Annonce
Haderslev

Flere lokale tyveknægte blev buret inde sidste år

Det er også indbrud, selv om tyven ikke brækker noget op. Arkivfoto: Magnus Snoer/Rigspolitiet

Antallet af indbrud i private hjem blev halveret fra 2017 til 2018. En offensiv politiindsats er noget af forklaringen. Listetyven blev også taget ud af regnestykket.

Annonce

HADERSLEV: I 2017 blev der registreret 317 indbrud i private hjem i Haderslev Kommunes område. Men året efter var tallet næsten halveret. Der blev kun begået 173 indbrud i private hjem i 2018.

- I 2018 var vi ret offensive med hensyn til lokale indbrudstyve. Nogle af dem havde en reststraf. Og nogle af de lokale aktører havde vi held med at få fat i i starten af 2018, forklarer vicepolitiinspektør Jeppe Kjærgaard.

Samtidig sad en af de mest aktive tyveknægte også inde. Men listetyven blev faktisk allerede varetægtsfængslet i foråret 2017.

- Så mange indbrud stod han heller ikke for. Mange af indbruddene passede ikke på hans modus.

Tilsyneladende holdt han sig i ro, efter han blev løsladt sidste år. Under retssagen lovede han at flytte fra området. Han endte med at få en dom på 15 måneders fængsel.

Andre indbrud blev begået af omrejsende tyveknægte.

- De er noget svære at styre. De kører jo bare forbi. Så kan de lige så godt være os som Fyn, der fanger dem.

Indbrud i Sønderjylland

Udviklingen i registrerede indbrud i private hjem fra 2017 til 2018:

Haderslev fra 314 til 173.

Aabenraa fra 185 til 191.

Tønder fra 104 til 167.

Sønderborg fra 377 til 671.

Straffeloven - Bekendtgørelse af straffeloven - retsinformation.dk

Ny paragraf i straffeloven fra 1. januar 2018:

§ 276 a. For indbrudstyveri straffes den, som uberettiget skaffer sig adgang til fremmed hus og uden besidderens samtykke borttager en fremmed rørlig ting for at skaffe sig eller andre uberettiget vinding ved dens tilegnelse.

Annonce

Naboer fik flere tyve

Til gengæld steg antallet af indbrud i private hjem i de andre sønderjyske kommuner. Værst gik det ud over Sønderborg, hvor indbruddene steg fra 377 i 2017 til 671 i 2018.

Tallene kan dog ikke helt sammenlignes de to år. For i 2018 skete der en ændring i registreringerne af indbrud, på grund af en ændring af straffeloven. Før blev listetyveri; hvor tyven går ind ad en ulåst dør, og tricktyveri; hvor tyven snyder sig ind eller bliver lukket ind, ikke registret som indbrud. Begge typer tyveri registreres også som indbrud fra 2018. Så 2018-tallene burde automatisk ligge højere. Det gør kun faldet i Haderslev endnu mere markant. Men på den anden side; så var der jo heller ikke så mange listetyverier længere. Til gengæld ser tallene for Aabenraa så ud til at være stabile.

Ændringen af straffeloven betød, at der kom en særlig paragraf om indbrudstyveri. Hensigten var, at indbrud i private hjem skal straffes hårdere.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce