Annonce
Varde

To lokale vandværker har dispensation til drikkevand med sprøjtegift – kun Tistrup er i myndighedernes søgelys

Tistrup Vandværk er en af 12 vandværker i Danmark, som ifølge Miljøministeriet har fået en ulovlig dispensation til at levere drikkevand med sprøjtegifte over grænseværdien. Det er Miljøstyrelsen, som har fejlfortolket drikkevandsdirektivet. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Miljøstyrelsen har fejlfortolket EU's drikkevandsdirektiv og har givet blandt andre Varde Kommune lov til at give lokale vandværker dispensation til at levere drikkevand med sprøjtegifte over grænseværdien.

Varde Kommune: De senere år har vandværkerne i Janderup og Tistrup fået en tidsbegrænset dispensation til at levere drikkevand, der overskrider grænseværdierne for sprøjtegift. Men nu viser det sig, at Miljøstyrelsen har fejlfortolket EU's drikkevandsdirektiv.

Det gør, at at Tistrup Vandværks dispensation er ulovlig.

Det oplyser Klaus Bertram Friis, der er leder af Naturcentret i Varde Kommune.

Annonce

- Vi skal have et møde med Miljøstyrelsen og afventer en afklaring, siger han.

Han ved for nærværende ikke, hvorfor Janderup Vandværk ikke har en ugyldig dispensation.

Miljøminister Lea Wermelin (S) har i en pressemeddelelse onsdag oplyst, at det drejer sig om 12 vandværker i Danmark, som mod drikkevandsdirektivet har fået dispensation til at levere drikkevand med sprøjtegifte over grænseværdien.

Vi kæmper

For Tistrup Vandværk er der tale om NN-dimethylsulfamid (DMS), som er et nedbrydningsstof fra sprøjtegiften tolylfluanid. En sprøjtegift og et svampemiddel brugt på blandt andet jordbær og frugttræer, og som blev trukket fra det danske marked i 2007.

Det blev konstateret i november 2018. Grænseværdien er 0,1 mikrogram per liter, men i Tistrup er der 0,13.

- Vi kæmper for at komme under 0,1. Vi er sat i verden for at levere rent drikkevand, siger formand Knud Teglgaard fra Tistrup Vandværk med cirka 770 brugere.


Vi kæmper for at komme under 0,1. Vi er sat i verden for at levere rent drikkevand.

Formand Knud Teglgaard, Tistrup Vandværk


At det nu viser sig, at kommunens dispensation ikke er gyldig, kommer til at give Tistrup Vandværk en kæmpe udfordring. Årsagen er, at vandværket kun har tre boringer, hvoraf to er ramt af sprøjtegifte, og derfor kan Tistrup Vandværk ikke kan blande sig ud af problemerne.

Han afventer nu nærmere fra Varde Kommune og Miljøstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold

Se højdepunkterne og genlæs livebloggen:  Sådan spillede SønderjyskE sig op på førstepladsen

Annonce