Annonce
Esbjerg

Flemming er kommet hjem

Flemming og Henning bor sammen over Pompei og er blevet perlevenner på kort tid. Foto: Annett Bruhn
Flemming Nielsen har boet i lejligheden over Pompei i fyrre år af flere omgange. I maj flyttede bagermesteren tilbage efter 19 år i Esbjerg. Og han havde Henning med.
Annonce

Ribe: På postkassen udenfor Saltgade 7a 1. sal står der: Flemming Nielsen. Og Henning.

Henning er en flink Beagle af ældre dato. Flemming er hans ven.

-  Jeg har tidligere haft en Beagle. Han hed Buster, og det blev lidt tomt uden ham, så derfor fik jeg Henning gennem Dyrenes tarv. Han blev anholdt i Tønder, så i teorien kunne han være tysker, siger Flemming Nielsen med et lunt smil.

Og lun er lige præcis den temperatur, man forbinder med Flemming, der blev født i 1951, og som har boet i lejligheden over Pompei fra han var ti og i rundt regnet fyrre år, og som 1. maj  i år flyttede hjem efter 19 år i Esbjerg.

Annonce

En gang bager

- Mine forældre åbnede et bageri i Saltgade 4 i 1952. Min far var andengenerationsbager, så jeg er faktisk tredje generation, fortæller Flemming, der var 25, da han i 1976 overtog forældrenes andet bageri på den anden side af gaden.

Der var ikke så meget at rafle om, da Flemming skulle vælge sin fremtidige levevej:

- Den gang blev man i det samme fag i generationer, sådan fungerede det, siger Flemming, der aldrig har fortrudt sit valg.

-Mine forældres bageri hed vist Bager Nielsen eller Nielsens bageri, da jeg overtog det, og fra 1980 valgte vi at kalde det Håndværksbageriet.

I 1998 solgte Flemming forretningen til to gamle lærlinge, og de valgte navnet Pompei, som forretningen stadig hedder i dag.

- Det var oppe i tiden med eksotiske navne den gang, siger Flemming fornøjet og fortsætter:

- Min kone og jeg var blevet trætte af at have forretningen, og i et par år havde jeg et vikarbureau - det var meget populært dengang.

Flemming smiler igen.

Annonce

Solgte bagere

- Jeg "solgte bagere" som arbejdskraft og tog også selv ud og arbejdede, fortæller den lune bager, der absolut ikke havde fået mindre at se til.

- Det gik faktisk utrolig godt, men det var hårdt. Jeg havde nogle faste kunder i Struer, hvor jeg arbejdede i ti timer ad gangen, og så skulle jeg også køre frem og tilbage. Jeg mødte ved midnat, så jeg var helt ødelagt bagefter.

I 2000 købte Flemming en nedlagt grillbar på Spangsberg Kirkevej i Esbjerg og byggede den om til bagerforetningen "Baguette", som han drev indtil sidste år, hvor Flemming gik på en velfortjent pension.

- Jeg valgte at flytte tilbage til Ribe, fordi jeg har familie og mine venner her, fortæller Flemming, der sidder på sin store altan i sit barndomshjem.

-Jeg solgte kun forretningen, for jeg har hele tiden vidst, at jeg ville bo her igen, siger Flemming, der har lejet lejligheden ud, indtil han og Henning flyttede ind.

Det er tilsyneladende ikke dårligt at være hund hos den pensionerede bager, der råder over sejlbåden Martha, og som spiller lidt golf, når han ellers kan se bolden.

- Jeg er lige blevet opereret for grøn stær, så der går lidt tid, fortæller Flemming, der aldrig har overvejet at lave noget andet end at bage, men som alligevel ikke har en yndlingskage.

Annonce

Man skal være alt

- Man skal jo have noget at leve af, og det er den uddannelse, jeg har, fastslår Flemming, der har været selvstændig siden han fyldte 25.

- Det værste ved at være selvstændig er, at man skal ordne det hele selv. Man er både personalechef, produktionschef, økonomidirektør og reklamekonsulent i sit eget firma, og det er hårdt, siger Flemming, der har erfaret, at det er svært at finde godt personale i branchen.

- Folk kan tjene mere i andre fag uden uddannelse. Det er et kald at være bager, lige som det er et kald at være kok.

Det eneste, Flemming er træt af i sit eget virke som bager, er, at han sprang med på at producere så meget som muligt:

- Set i bagklogskabens lys producerede vi alt for meget i 70´erne, 80´erne og 90´erne. Vi gik efter kvantitet i stedet for kvalitet, og vi var meget fokuserede på prisen. Det kunne have været meget mere spændende at lave nogle gode ting. Det er det, folk gerne vil have, og de har bedre råd i dag, siger Flemming og fortsætter:

- Jeg tror ikke på, at folk går i discountbutikker for at købe brød. De køber det, fordi de er der alligevel.

Annonce

Hurtigt resultat

Det taknemmelige ved at være bager ifølge Flemming er, at man har et resultat forholdsvist hurtigt, og at man kan måle resultatet med det samme. Når kurven er tom, er det godt. Og når kunderne kommer tilbage, er det bedst.

- Der er kontant afregning, og det kan jeg godt lide, siger Flemming, der er glad for at være pensionist, og som er endnu gladere for at være kommet hjem:

- Jeg virker lidt som vicevært og går passer tingene i mit eget tempo, fortæller den pensionerede bager, der i sagens natur holder af et godt stykke brød:

- Jeg kan lide et langtidshævet flüte med nogle ordentlige huller og med en god skorpe sammen med lidt pesto til og lidt ost.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce