Annonce
Sønderborg

Flere end 30 nye boliger på vej til Vester Sottrup

Her skal være et "anderledes" boligkvarter. På en stubmark mellem Vester Sottrup og jernbanen vil Sønderborg Kommune byggemodne omkring 30 parcelhusgrunde. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Sidste år satte fortidsminder en stopper for byggemodning af et nyt, stort boligkvarter tæt på Sønderborg. Nu forsøger kommunen igen at sætte gang i byudviklingen.

Vester Sottrup: Med en ny lokalplan vil Sønderborg Kommune nu genoplive planen om at udbygge stationsbyen vest for Sønderborg. Teknisk udvalg lægger op til, at et fem hektar stort landområde syd for byen kan byggemodnes til 30 enkeltstående parcelhuse og fem rækkehuse.

Det nye boligkvarter får en attraktiv placering i cykelafstand fra Sønderborg.

Det er langt fra første gang, der planlægges boliger i området øst for Lerløkke og syd for Gl. Landevej i Vester Sottrup. Så sent som i 2016 vedtog byrådet en lokalplan, som gav mulighed for opførelse af 19 parcelhusgrunde på markerne.

Man nåede dog kun så vidt, at en planlagt vej ned gennem området blev navngivet Johannes Johannsens Vej. Herefter gik arkæologer fra Museum Sønderjylland i gang med en forundersøgelse af området, og det tog livet af byggeplanerne. For museets folk fandt spor efter flere væsentlige fortidsminder spredt ud over hele området.

Omkring 3,3 hektar jord skulle udgraves, før de kommende boligejere måtte bygge. Sønderborg Kommune vurderede, at udgifterne til den arkæologiske udgravning ville fordyre grundene så meget, at de ville blive usælgelige.

Annonce

Fortidsminder

Museum Sønderjylland har fundet spor fra jernalder og middelalder på 3,3 hektar i det kommende boligområde syd for Vester Sottrup.

Kun områder, hvor der skal etableres vej eller anlægges boliger, vil blive udgravet. Kvarterets sydøstlige hjørne bliver udlagt til grønt område og skal derfor ikke udgraves.

Der vil folk bo

Ved nu at udvide arealet og ændre vejforløb, kan der udstykkes mange flere grunde, nemlig omkring 30 enkeltparceller og fem rækkehuse i tæt-lav bebyggelse. Hermed kan udgifter til forhistorien fordeles på flere.

- Denne gang håber jeg, at det lykkes. For der er rigtig mange, som gerne vil bo på den side af Sønderborg, mener formanden for teknisk udvalg, Aase Nyegaard (Fælleslisten).

Hun forventer, at de første grunde vil blive solgt hurtigt.

Museum Sønderjylland har vurderet, at udgravningerne højst vil løbe op i 3,8 mio. kroner plus moms. Arbejdet går i gang i uge 43 og er planlagt til at vare 31 uger.

Imens er et forslag til lokalplan for området sendt i offentlig høring frem til 6. november. Det lægger op til, at området kan udvides yderligere mod syd, såfremt der bliver rift om grundene.

Naboerne op til området har i øjeblikket denne udsigt. Men den forsvinder, efterhånden som området bliver bebygget. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce