Annonce
Haderslev

Flere borgere skal hjælpe ved akutte ulykker

Gram Frivillige Brandværn er parat til at huse en mulig ny akutbil i frivilligt regi. Arkivfoto
Når ambulancerne er længe undervejs er naboen tæt på. Derfor skal flere frivillige borgere udføre akuthjælp og samtidig udstyres med alarmer. Det mener formand for Udvalget for Sundhed og Forebyggelse, Børge Koch, med opbakning fra udvalget. Og måske skal der en akutbil til Gram.

Haderslev Kommune: Responstiderne i områder som Gram, Bevtoft og Sommersted lever ikke op til de servicemål, som er opstillet af RegionSyddanmark. I andet halvår af 2018 gik der i snit to minutter længere tid i Bevtoft-, Gram-området og i Sommersted-området før regionens akut- eller lægebiler nåede frem til ulykker som slagtilfælde og andre ulykker. Derfor vil Udvalget for Sundhed og Forebyggelse i Haderslev Kommune nu have flere frivillige borgere til at kunne hjælpe andre borgere i nød, før Ambulance Syd når frem.

- Vi har kig på den ordning, der går under navnet Danmark Redder Liv. Her bliver særligt uddannede frivillige udstyret med en app til telefonen. Når alarmen går, kan alarmcentralen sende en alarm til de frivillige reddere, der er tættest på ulykken, der dermed hurtigt kan rykke og yde førstehjælp eller det, der skal til, inden Ambulance Syd når frem, forklarer formand for udvalget, Børge Koch (R).

Han understreger, at beslutningen om at opfordre til mere borger til borger-hjælp ikke skal opfattes som en opgivelse af Haderslev Kommunes krav om, at regionen skal leve op til sine servicemål i Bevtoft, Gram og Sommersted. Men det vil generelt være godt for hele kommunen, hvis ordningen kunne udbredes til så mange borgere som muligt, mener Børge Koch.

Annonce

Sådan fungerer Danmark redder Liv

  • Alle tilmeldte har en app på telefonen, der viser alarmcentralen, hvor de opholder sig. De har lært at bruge hjertestarter og er uddannet i førstehjælp.
  • De to nærmeste frivillige bliver kaldt til ulykkesstedet og modtager en rutevejledning på Google Maps.
  • Den tredje bliver sendt efter nærmeste hjertestarter og får en anvisning om hvor den er.
  • Trykker man nej til at kunne tage opgaven, går den videre til næste.

En akutbil i Gram?

Lige nu er der akutbiler hos de frivillige brandværn i Fjelstrup og Sommersted, og Børge Koch er ikke blind for, at det kunne være et forsøg værd at foreslå en akutbil til de frivillige værn i Gram og Arnum i fællesskab.

- Det er bestemt en mulighed. Og regionen har på seneste givet flere penge til de frivillige beredskaber, så muligheden er der. Men det er næste omgang. I første omgang er det vores hensigt at få flere frivillige med i Danmark Redder Liv, siger Børge Koch.

Det er dog vigtigt at understrege, at der er tale om akutbiler under de frivillige værn, som ikke er udrustet med læger eller reddere med samme uddannelse og erfaring som Ambulance Syd mandskab.

Men i Gram er det frivillige brandværn klar til en akutbil, siger Lars Damkjær fra Gram Frivillige Brandværn.

- Det er noget, vi har tænkt på i mange år, men det har været op ad bakke, fordi der tidligere fra regionens side ikke var den store velvilje over for det. Så hvis der nu er ved at være politisk opbakning til det, så er vi klar, og vi har endda nogle fine kompetencer til det blandt vores frivillige brandfolk. vi har blandt andre en paramediciner, siger Lars Damkjær.

En akutbil til Gram vil dog kræve penge og støtte til uddannelse af folk. Eksempelvis er der i Fjelstrup - der har en frivillig akutbil - en vennekreds, der samler penge ind.

- Vi er dygtige til at lave vagtplaner og jeg er sikker på, at hvis vi får lidt rygstøtte fra regionen, så er vi klar, siger Lars Damkjær.

Danmark Redder Liv

I forvejen er alle brandfolk tilmeldt Danmark Redder Liv-ordningen. Men der kunne sagtens være plads til mange flere frivillige, tilføjer Lars Damkjær.

Han er selv blevet kaldt to gange - den ene gang i Gram, den anden gang i Odense.

- Når du er tilmeldt Danmark Redder Liv kan du jo i princippet blive kaldt i hele regionen. Så hvis jeg sidder i Odense og er tættest på ulykken, så kan jeg blive kaldt til. Da jeg blev kaldt i Kolding for nogen tid siden, måtte jeg trykke nej, fordi jeg var på motorvejen ved Kolding og kunne ikke vende om, forklarer Lars Damkjær.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce