Annonce
Varde

Flere ansatte afhørt i sag om chikane på Hærens Sergentskole

Forsvarets Auditørkorps vil i det nye år tage stilling til, om der skal rejses sigtelse mod en eller flere ansatte på Hærens Sergentskole i Varde i sagen om chikane og mobning. Foto: Henrik Reintoft
Forsvarsministeriets Auditørkorps forventer først i det nye år at tage stilling til, om der skal rejses en militær straffesag mod en eller flere ansatte på Hærens Sergentskole i Varde.
Annonce

Varde: Den 6. oktober fik Hærens Sergentskole i Varde et strakspåbud af Arbejdstilsynet i en sag om chikane og mobning af civilt ansatte. Mobningen fandt sted i skolesektionen med seks mand, hvor især en kaptajn ifølge Arbejdstilsynet gjorde forholdene stærkt belastende for de civilt ansatte.

Kaptajnen valgte selv efter omtalen i pressen i begyndelsen af november at fratræde sin stilling og arbejder i dag ikke mere på Hærens Sergentskole.

Efterfølgende gik Forsvarsministeriets Auditørkors ind i sagen. Auditør Claus Risbjerg fortæller, at de er i fuld gang med efterforskningen.

- Vi er i gang med afhøringerne og har afhørt flere folk, fortæller Claus Risbjerg.

Mulige strafovertrædelser

Forsvarsministeriets Auditørkorps undersøger blandt andet om følgende paragraffer i den militære strafferet er overtrådt på Hærens Sergentskole i Varde:

  • §15. Den overordnede, som forsætligt ved forskelsbehandling, chikane eller på tilsvarende måde forfølger en eller flere underordnede, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.
  • §17. Den overordnede, der forsætligt undlader at gribe ind over for en underordnets krænkende behandling af dennes underordnede eller sideordnede, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.
  • §27. Den, der i øvrigt groft tilsidesætter sine pligter i tjenesten, straffes for pligtforsømmelse med bøde eller fængsel indtil 3 måneder.
Annonce

Nedgørelse og trusler

En civilt ansat var ifølge Arbejdstilsynet så hårdt ramt, at vedkommende ikke kunne sove om natten, havde ondt i maven og havde let til gråd. En anden brød hulkende sammen ved det ene af to besøg fra Arbejdstilsynet.

Ord som usaglig kritik, nedgørelse, manipulation, trusler, bagtalelse, klikedannelse, ignorering og udelukkelse fra det sociale fællesskab kommer over læberne fra de civilt ansatte, når de fortæller om arbejdsklimaet.

Annonce

Høj prioritet

Forhold som ifølge den militære straffelov kan være ulovlige og føre til domfældelse.

- Jeg går ikke ind og kigger på sagen, før efterforskeren har afhørt de relevante personer. Det gør jeg først i det nye år, da vi har andre sager, der fylder en del, siger Claus Risbjerg.

Sagen på Hærens Sergentskole har dog høj prioritet og kommer, som Claus Risbjerg siger, ikke til at samle støv.

- Jeg laver en juridisk vurdering i det nye år, om der skal rejses sigtelser, eller om den skal afsluttes, siger Claus Risbjerg.

Hvis det ikke er sandsynligt, at der kan ske en domfældelse, så dropper auditørkorpset sagen.

Årligt behandler Forsvarsministeriets Auditørkors cirka 700 sager efter den militære straffelov. I 2018 var der 690 sager, hvoraf de 340 udløste en eller flere sanktioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Endelig kom sneen

Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Trekantområdet

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Annonce