Annonce
Danmark

Flere blev sigtet for spritkørsel sidste år: Politiet sætter ind med massiv kontrol i påsken

Den 30. juni 2013 påkører en spirituspåvirket skolelærer 17-årige Camilla Saaby Viftrup og hendes veninde ved Nimtofte på Djursland. Mere end 400 mennesker deltog i begravelsen. Her mødes Camillas klasse med hendes forældre for at overrække den studenterhue, Camilla aldrig nåede at få på. Privatfoto
I 2018 blev mere end 6000 bilister sigtet for spritkørsel. Det er en stigning på cirka 400 sigtelser i forhold til året før. Torsdag startede politiet sin landsdækkende spritkontrol i påskedagene.

Spritkørsel: 6012. Så mange danskere blev taget i at sidde bag rattet med for meget spiritus i blodet sidste år. Det er en stigning i forhold til 2017, da 5594 personer blev sigtet for spritkørsel. Det viser et udtræk, som Rigspolitiet har lavet for avisen Danmark.

Hos Rigspolitiet forklarer politiassistent Christian Berthelsen, at stigningen i antallet af sigtelser til dels kan skyldes, at der har været flere og bedre kontroller sidste år. Men én ting er sikkert: Den mangeårige udvikling med fald i antallet af sigtelser for spritkørsel og færdseluheld, hvor alkohol er involveret, har været sat på standby de sidste fire år.

- Forskellen i antallet af sigtelser kan skyldes, at man lige det år havde lidt flere ressourcer til kontrol. Men vi kan se sandheden i ulykkesstatistikken, og vi er kede af, at antallet af ulykker ikke fortsætter med at falde, siger Christian Berthelsen.

Annonce
Forskellen i antallet af sigtelser kan skyldes, at man lige det år havde lidt flere ressourcer til kontrol. Men vi kan se sandheden i ulykkesstatistikken, og vi er kede af, at antallet af ulykker ikke fortsætter med at falde.

Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiet

- Et langt, sejt træk

Siden 2014 har antallet af færdselsuheld i Danmark, hvor spiritus er en medvirkende faktor, ligget stabilt på 1300-1400 uheld årligt. Det er dog en halvering siden 2007.

- Jeg tror, at vi har nået et niveau, hvor de sidste, vi skal have stoppet i at køre spritkørsel, skal nås på en anden måde. Rådet for Sikker Trafik begynder nu at lave kampagner med en mere humoristisk tilgang for at ramme en ny målgruppe, siger Christian Berthelsen.

Han tilføjer, at Rigspolitiet hele tiden arbejder på at analysere data for, hvor spritbilisterne kører, og hvorfor de kører med alkohol i blodet. På sigt håber Christian Berthelsen, at det sammen med en ny tilgang fra Rådet for Sikker Trafik kan få antallet af ulykker og sigtelser til at falde igen.

- Det her er ikke noget, vi kan ændre over et år eller to. Vi har fået vendt kurven i december måned, men det var et langt, sejt træk, og noget vi har kørt massivt på i flere år. Det samme er vi i gang med at gøre nu i sommermånederne og i påsken, siger politiassistenten.

Flest spritbilister i Jylland og på Bornholm

Rigspolitiets udtræk viser desuden, at der er store regionale forskelle på, hvor mange personer, der sigtes for spritkørsel. Eksempelvis skete 780 af sigtelserne i Midt- og Vestjyllands Politikreds, mens blot 442 skete i Nordsjællands Politikreds, der har flere indbyggere.

- Det er ikke, bare fordi de har flere kontroller. De har også flere uheld i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Det på trods af at politikredsen har haft ekstremt meget fokus på spritkørsel. Vi ved ikke, hvad årsagen er. Men det kan måske være færre offentlige transportmuligheder, siger Christian Berthelsen.

Bornholms, Midt- og Vestjyllands og Sydøstjyllands Politi er de kredse med flest sigtelser per indbygger i 2018. I den anden ende af skalaen trækker politikredse som Københavns Vestegn, Østjylland og København gennemsnittet ned.

Spritkontrol i påsken

Påsken er en højtid, hvor mange mødes i festligt lag og indtager alkohol. Torsdag startede politiet derfor en landsdækkende spritkontrol.

Politiet opfordrer til, at man på forhånd aftaler, hvem der skal køre bilen hjem efter festlighederne, eller at man tager en taxa eller bus hjem.

Spirituspåvirkede bilister er fortsat involveret i hver femte dødsulykke.

Sigtede for spritkørsel i 2018

Antal sigtede for spirituskørsel per 1000 indbyggere i 2018 fordelt på politikredsene:

Bornholm: 1,39

Midt- og Vestjylland: 1,33

Sydøstjylland: 1,26

Sydsjælland og Lolland-Falster: 1,24

Nordjylland: 1,19

Syd- og Sønderjylland: 1,14

Fyn: 1,10

Midt- og Vestsjælland: 1,09

København: 1,03

Østjylland: 0,89

Københavns Vestegn: 0,77

Nordsjælland: 0,74

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Kom og få et konfirmationssæt

Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce