Annonce
Haderslev

Flere cykelstier kan være på vej

Cirka 200 var med, da knap fire kilometer cykelsti mellem Vedsted og Over Jerstal blev indviet i august sidste år. Ønsket er endnu flere kilometer cykelsti i kommunen. Arkivfoto: Lars Fahrendorff
En debat i Haderslev Byråd afslørede, at der er store ønsker til flere cykelstier. Stiprojekt mellem Uldal og Nustrup er på prioriteringslisten.
Annonce

Bliver der sat flere penge af på  næste års budget til nye cykelstier?

Meget kunne tyde på det. To cykelstiprojekter mellem Haderslev og Fjelstrup og Uldal og Nustrup står meget højt på den politiske ønskeliste. På grund af mangel på nok teknikere i Teknik og Miljø er det fortsatte planarbejde dog ikke kommet i gang, og cykelsti-projektet fra Uldal til Nustrup til 34,5 millioner kroner - eller den anden vej - er derfor sendt videre til budgetforhandlingerne for 2021, og over en bred kam ser der politisk ud til, at de kan være godt på vej.

Det er projektet mellem Fjelstrup og Haderslev  ikke, lige som et projekt mellem Uldal-Kastrup heller ikke ikke er videresendt. Det udløste en mindre diskussion på det sidste byrådsmøde inden sommerferien. Tre millioner kroner, som byrådsflertallet i forbindelse med 2020-budgettet afsatte til nye cykelstier bliver nemlig i stedet brugt til at reparere og vedligeholde allerede eksisterende cykelstier:

Socialdemokraten Bo Morthorst Rasmussen - fra Fjelstrup - ærgrede sig særligt over, at Haderslev-Fjelstrup-projektet til 43 millioner kroner ikke har nydt fremme på udvalget for plan og miljøs prioriteringsliste til de kommende budgetforhandlinger:

- Det ærgrer mig rigtig meget, fordi det jo i virkeligheden er en Haderslev-Fjelstrup-Hejlsminde-rute, hvor man kan forbinde Kolding Kommune, kæmpestore turistområder og campingladser med Haderslev Kommune og samtidig sikre trafikken både for børnene til Fjelstrup Skole - og videre ind til Favrdalskolen, sagde Bo Morthorst Rasmussen, der betvivlede rigtigheden i, at det koster 43 millioner kroner at anlægge 12-14 kilometer cykelsti:

- Derfor vil jeg opfordre til, at der bliver lavet nogle nye beregninger - også på strækningen Uldal-Nustrup, sagde han.

Annonce

Formand undrede sig

Også formanden for landdistriktsudvalget, Bent Kloster (V), markerede sig.

- I budgettet sidste år fremgik det uheldigvis, at vi kun laver cykelstier med statsrefusion. Jeg er uenig i, at pengene går til vedligeholdelse, jeg ved, at vi med tre millioner kroner ikke når hele vejen rundt, men cykelstier er det, som der bliver efterspurgt.

De to cykelstiforbindelser er i sin tid planlagt som del i ansøgning om statsmidler fra cykelpulje. Planlægningsfasen er tilendebragt, så næste skridt er skitsering-, projekterings- og anlægsfaser, herunder eventuel etapeopdeling samt ansøgning til fremtidige cykelstipuljer ved staten, hvorfor der ikke afsættes midler til disse projekter på nuværende tidspunkt.

Formanden for udvalget for plan og miljø, Thomas Vedsted (LA), forklarede, at det var en udfordring, at der ikke er adhoc-folk hos Teknik og Miljø.


Der er ingen tvivl om, at hvis byrådet havde afsat 30 millioner kroner til cykelstier, så ville de være blevet brugt til at lave cykelstier, også hvis der havde været afsat 75 millioner kroner.

Svend Brandt (EL)


-Men det er et faktum, at det koster penge at lave en cykelsti - også på landet. De cirka fire kilometer, vi lavede mellem Vedsted og Jerstal kostede mig bekendt 12,4 millioner kroner, lød det fra Thomas Vedsted.

Annonce

Lad os ikke tale en uenighed op

Svend Brandt fra Enhedslisten, der også er medlem af udvalget for plan og miljø, undrede sig over, at det pludselig lød som om, at nogle i byrådet ikke mener, at cykelstiprojekter er blevet prioriteret højt nok i udvalget for plan og miljø:

- Der er ingen tvivl om, at hvis byrådet havde afsat 30 millioner kroner til cykelstier, så ville de være blevet brugt til at lave cykelstier, også hvis der havde været afsat 75 millioner kroner. Der er i udvalget ikke noget, som vi har været mere enige om at prioritere, så lad os ikke bygge en uenighed op, løs det fra ham.

Henrik Rønnow (S) kunne heller ikke dy sig. Den socialdemokratiske gruppeformand pegede på, at det var et borgerligt flertal, der afsatte tre millioner kroner:

- Herovre fra var vi klar til at bruge 12 millioner kroner, sagde han.

- Og så må vi jo huske, at vi mangler ressourcer til udvikling, og at vi vil flere cykelstier. Det kan godt blive en god beslutning, sagde Marie Skødt (S).

De tre millioner kroner ville være blevet doblet op med 40 procent. Staten betingede sig dog blot, at pengene skulle bruges til at bygge cykelparkeringsfaciliteter for. Da der ikke er brug for det i Haderslev Kommune, valgte udvalget nye stier fra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Regionalt For abonnenter

Underretninger om belastede børn fortsætter på rekordhøjt niveau: Ekspert savner viden bag tallene

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce