Annonce
Trekantområdet

Flere end sidst i Fredericia satte EU-kryds - og der var klare vindere og tabere

Den endelige optælling af stemmer inklusive de personlige ventes i Fredericia Kommune mandag klokken 13. Foto: Peter Friis Autzen
Stemmeprocenten ved valget søndag ender noget højere end for fem år siden. Godt 61 procent fandt vej til boksene mod godt 52 procent i 2014. Klare vindere og tabere.

Fredericia: En del flere end sidst i Fredericia stemte denne gang til valget til Europa-Parlamentet.

Seneste opdatering fra Kommunedata KMD søndag aften klokken 22.49 sagde 61,31 procent af de 38.145 stemmeberettigede i Fredericiakredsen svarende til Fredericia Kommune. Ved EU-valget i 2014 endte stemmeprocenten på de mere beskedne 52,68 procent.

På landsplan satte 66 procent dog kryds ved valget i går.

Annonce

Flere ugyldige stemmer

363 stemmeberettigede i Fredericia Kommune havde sent søndag aften stemt blankt til valget til Europa-Parlamentet. Det er 78 færre end ved valget i 2014.

Der var også 88 ugyldige stemmer i bunkerne - 39 flere end sidste gang.

Der fintælles

Så Fredericia ligger stadig noget under DK-gennemsnittet, kan det konstateres.

Det på trods af øget markedsføring af valget til Europa-Parlamentet 2019. Både i medier og på sociale medier, hvor byrådets demokrati- og borgerudvalg har brugt flere penge på at få borgerne til at tage stilling. Der var også gratis buskørsel til de otte valgsteder i kommunen søndag, så transport ikke ville være en hindring for at nå frem.

Leder af Fredericia Kommunes afdeling for kommunikation og web, Sune Qvist Juul-Sørensen, oplyser mandag morgen til Fredericia Dagblad, at EU-valgets stemmer fintælles frem til klokken 13.00, hvor valgbestyrelsen træder sammen. Herefter ventes det endelige resultat for Fredericia inklusive kandidaternes personlige stemmer.

DF fik klø

Men sent søndag aften kunne man ved selvsyn se, hvilke partier der var gået frem og tilbage i Fredericiakredsen og hvor meget.

Størst fremgang oplevede Venstre, mens Dansk Folkeparti gik mest tilbage i Fredericia.

Socialdemokratiet stod klokken 22.49 til at få 6183 stemmer ved EU-valget 2019. Det er 2018 flere end i 2014, et plus på 5,5 procentpoint. Radikale Venstre fik 1639 stemmer (+897, +3,4 pctp.). Det Konservative Folkeparti 1201 (-318, -2,6 pctp.) Socialistisk Folkeparti 2313 (+870, +2,7 pctp.). Liberal Alliance 546 (+109, +0,2 pctp.). Folkebevægelsen mod EU 892 (-397, -2,7 pctp.), Dansk Folkeparti 3442 (-3352, -20 pctp.). Venstre 5046 (+2029, +6,4 pctp.). Enhedslisten 1168 (+1168, +5,1 pctp.). Alternativet 505 (+505, +2,2 pctp.).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce