x
Annonce
Haderslev

6-700 naboer strømmede til: Fleksible F-35 støj kompensationer fik kritik

Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Over 600 mødte op for at høre om Folketingets kompensationsmodel på torsdag aftens borgermøde i Vojens.

Der var kamp om p-pladserne uden for Vojens Halerne torsdag aften. Der blev hurtigt overfyldt, for 600-700 naboer til de kommende F-35 kampfly ville høre om Folketingets kompensationsmodel.

Hver gang en beboer kritiserede den politiske aftale, udløste det klapsalver. Selvom mødeleder og koncernstyringsdirektør i forsvaret Per Pugholm Olsen gang på gang slog fast, at han kun kunne forholde sig til aftalen, var der flere, som ønskede at kæmpe imod netop den.

Kritikken gik blandt andet på den skarpe grænse mellem dem, som kan sælge deres hus til staten, og dem som groft sagt må nøjes med 70.000 kroner i kompensation. Samt den manglende erstatning for eventuelle værditab.

Men Per Pugholm Olsen kom dog med flere ”indrømmelser”, blandt andet da han blev spurgt til, hvor tallet for den samlede kompensation på en kvart milliard kroner kom fra. Svaret var, at der var skelet til lignede sager med kompensation.

Annonce

Hvis behovet er der, kommer vi igen de kommende uger.

Per Pugholm Olsen

Mere end 250 millioner

Men beløbet kan sagtens blive meget højere end de 70.000 kroner, man kan få som kompensation i for eksempel den gule zone. Hvis man i stedet vælger at få støjisolering.

– Støjisolering koster det, der nu er nødvendigt, for eksempel 100.000 kroner. Staten kommer til at betale det, det koster. Men man behøver ikke vælge, før man kender omfanget, forklarede han.

Og man kan endda vente de ti år aftalen gælder, og se om man kan leve med støjen inden man træffer sit valg. Han man i rød zone sagt ja til 140.000 kroner i kompensation, kan man nå at fortryde og vælge at lade staten overtaget huset alligevel.

Han gjorde samtidig opmærksom på, at kompensationsmodellen kun dækker flystøj. Ikke terminalstøjen fra aktiviteterne på flybasen. Her vil støjgrænserne bliver overskredet ved aften- og natflyvninger.

– Men ikke nok til at der er politisk opbakning til kompensation for terminalstøj, forklarede han.

Hvad med børn og dyr

Der mangler dog stadig at blive lavet flere undersøgelser af F-35 flyenes påvirkning på omgivelserne. Tre specifikke emner skal undersøges; den lavfrekvente støj, påvirkningen af børns indlæringsevner og sundhed samt støjens påvirkning på produktionsdyr.

En deltager ville derfor vide, om kommunen kommer til at hænge på regningen til støjisolering til daginstitutioner og skoler i området.

– Modellen er ligesom med udlejningsejendomme; man kan få støjisolering, sagde Per Pugholm Olsen.

Han afviste også, at man teknisk kan få flyene til at larme mindre.

Folk blev ved med at strømme ind i Vojens Hallerne til torsdagens borgermøde om kompensation for F-35 støj. Foto: Larz Grabau

Måske larmer de mere

Men han kunne på den anden side heller ikke love, at F-35 ikke kommer til at larme mere end forventet.

– Motorfabrikanten arbejder på en opgradering af motorerne, så de kan noget mere. Men så kommer de måske til at larme mere.

Flere spørgsmål var meget specifikke og individuelle. Dem henviste han til telefon-hotlinen eller til at møde op fredag eller lørdag til personlige samtaler i Vojens Hallerne.

– Hvis behovet er der, kommer vi igen de kommende uger, lovede han.

Det er også her man kan få rettet eventuelle fejl, hvis man mener sig fejlplaceret i eller uden for de to zoner, der udløser kompensation.

– Har vi lavet en teknisk fejl, så korrigerer vi selvfølgelig den.

Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Der var kaffepause klokken 20.30. Foto: Larz Grabau
Forsvarets ledere mødtes med kommunens. Foto: Larz Grabau
Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Der var stor interesse for borgermødet om kompensationsmodellen. Foto: Larz Grabau
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce