Annonce
Danmark

Hundredvis af sårede: Få overblik over urolighederne i det østlige Jerusalem

Israelske sikkerhedsstyrker patruljerer i udkanten af den gamle bydel i Jerusalem. Mandag markerer Israel, at man generobrede det østlige Israel og det østlige Jerusalem i 1967, og situationen er anspændt efter flere dages sammenstød mellem palæstinensiske demonstranter og israelsk politi. Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix
Mindst 500 palæstinensere og adskillige israelske politibetjente er sårede efter sammenstød i Jerusalem i løbet af weekenden og mandag morgen. En væsentlig årsag til urolighederne er et israelsk krav om, at mere end 70 palæstinensiske familier skal forlade deres hjem i det østlige Jerusalem.

Jerusalem: Situationen er højspændt mellem palæstinenserne og israelerne, der både fredag aften, lørdag aften og mandag er mødtes i voldelige sammenstød mellem palæstinensiske demonstranter og israelsk politi.

Bag urolighederne ligger en strid om en række ejendomme i et nabolag i det østlige Jerusalem, hvor mere end 70 palæstinensiske familier har fået at vide, at de skal forlade deres hjem til fordel for en gruppe israelske bosættere, der mener at have rettens ord for, at bygningerne tilhører dem.


Annonce

Samtidig er det ikke mere end to uger siden, at nogle af de meget ekstreme israelske bosætterpartier fik lov til at demonstrere i gaderne i Østjerusalem. Det var helt forudsagt, at det ville provokere, og det var med til at endnu engang at øge spændingsniveauet

Danny Raymond, ph. d i mellemøststudier og studielektor ved Aalborg Universitet


Her giver vi dig et overblik over de seneste dages uroligheder i Jerusalem.

1 Hvad er der sket i Jerusalem?

Efter fredagsbønnen i al-Aqsa-moskéen, der ligger i det østlige Jerusalem, udbrød der kampe mellem palæstinensere og det israelske politi. Ifølge politiet blev der kastet sten og fyrværkeri mod betjentene, hvilket fik dem til at storme moskeen.

Flere end 205 palæstinensere og 17 israelske betjente kom til skade under urolighederne.

Lørdag blev det til flere sammenstød mellem palæstinensere og israelsk politi, hvor mindst 80 palæstinensere og en politibetjent blev såret.

Ud på aftenen oplyste det israelske militær så på Twitter, at der fra palæstinensiske Gaza-område var blevet affyret en raket mod Israel. Det fik militæret til at svare igen ved at bombe en Hamas-kontrolleret militærpost i det sydlige Gaza.

- Terror har konsekvenser, skrev det israelske forsvar på Twitter.

Mandag morgen brød volden igen ud ved al-Aqsa-moskéen. Ifølge Palæstinensisk Røde Halvmåne, der er en del af Internationale Røde Kors, kom mere end 305 palæstinensere til skade mandag.

Den islamistiske palæstinensiske Hamas-bevægelse gav senere mandag de israelske sikkerhedsstyrker en tidsfrist for at trække sig ud af området omkring moskéen.

Blot få minutter efter tidsfristens ophør hylede raket-alarmerne i Jerusalem, flere nedslag kunne høres og Hamas tog ansvaret for angrebet, der i skrivende stund ikke har forårsaget skader eller dødsfald.

Raketterne blev besvaret af det israelske forsvar, der mandag aften oplyste, at man havde ramt tre Hamas-mål i Gaza. Ifølge det lokale sundhedsministerie i Gaza blev ni palæstinensere dræbt i det israelske gengældelsesangreb.

Mandag aften udtalte den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, at Israel fortsat vil besvare raketangreb med "stor styrke".

-De, der angriber os, vil betale en høj pris, sagde han ifølge The Times of Israel.

2 Hvad er årsagen til urolighederne?

Demonstranterne er ifølge flere medier rasende over, at jødiske bosættere har fået rettens ord for, at flere bygninger i Sheikh Jarrah-området i det østlige Jerusalem tilhører dem. Det betyder, at mere end 70 palæstinensiske familier er blevet beordret til at flytte.

De omstridte bygninger tilhørte en jødisk forening inden den arabisk-israelske krig i 1948, og derfor er det ifølge israelsk lov muligt for israelerne at gøre krav på ejendommene.

Egentlig skulle Højesteret mandag tage stilling til appellerne fra de omfattede palæstinensiske familier, der står til at blive hjemløse, men høringen er blevet udskudt i kølvandet på urolighederne.

Mandag er også årsdagen for den israelske generobring af det østlige Israel, den såkaldte ”Jerusalem-dag”, efter Seksdageskrigen i 1967. Ifølge det lokale medie The Times of Israel vil titusindvis af unge, nationalistiske israelere marchere gennem den gamle bydel i Jerusalem.

Og netop Jerusalem-dagen er ofte anledning til sammenstød, fortæller Danny Raymond, der er ph.d i mellemøststudier og studielektor ved Aalborg Universitet.

- Det kommer lidt an på, om der har været noget forud for dagen, eller om der er et ønske fra den palæstinensiske ledelse om at markere dagen i en voldsom grad. Nogle år har det udløst denne her type uroligheder, siger han.

3 Hvorfor er situationen anspændt i det østlige Jerusalem?

Det østlige Jerusalem har været besat siden 1967 af Israel, der opfatter hele byen som nationens hovedstad. Den opfattelse er dog hverken delt eller anerkendt af størstedelen af det internationale samfund. Omkring halvdelen af indbyggerne i Østjerusalem er palæstinensere.

- Generelt har det været sådan, at de forskellige grupper, altså jøder og arabere, har været og er meget opdelt i Østjerusalem. Der har været en separation, som indtil for en del år siden gjorde, at man nærmest ikke blandede sig i hinandens affærer, forklarer mellemøstekspert Danny Raymond.

De senere år er det dog ifølge Raymond blevet tydeligt, at bosættergrupper - med amerikanske ortodokse ressourcer i ryggen - opkøber og gør krav på boliger og ejendomme i de arabiske områder.

- Samtidig er det ikke mere end to uger siden, at nogle af de meget ekstreme israelske bosætterpartier fik lov til at demonstrere i gaderne i Østjerusalem. Det var helt forudsagt, at det ville provokere, og det var med til at endnu engang at øge spændingsniveauet, siger Danny Raymond.

4 Hvilke reaktioner har der været?

Generalsekretæren for FN, António Guterres, har i en pressemeddelelse søndag bedt Israel om at udvise ”maksimal tilbageholdenhed” i Jerusalem.

- Generalsekretæren udtrykker sin dybe bekymring over den fortsatte vold i det besatte Østjerusalem såvel som muligheden for, at palæstinensiske familier kan blive sat på gaden fra deres hjem i nabolagene Sheikh Jarrah og Silwan, udtaler en talsmand på vegne af generalsekretæren.

Også flere toneangivende medlemmer af det demokratiske parti i USA har ifølge The Times of Israel opfordret den amerikanske regering og præsident Joe Biden til at tage afstand fra volden i Jerusalem og planerne om at smide de palæstinensiske familier i Sheikh Jarrah-distriktet ud af deres hjem.

Det drejer sig om senatorerne Bernie Sanders og Elizabeth Warren samt Alexandria Ocasio-Cortez, der repræsenterer Demokraterne i Repræsentanternes Hus.

Ifølge Ritzau har Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Storbritannien opfordret den israelske regering til at holde igen med bosættelserne i de palæstinensiske områder.

Kilder: Ritzau, BBC, Reuters, The Guardian, The Times of Israel

Annonce
Annonce
Haderslev

Mens der var pause: Socialrådgivere fanget på bånd i mindre pæn samtale om en borger

Tønder For abonnenter

Tønder Kommune med i opløbet om ny naturnationalpark: Kritiker frygter dyr vil sulte ihjel

Aabenraa

Landmænd frygter at solceller kan skade hønsene

Vejen For abonnenter

Idrætscenter vil bygge for 55 mio. kr.: Planlægger feriecenter med 180 senge

Kolding

Lærer på Kolding-skole vinder stor pris: Får hæder og en halv million kroner

Sønderborg For abonnenter

Beboer fortsætter kamp mod udlejer af nybyggede boliger: - Jeg forstår godt, at andre flytter

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Debat For abonnenter

Meningsmager Bertel Haarder: Man kan lære uden at blive undervist - for eksempel i mesterlære

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Michael Boris har brugt ni spillere til tre positioner: Har SønderjyskE-træneren fået lagt brikkerne i sit offensive puslespil?

Varde For abonnenter

82-årige Poul Eriks opråb: Der skal røres op i den politiske vælling

Debat

Det mener JydskeVestkysten om ophævelsen af corona-restriktionerne

Annonce