Annonce
KLUMME

Flemming Hansen er vred: Statsministeren styrede uden om tre superaktuelle spørgsmål

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder nytårstale på Marienborg i Kongens Lyngby, fredag 1. januar 2021. - Flemming Hansen hæfter sig ved tre ting, statsministeren ikke sagde ét ord om, Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

To dronningetaler - sådan hører man mange gange nytårstalerne omtalt. Men intet kan være mere forkert.

Dronning Margrethes tale var som sædvanlig værdig og præcis. Den var med til advare danskerne og samtidig give dem håb for fremtiden efter det forfærdelige år 2020.

Coronaen var det naturlige omdrejningspunkt, udtalt med frygt, men også med tro på fremtiden og med betydelig glæde over, at de første vacciner netop var tildelt danskerne.

Statsministerens tale overraskede mig derimod meget.

For den var på ingen måde en tale til det danske folk. Den var en tale til en kommende partikongres i Socialdemokratiet, og talen var dermed totalt uden interesse for de omkring 60 procent af den danske befolkning, der ikke stemmer socialdemokratisk.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), tidl. minister Flemming Hansen (K), Messe C-direktør Grete Højgaard, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Det er fuldstændig ufatteligt, at statsministeren ud over egen selvforherligelse ikke omtalte følgende tre emner, som ovenikøbet var superaktuelle på selve dagen.

For det første var der ikke et eneste ord om den minkskandale, som regeringen stadig skylder en politisk forklaring på. En skandale helt uden sidestykke i dansk politisk historie.

Millioner af mink blev aflivet uden et lovligt grundlag, og familievirksomheder gennem generationer blev udslettet på få dage.

Endnu værre er det måske, at det trak i alt for lange langdrag med den støtte, man lovede ville komme.

Heldigvis er alle løfterne på ”bånd”, så dem kan man vel ikke løbe fra.

For det andet: Tænk engang, at en politisk leder, på selve dagen for brexit, ikke nævner Storbritanniens farvel til EU med et eneste ord.

Storbritannien blev medlem af EU sammen med Danmark i 1973, og selv om der naturligvis altid er problemer, når så mange lande skal arbejde sammen, er EU en kæmpe succes.

Men i Storbritannien holdt man folkeafstemning om fortsat medlemskab, og for fire år siden stemte et meget lille flertal for et nej til EU.

Et af paradokserne er, at det - ligesom det viser sig ved enhver folkeafstemning i Danmark- var den ældre del af befolkningen, der stemte ”ud af EU” og derfor med garanti har stillet briterne, også de yngre, i en forfærdelig situation. Det ser vi allerede nu eksempler på.

Jeg tænker ofte på: Hvor stor en del af de ældre, der stemte nej, er mon stadig i live?...

Man kan ikke lade være med at spørge om, hvorfor denne kæmpe begivenhed ikke var omtalt i statsministerens nytårstale. Om ikke andet, så bare med et tak for godt samarbejde?


Det var en tale til en kommende partikongres i Socialdemokratiet, og talen var dermed totalt uden interesse for de omkring 60 procent af den danske befolkning, der ikke stemmer socialdemokratisk.


Svaret må være, at Socialdemokratiet aldrig har haft mod til at tage en ordentlig intern debat om EU-medlemskabet. Og i en nytårstale til ”kammeraterne” skal man være lidt blid, især når man er regeringsbærende.

Det tredje og sidste helt uundgåelige emne, der blev forbigået i larmende tavshed, er Metoo-bevægelsen, som sidste år optog danskerne i betydelig grad, og som må have splittet familier i hundred- eller tusindvis ad.

Metoo er en kæmpe begivenhed, som ramte alle brancher og på alle niveauer, men det er naturligvis en debat, der skal tages og vil blive det.

Alligevel sidder mange formentlig - ligesom jeg - med spørgsmålet:

Er det virkelig normalt, at man straffer folk og familier for større eller mindre hændelser, der ligger op imod 20 år tilbage?

Det ser ud til, at især politikere og mediefolk for en gangs skyld selv er kommet i centrum. Men jeg er helt overbevist om, at de blot er de mest fokuserede.

Alle andre brancher vil følge efter. Man sidder tilbage med håbet om, at de, der involveres, må få en god og fair behandling.

Men at undlade også dette emne i en nytårstale til befolkningen - det er ikke rimeligt.

Nu kommer det allerværste:

Meget tyder på, at statsministeren desværre får mange år til at øve sig på at skrive nytårstaler.

Med mindre hun falder for en rigsretssag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce