel 100.000 kroner. Staten kommer til at betale det, det koster. Men man behøver ikke vælge, før man kender omfanget, forklarede han.

Og man kan endda vente de ti år aftalen gælder, og se om man kan leve med støjen inden man træffer sit valg. Han man i rød zone sagt ja til 140.000 kroner i kompensation, kan man nå at fortryde og vælge at lade staten overtaget huset alligevel.

Han gjorde samtidig opmærksom på, at kompensationsmodellen kun dækker flystøj. Ikke terminalstøjen fra aktiviteterne på flybasen. Her vil støjgrænserne bliver overskredet ved aften- og natflyvninger.

– Men ikke nok til at der er politisk opbakning til kompensation for terminalstøj, forklarede han.

Hvad med børn og dyr

Der mangler dog stadig at blive lavet flere undersøgelser af F-35 flyenes påvirkning på omgivelserne. Tre specifikke emner skal undersøges; den lavfrekvente støj, påvirkningen af børns indlæringsevner og sundhed samt støjens påvirkning på produktionsdyr.

En deltager ville derfor vide, om kommunen kommer til at hænge på regningen til støjisolering til daginstitutioner og skoler i området.

– Modellen er ligesom med udlejningsejendomme; man kan få støjisolering, sagde Per Pugholm Olsen.

Han afviste også, at man teknisk kan få flyene til at larme mindre.

Folk blev ved med at strømme ind i Vojens Hallerne til torsdagens borgermøde om kompensation for F-35 støj. Foto: Larz Grabau

Måske larmer de mere

Men han kunne på den anden side heller ikke love, at F-35 ikke kommer til at larme mere end forventet.

– Motorfabrikanten arbejder på en opgradering af motorerne, så de kan noget mere. Men så kommer de måske til at larme mere.

Flere spørgsmål var meget specifikke og individuelle. Dem henviste han til telefon-hotlinen eller til at møde op fredag eller lørdag til personlige samtaler i Vojens Hallerne.

– Hvis behovet er der, kommer vi igen de kommende uger, lovede han.

Det er også her man kan få rettet eventuelle fejl, hvis man mener sig fejlplaceret i eller uden for de to zoner, der udløser kompensation.

– Har vi lavet en teknisk fejl, så korrigerer vi selvfølgelig den.

Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Der var kaffepause klokken 20.30. Foto: Larz Grabau
Forsvarets ledere mødtes med kommunens. Foto: Larz Grabau
Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Kalmar-huse reddet fra konkurs

Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

EfB

EfB lejer angriber i Brøndby

Kolding

Genoptager omdiskuteret samarbejde: Konsulenter på resultatløn skal igen finde besparelser på udsatte borgere

Annonce