Annonce
Erhverv

Flere job og flere indbyggere: Trods corona vender pilen den rigtige vej i Vejen

Direktør Poul Svendsen står i spidsen for Energi-Innovation, der er i gang med at opføre Nordeuropas største solcellepark på den gamle militærflyveplads i Vandel. Virksomheden skaber mange job. -  Vi ejer en del af en anden virksomhed og påtænker at flytte produktionen til Vejen, og så skal vi bruge et sted mellem 100 og 150 medarbejdere, fortalte han til JydskeVestkysten i april. Arkivfoto: Steen Rasmussen
Sidste år steg beskæftigelsen en smule i Vejen, mens der på landsplan var tale om et fald. Samtidig voksede befolkningstallet med 48. Det viser en helt ny status på Vejens vækststrategi.

Vejen: På trods af et år med corona er Vejen Kommune kommet godt i gang med "Vækststrategi 2025". Det viser en status, der med tal og målinger tager temperaturen på indsatsen.

- Vi har allerede nået flotte resultater. Mange af de 33 indsatser, som strategien indeholder, kan vi sætte flueben ved. Da vi behandlede sagen i Økonomiudvalget, var der også ros fra politikerne til forvaltningen for at have taget initiativ til at få udarbejdet statussen, der kan bruges som et opslagsvæk for eksempel for dem, der skal sikre, at der er børnepasningspladser nok i kommunen, siger borgmester Egon Fræhr (V).

På listen med mål frem til 2025 står blandt andet, at kommunens befolkningstal skal vokse til 44.000, at erhvervslivet skal vækste, både hvad angår antallet af arbejdspladser og overskud, samt at uddannelsesniveauet i kommunen skal hæves.

Annonce

Tallene for udviklingen i  beskæftigelsen for perioden fra 2020 til 2021 er positive og viser en stigning på 0,3 procent lokalt. Det er i kontrast til tallet for hele landet, hvor der var tale om et fald på 0,2 procent.

Vi bliver flere

Statussen viser også, at befolkningstallet sidste år voksede med 48. Stort set siden kommunesammenlægningen i 2007 har Vejens indbyggertal ligger på 42.700-42.800,  hvor mange andre landkommuner har oplevet tilbagegang.

- Pilen er begyndt at pege den rigtige vej, men det betyder ikke, at vi bare kan læne os tilbage og slappe af. Hvis ikke vi havde sørget for, at der var grunde til salg, hvis ikke vi havde forhandlinger med boligorganisationer om nye boliger, og hvis ikke private gik i gang med byggeri, så ville vi måske opleve en markant tilbagegang, forklarer borgmesteren.

Befolkningsprognosen viser for første gang en vækst på 700 personer frem til 2025, men den viser også, at målet med 44.000 nye borgere først forventes nået i 2032.

- Prognoser rummer altid en vis usikkerhed, så lad os se, om vi ikke når vores ambitiøse og realistiske mål i 2025. Og hvis tallet lander på 43.600 i stedet, så vil jeg sige: "Okay, vi nåede ikke målet, men jeg er nu alligevel godt tilfreds", siger Egon Fræhr.


Pilen er begyndt at pege den rigtige vej, men det betyder ikke, at vi bare kan læne os tilbage og slappe af. Hvis ikke vi havde sørget for, at der var grunde til salg, hvis ikke vi havde forhandlinger med boligorganisationer om nye boliger, og hvis ikke private gik i gang med byggeri, så ville vi måske opleve en markant tilbagegang.

Egon Fræhr, borgmester


Han understreger, at når det handler om at tiltrække nye borgere, så kan byggeri ikke stå alene.

- Boliger, byggegrunde og så videre er vigtige, men det er jo børnefamilier, der flytter til,  og for dem er en af de helt afgørende faktorer, at vi kan tilbyde at passe deres børn. Derfor skal vi kunne tilbyde  børnehave- og  vuggestuepladser, og det har vi for eksempel i Økonomiudvalget lige besluttet at gøre i Vejen syd og i Bække.

Han nævner også en anden ting, der spiller ind på børnefamiliers lyst til at bosætte sig inden for kommunegrænsen:

- Når vi sælger grunde i Vejen Syd, så hører vi fra forældrene, at det betyder noget for dem, at der kommer et stisystem, der fører op til skolen. Og det forstår jeg godt.

Hvor går Vejen hen?

Vækststrategi 2025 sætter på en lang række områder mål for Vejen Kommunes udvikling.

Væksten skal Vejen Kommune opnå sammen med en lang række samarbejdspartnere  som lokale virksomheder, erhvervsfremmeorganisationen UdviklingVejen, uddannelsesinstitutioner og Erhvervshus Syd.

I den kommende tid kan du i JydskeVestkysten møde nogle af de mennesker, der er aktuelle i forhold til vækststrategien. I dag  drejer det sig om en ung familie, der flytter til Vejen fra Aarhus-forstaden Tilst. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce