Annonce
Sydjylland

Flere børn får en voksenven - alligevel stiger ventelisten

Hos Børns Voksenvenner mangler man voksne mænd til at skabe venskab med et barn. Nogle venskaber opløses igen, mens andre varer i mange år - resten af livet endda. Sådan er det for Simon og Kenneth fra Esbjerg. Foto: Martin Ravn
2019 blev rekordmange børn parret med en voksenven. Men ventelisten stiger alligevel - specielt i Sydjylland. Riften om frivillig arbejdskraft kan være en del af forklaringen.

Selv om 2019 blev en succes for Børns Voksenvenner med 20 procent flere venskaber end året før, steg antallet af børn på venteliste. Særligt drenge mangler en voksen at knytte venskab med.

- Vi kan jo se, at 40 procent af alle børn oplever deres forældre blive skilt. Nogle børn mister helt kontakten til typisk deres far eller ser meget lidt til ham, og derrmed har drengene en hverdag med flere kvinder end mænd. Det er der i sig selv slet ikke noget i vejen med, men vi hører, at mødrene netop søger en mandlig voksenven til deres søn for at få nogle mandlige værdier ind i hverdagen, siger Mikkel Hyldebrandt Jensen, der er direktør i Børns Voksenvenner.

Han pointerer, at de børn der mangler en voksenven er helt normalt fungerende børn, der har få voksne i deres liv og måske er ensomme.

- Jeg er imponeret over forældrene – at de har omsorg og overskud til at række ud efter hjælp i form af en voksenven imponerer mig, siger Mikkel Hyldebrandt Jensen.

Voksenvennerne kommer fra alle samfundslag og i alle aldre. Fælles for dem er, ifølge direktøren, at de har en naturlig interesse i at gøre en forskel for et barn.

- Vi frasorterer også en del, og det er ikke nemt at skulle sige nej. Men hvis vi skønner, at vedkommende ikke har de krævede ressourcer eller personlighed, bliver de afvist, siger Mikkel Hyldebrandt Jensen.

Han oplever, at det er de mandlige voksenvenner, der er sværest at trække til. Kvinderne kommer af sig selv, som han siger.

Annonce

Børns Voksenvenner

Børns Voksenvenner har 30 års jubilæum i år.

Foreningen blev etableret i 1990 af socialrådgiver Gerd Augsburg efter inspiration fra den amerikanske organisation "Big Brothers Big Sisters of America". Børns Voksenvenner har siden da skabt venskaber for børn med spinkle voksennetværk og frivillige voksne med tid og overskud til at gøre en kæmpe forskel for et barn. Årsagen til, at børnene mangler en ekstra rollemodel og fortrolig voksen i deres liv kan fx skyldes skilsmisse, dødsfald, sygdom eller svære handicaps i den nærmeste familie. Børn med få tætte voksenrelationer kan være sårbare, opleve ensomhed og manglende selvtillid eller savne at være en del af et fællesskab.

Jubilæet fejres rundt omkring i landet den 12. september.

Frivillighed tager tid

Et af de steder der oplever lige præcis den tendens er Sydøstjyllandsområdet, der dækker Aabenraa, Sønderborg, Tønder, Haderslev, Kolding og Fredericia-Middelfart. Mange drenge står her på venteliste til en voksenven – specielt i Aabenraa.

- Vores udfordring er, at flere og flere foreninger rækker ud efter frivillige hænder, hvor man kan hoppe ud og ind, som man har tid og lyst til. Vores er mere forpligtende, og det handler måske også om, at når man melder sig til frivilligt arbejde, så er det sociale aspekt en stor del af det – og det fællesskab har voksenvenner ikke på samme måder, siger Helle Bruhn, der er områdeleder i Sydøstjylland.

I Aabenraa etablerede Børns Voksenvenner sig for fire år, og det har været udfordrende at nå ud med budskabet.

- Jeg synes, vi gør alt, hvad der er muligt. Vi annoncerer, lægger flyers hos for eksempel lægeklinikkerne, fortæller om os selv på Facebook, henvender os til virksomheder, siger Helle Bruhn.

I gennemsnit står et barn på venteliste til en voksenven i mere end et år. Processen med at sætte et barn og en voksen sammen er omfattende for at forsøge at sikre, at barnet ikke svigtes. Men 15-20 procent af venskaberne opløses igen – typisk af ydre omstændigheder som flytning, nyt arbejde eller sygdom.

Ventelisterne

I Syd- og Sønderjylland stod der per 20. februar 68 børn på venteliste til en voksenven:

Aabenraa: 9 drenge og 2 piger

Vejen: 2 drenge

Varde: 3 drenge

Tønder: 1 dreng og 1 pige

Sønderborg: 3 drenge og 3 piger

Kolding: 4 drenge, 7 piger, 1 uoplyst

Haderslev: 11 drenge, 5 piger

Fanø: 1 dreng

Esbjerg: 11 drenge, 4 piger.

Da barn og voksen matches ud fra forskellige kriterier som interesser, kemi og geografi, er der også voksne på venteliste til et venskabsbarn:

Aabenraa: 5 kvinder

Vejen: 3 mænd, 3 kvinder

Varde: 1 mand, 2 kvinder, 1 uoplyst

Tønder: 3 kvinder

Sønderborg: 5 kvinder

Kolding: 7 mænd, 7 kvinder

Haderslev: 3 mænd, 4 kvinder

Esbjerg: 4 mænd, 6 kvinder, 1 uoplyst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce