Annonce
Sydjylland

Flere end 6.000 syd- og sønderjyder var aktive i modstandsbevægelsen under krigen

Flere tusinde syd- og sønderjyder deltog i Modstandsbevægelsen under anden verdenskrig. Her modstandsfolk i Aabenraa. Foto: Frihedsmuseet
9. april er det 80-året for besættelsen af Danmark og dermed også begyndelsen på den danske modstandsbevægelsen - en bevægelse hvor tusindvis af syd- og sønderjyske mænd og kvinder deltog.

Den 9. april 1940 er det præcist 80 år siden, Hitlers Nazi-Tyskland besatte Danmark. Tyske kampvogne trillede ind over grænsen, mens tyske fly kastede flyvesedler ud om, at besættelsen var en realitet. Datoen markerer starten på den fem år lange besættelse af Danmark, og dermed også den spæde start på den danske modstandsbevægelse.

Mindst 6.559 syd- og sønderjyder ydede på forskellig vis modstand mod tyskerne. Det kan man se, hvis man søger i Frihedsmuseets omfattende modstandsdatabase, skriver Frihedsmuseet i en pressemeddelelse.

En af dem var forstander for Als Husholdningsskole Johanne Hansen (1890-1981). Hun deltog i alt fra illegal presse til at være kurer og give logi til folk på flugt. I 1944 blev Johanne Jensen arresteret og indsat i Frøslevlejren, inden hun blev sendt videre til koncentrationslejren Ravensbrück. Hun kom tilbage til Danmark med De Hvide Busser. Johanne Hansen er én af de i alt 87.766 danskere, der står registreret i Modstandsdatabasen.

Annonce

Databasen

Frihedsmuseets Modstandsdatabase er gratis og offentligt tilgængeligt for alle, der har lyst til at dykke ned i de danske modstandsfolk - den kan findes her.

Her kan man blandt andet grave sig frem til, at modstandsaktiviteterne i Syd- og Sønderjylland omfattede alt lige fra likvideringer, jernbanesabotage til efterretningstjeneste og faldskærmsagenter.

Billeder fra besættelsestiden kan blandt andet findes i Frihedsmuseets omfattende online samling.

Alle kan gå på jagt i Modstandsdatabasen

Historiker og museumsinspektør for Frihedsmuseet, Henrik Lundbak står bag indsamlingen og registreringen af modstandsfolkene i Modstandsdatabasen.

- Det er spændende at gå på opdagelse i databasen, fordi det giver et godt overblik over, hvordan den danske modstandsbevægelse var organiseret. Man kan både finde helt konkrete, navngivne personer, se hvilke modstandsaktiviteter, der var de hyppigste, og hvor i landet de var centreret, fortæller han i pressemeddelelsen.

Henrik Lundbak påpeger dog, at det er vigtigt at holde sig for øje, at Modstandsdatabasen ikke omfatter samtlige modstandsfolk i Danmark.

- Vi har endnu ikke haft mulighed for at gennemgå alt kildematerialet, lige som det ikke er alle modstandsfolk, der har afsat sig spor. Derudover mangler vi stadig at inkluderer en del af de søfolk, der sejlede for de allierede styrker. Databasen bliver løbende opdateret og udvidet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce