Annonce
Erhverv

Flere lejligheder til salg giver købere bedre kort på hånden

Mathias Løvgreen/Ritzau Scanpix
Antallet af lejligheder til salg fortsætter op. Der er mere plads til at forhandle pris, vurderer økonom.

Der er fortsat flere lejligheder med til-salg-skilte i Danmark.

Udbuddet steg til 8482 i juni, hvilket er 12 procent flere end sidste år. Det viser tal fra Finans Danmark, finanssektorens interesseorganisation.

Hos Nykredit vurderer boligøkonom Mira Lie Nielsen, at køberne står med bedre kort på hånden end tidligere.

- Det går lidt langsommere på lejlighedsmarkedet end tidligere. Det går ikke helt så hurtigt med at få solgt, fordi der er lidt færre købere. Markedet er ikke gået i stå, men vi har nået et mere normalt niveau.

- Det betyder, at hvis man er på jagt efter en lejlighed i de større byer, har man råd til at have mere ro i maven, og man kan være lidt mere kræsen og presse sælgerne på prisen, siger Mira Lie Nielsen.

Mira Lie Nielsen påpeger dog, at stigningen i juni ikke er så stor, som man så i de første måneder af 2019, hvor udbuddet i flere af de store byer lå 40-50 procent højere end i 2018.

Det skyldes ifølge hendes vurdering, at der var godt gang i boligsalgene i foråret.

Tallene viser også, at det tager længere tid at sælge lejligheden. I gennemsnit ligger lejlighederne 166 dage mod 141 dage i juni sidste år.

Den største stigning er i København og Aalborg, hvor sælgerne må vente henholdsvis 40 og 45 dage længere end for et år siden.

Selv om markedet for lejligheder har ændret karakter, ser Mira Lie Nielsen ikke tegn på, at det er ved at gå i tomgang.

- Det går godt i Danmark. Beskæftigelsen slår rekorder. Vi har samtidig det meget lave renteniveau, der betyder, at man kan låne mere til samme indkomst, siger Mira Lie Nielsen i en kommentar.

Hun understreger dog, at man ikke skal forvente sig, at årene med årlige prisstigninger på omkring ti procent i de store byer bliver normen igen.

- I dag er vi et sted, hvor markedet er bremset op efter nogle ret hæsblæsende år med stor fart på priser og antallet af handler.

- Priserne bevæger sig i dag mere sidelæns, og det gør de, fordi priserne er blevet så høje, at der er færre købere. Men der sælges fortsat fint med lejligheder - det er bare et mere normalt leje end for to-tre år siden, siger Mira Lie Nielsen.

/ritzau/

Annonce
Link til statistik på Finans Danmarks hjemmeside
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce