Annonce
Haderslev

Flere kvinder kan indtage de røde stole i det nye byråd

Helene Hellesøe Appel har gode chancer for at komme i Haderslev Byråd. Arkivfoto: Michael Mogensen
Enhedslisten og SF har kvinder øverst på listerne. Socialdemokratiet har sendt helt ny kvindelig kandidat til tops. Hos de borgerlige har Venstre seks kvinder på en kandidatliste med 16.


Opdateret 18.07.2021 kl. 16.52: Konservative har søndag fremsendt sin prioriterede liste, den var ikke tilgængelig under udarbejdelsen af artiklen, der viser, at hos de konservative står Tina Rosenkilde-Hansen som nummer to af partiets syv kandidater, mens Jannie Westergaard indtager en fjerdeplads.


Annonce

HADESLEV: Kvinder stemmer mere rødt end mænd til folketingsvalg. Hvis det forhold kan udstrækkes til kommunalvalg, har den røde side i Haderslev Byråd sat nogle gode hold, hvis de røde kvinder også forventes at stemme på andre røde kvinder.

For selv om Enhedslisten har veteranen Svend Brandt stående højt på listen, er det et nyt ansigt, der er spidskandidat: Helene Hellesøe Appel. Blandt listens foreløbigt syv kandidater finder man endvidere Pernille Knudsen og Charlotte Clausen. De er dog nummer tre og fem. I dag har listen kun Svend Brandt siddende i byrådet efter Mogens Rerups exit.

Ung komet hos S

Fastholder SF sin plads i det nye byråd, bliver det med sikkerhed en kvinde, der sætter sig i stolen. Spidskandidat er Hanne Pedersen, og skulle partiet gå frem, står Anike Lund nummer to på listen.

SF repræsenteres i dag af den rutinerede Bent Iversen. Han står på en beskeden 7. plads på listen. Listens 13 kandidater omfatter endvidere kvinderne Lene Wildfang Larsen, Pia Ibsen og Vera Esmann Bonde.

Det største parti i det nuværende byråd har, måske til overraskelse for nogle, sat en yngre kvinde højt på listen. Nummer to på Socialdemokratiets kandidatliste er Julie Juhler, der som nyuddannet vendte tilbage til fødebyen tidligere i år.

Noget ubeskrevet blad er hun ikke, da Julie Juhler har en fortid som formand for DSU i Haderslev, ligesom hun har siddet i forretningsudvalget i DSU.

Partiet har i dag ti medlemmer af byrådet, hvoraf tre er kvinder. Blandt de ti øverste på den foreløbige liste finder man de nuværende byrådsmedlemmer, den politiske veteran Lone Ravn samt Marie Skødt. Længere nede finder man nye kvindelige kandidater: Karin Anker, Cecilie Haaland Thomsen, Betina Lau og Maria Damgaard.

Sidstnævnte sidder også i byrådet i dag. Hun står nederst på listen.

Annonce

Inga i top hos Venstre

Det andet store parti Venstre står også stærkt på kvindesiden. Af de nuværende 16 kandidater er seks kvinder. I dag er der tre kvinder blandt de ni V-byrådsmedlemmer: Signe Knappe, Lene Bitsch Bierbaum og Inga Lykke. Sidstnævnte er nummer tre på listen, mens Signe Knappe står næst nederst, og hun overhales på listen af nye ansigter som Maibritt Jacobsen, Maria-Louise From Jessen og Maria Kørschen.

Venstres liste er opstillet i alfabetisk rækkefølge efter kandidaternes fornavne.

Dansk Folkeparti, der i dag har fem byrådsmedlemmer, har Jannie Pohl og Malene Neumann i byrådet. Sidstnævnte er dog ikke valgt for partiet. Hun var en overgang løsgænger efter at have forladt Liberal Alliance i 2019. Siden gik hun til DF.

Jannie Pohl er nummer tre på DF's liste, der har en ny kvinde, Helle Høj Thomsen, som nummer fire. Foran Thies Mathiasen, der er nummer fem. Malene Neumann står sidst på listen.

De tre enmandspartier er netop enmandspartier: Det er den radikale Børge Koch, den konservative Kjeld Thrane samt Carsten Leth Schmidt, Slesvigsk Parti. Højest placerede kvinde hos de radikale er Alaa Shaker, der er nummer tre, mens Marianne Møller og Kristina Heiden står længere nede. Hos hos de konservative står Tina Rosenkilde-Hansen som nummer to af partiets syv kandidater, mens Jannie Westergaard indtager en fjerdeplads.

Endelig er en tredjedel af Alternativets kandidater kvinder. Listen består dog kun af tre kandidater, hvor Marie Gregersen er den ene. Hun skal blandt andet konkurrere med Mogens Rerup, der er en meget kendt profil.

Partierne har sideordnet opstilling. Kandidater der står langt nede på listen, kan altså "sprænge listen" og overhale højere placerede kandidater i stemmetal.

Nye Borgerlige og Liberal Alliance har ikke offentliggjort deres kandidatlister endnu.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Analyse: Tre grunde til at Venstre i Haderslev går tilbage ved valget

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Varde

Emil på 19 år er kommet ud af sit misbrug: Kommunen skulle have sat mig i plejefamilie som lille

Billund For abonnenter

Analyse: Derfor er der spænding om borgmesterposten

Esbjerg

Stil dit spørgsmål til borgmesterkandidaten: JV inviterer til debatmøde

Erhverv For abonnenter

Naturgas sender varmeprisen på himmelflugt: 1000 fjernvarmekunder varslet stor ekstraregning

Haderslev

Arbejdsulykke: Mand fik jernstang i hovedet

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg For abonnenter

Sidste år risikerede han at blive smidt på gaden: Nu renoverer købmanden for millionbeløb

Danmark

Aktiviteter for store og små: Gode tips til efterårsferien for hele familien

Aabenraa

Autoværksted har fundet fidusen: Kvinder står i kø for at lære at skifte hjul

Debat For abonnenter

Kommentar: Dette er Socialdemokratiets største mulighed for at vælte borgmesteren, men hvor langt vil de strække sig?

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Annonce