Annonce
Danmark

Flere kvinder gør det selv: - Jeg vidste ikke, at jeg kunne - men så kunne jeg godt, og det er da mega fedt

Melanie Froesch har selv gravet 13 tons jord ud i hånden. Hun har kørt seks kubikmeter stabilgrus ind til forhaven, og 217 havefliser er lagt. Næste haveprojekt er en otte meter lang blomsterkasse. Privatfoto
Gør det selv-lysten er stadig rekordstor, og corona og nedlukninger har uden tvivl bidraget til boomet, siger forsker. Men det er ikke kun de handy mænd, der er i gang med værktøjet. Nye tal viser, at 40 procent af XL-bygs onlinekøb nu foretages af kvinder. Flere og flere kvinder er nemlig begyndt at gøre det selv.

Gør det selv: Trenden er ikke til at tage fejl af. Større gør-det-selv-projekter i hjemmet er populære som aldrig før. Det viser både salgstal fra byggemarkederne og tal fra Danmarks Statistik.

- Det at skabe et hjem og sætte et personligt præg på ens bolig er i høj grad blevet et identitets- og prestigeprojekt, hvor vi særligt i Danmark har en stærk kultur omkring redebygningen, som indebærer at investere penge, tid og flid i hjemmet. Noget, vi i høj grad har set blomstre op under coronahjemsendelserne, siger Malene Breunig, der forsker i moderne hjem- og boligidealer på Syddansk Universitet.

Selvom der stadig er flere mænd end kvinder, der hænger lamper og hylder op, begynder flere og flere kvinder at stå for gør-det-selv-projekterne i de danske hjem. Det tyder noget i hvert fald på, når man ser, hvem der står for XL-Bygs onlinekøb, hvor 40 procent af kunderne nu er kvinder - og det på et marked, der traditionelt har været domineret af mænd.

Annonce

- Et stigende antal kvinder bruger byggemarkederne og påtager sig både planlægnings- og byggeroller. Det afspejler en generel udligning af mande- og kvinderoller i hjemmet, hvor mænd har kastet sig over at bage, grille, lave mad og passe børn, mens kvinder ikke længere er blege for at gå i gang med selv større gør-det-selv-projekter i hus og have, siger Malene Breunig.

Sommerhus som hobbyprojekt

Michaela Lovén fra Hørning ved Skanderborg er en af de kvinder, der de senere år har taget skruemaskinen, stiksaven og malerpenslen i egen hånd. Hendes første eget, større projekt var et spisebord, som hun lavede i 2015 efter inspiration fra det sociale medie Instagram.

Siden har der været mange projekter i huset i Hørning, og i september sidste år købte hun og hendes mand et sommerhus på Djursland, som skulle være hendes hobbyprojekt. Snart er huset færdigrenoveret - og det for kun omkring 10.000 kroner. Alt, der er brugt til renoveringen, er nemlig genbrug - med undtagelse af eksempelvis fugemasse, som hun har været nødsaget til at købe i byggemarkedet.

- Vi købte et gammelt sommerhus, der virkelig trængte til en kærlig hånd. Der tager jeg op en gang om ugen for at arbejde i omkring tre timer. Jeg har skiftet vinduer og døre, lagt nyt gulv, malet alt indvendigt, renoveret badeværelse, sat lister op og indrettet huset. Jeg har også hentet et brugt køkken, som jeg har vasket ned, pudset op og givet en ny farve, og jeg har sat vægbeklædning på i hele køkkenet, siger Michaela Lovén, der til daglig er leder af hjemmesygeplejerskerne i Hørning.

Michaela Lovén bor sammen med sin mand og parrets tre børn i Hørning. Men Michaela har også et ekstra barn - sommerhuset. Hendes hobbyprojekt, som snart er færdigrenoveret. Privatfoto
Annonce

Billigt er godt

Hun beskriver sig selv som en person, der altid har fået mange gode idéer. Hvis ikke de kommer helt af sig selv, søger hun inspiration på sociale medier - særligt på Pinterest.

Hænderne er hun vant til at bruge, om end på en noget anden måde, eftersom hun er uddannet sygeplejerske. Og hvis hun skal gøre noget, hun ikke har prøvet før, læser hun og ser videoer om det på nettet og spørger måske bekendte til råds, inden hun går i gang. Men alt klarer hun selv - undtagen de lovpligtige detaljer, hvor der skal en VVS'er eller elektriker ind over.

- Jeg synes, det er sjovt. Jeg kan godt lide selve processen og det at gøre tingene selv, og jeg kan godt lide, når vi kvinder kan være uafhængige af andre, siger hun.

Men udover at gør-det-selv-projekterne er en oplagt måde at udfolde sine kreative idéer på, er der også en stor, brummende jyde i hende, som ikke er helt til at skjule.

- Det gør mig stolt at gøre tingene selv. Men der er også en glæde i at kunne gøre tingene billigere.

Annonce

Ikke så svært

At renoveringer bliver billigere af at gøre arbejdet selv, er heller ikke nogen ligegyldig detalje for Melanie Froesch.

For to år siden satte hun selv nyt køkken op i sin københavnerlejlighed, fordi hun nægtede at betale 25.000 kroner for at få professionelle til at gøre arbejdet. Inden da vidste hun ikke, at hun kunne den slags. Hun fandt ud af, at det ikke var så svært, som hun troede. Efterfølgende fiksede hun andre små projekter i lejligheden.

I juli sidste år købte hun hus i Vejle, hvor hun nu bor med sin kæreste og parrets dreng på fem år. Men huset trængte til en ordentlig omgang inden indflytning. Og skulle håndværkere gøre arbejdet, var ventetiden mellem fire og fem måneder.

Derfor blev familiemedlemmer ringet op, og de hjalp med at få det gamle tapet af væggene. Derfra gjorde Melanie Froesch resten af arbejdet selv. Alt fra at opsætte nye lofter og lægge gulv til at skære lister til og pudse vægge op.

Siden har hun også selv bygget nyt bryggers, og nu er turen kommet til forhaven.

Jeg gør det ikke for andre, men det er også en fed følelse, når vores venner kommer forbi og siger, at det ser rigtig flot ud og siger "Tænk, at du kan gøre det selv". Og jeg vidste heller ikke selv at jeg kunne. Men så kunne jeg godt. Tænk, at man kan - det er da mega fedt.

Melanie Froesch, gør-det-selv-kvinde

- Det er alt sammen ting, jeg aldrig har gjort før. Jeg har ingen erfaring og kender ingen håndværkere. Men når jeg er begyndt på et nyt projekt, er jeg gået på YouTube og på en Facebook-side om gør-det-selv-projekter for at få tips og tricks - og så kaster jeg mig bare ud i det, siger hun.

Annonce

Word-dokumenter og blomsterkasser

Melanie Froesch har en kandidat i fødevarevidenskab og arbejder i øjeblikket som selvstændig konsulent. Hun er vant til at arbejde ved en computer, hvor arbejdet kan ses ved, at Word-dokumentet bliver længere. Det er noget helt andet, når man bygger blomsterkasser.

- Det er virkelig tilfredsstillende at kigge på det arbejde, man har lavet, siger hun.

Hun er dog ikke så stædig, at hun partout vil gøre alting selv. Hvis der er noget, hun ikke kan, er hun ikke bleg for at bede om hjælp af professionelle. Indtil videre har det bare ikke været nødvendigt.

- Jeg gør det ikke for andre, men det er også en fed følelse, når vores venner kommer forbi og siger, at det ser rigtig flot ud og siger "Tænk, at du kan gøre det selv". Og jeg vidste heller ikke selv at jeg kunne. Men så kunne jeg godt. Tænk, at man kan - det er da mega fedt.

En trend er vokset

At give sig i kast med gør-det-selv-projekter i hjemmet er en meget stor trend i øjeblikket - også på sociale medier og på tv, hvor der aldrig har været så mange boligprogrammer som nu, forklarer Gry Høngsmark Knudsen, der er ph.d. i marketing og magisterkonferens i Kunsthistorie og køn, Kommunikation og kultur, og som er forskningschef på UCL, University College Lillebælt.

Der er ikke lavet konkret forskning på området, men Gry Høngsmark Knudsen mener, man godt kan kæde noget af stigningen i mængden af gør-det-selv-kvinder sammen med sociale medier. De senere år er der nemlig kommet flere til på eksempelvis det sociale medie Instagram, som fortæller om og viser store renoveringsprojekter af især parcelhuse.

- Det er klart, at når der er mange kvindelige influencere, der viser hvordan man gør forskellige ting step by step (trin for trin, red.), så kan man nemmere selv give sig i kast med det, siger Gry Høngsmark Knudsen.

Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Esbjerg

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce