Annonce
Tarm

Flere lufthavnsmillioner kan være på vej til Stauning

Stauning Lufthavn er nedslidt og mangler penge. Tirsdag skal byrådet beslutte, om man er klar med millionhjælp. Arkivfoto: Jørgen Kirk.
Skal Stauning Lufthavn have økonomisk førstehjælp eller afvikles? Det bliver spørgsmålet, når byrådet tirsdag skal forholde sig til et ekstraordinært anlægstilskud på 2,5 millioner kroner. Et flertal i økonomiudvalget var klar til at sende flere penge.

Stauning: - Vi skal ikke blive ved med at betale til nogle få rigmænds private legeplads.

Sådan lød den kontakte besked fra daværende SF-byrådsmedlem Peder Sørensen, da Stauning Lufthavns fremtid endnu en gang var på byrådets dagsorden for nogle år siden.

På tirsdag er den lille lufthavn igen omdrejningspunktet for en debat om økonomi, når byrådet skal besluttet, om man vil give lufthavnen et ekstraordinært anlægstilskud på 2,5 millioner. Udgiften skal lægges oveni de 1,9 millioner kroner, som kommunen årligt giver i driftstilskud.

En ekstern rapport, som politikerne fik forelagt før sommerferien, fortæller historien om en "særdeles sårbar" lufthavnsøkonomi, at det er usikkert, at man fremover kan klare sig med det nuværende driftstilskud, og der vil sandsynligvis blive brug for flere investeringer til vedligehold af den forfaldne lufthavn. De seneste to år har lufthavnen desuden haft røde tal på bundlinjen.

Da økonomiudvalget havde sagen på dagsordenen i juli, stemte Kristendemokraternes gruppeformand Kristian Andersen som den eneste imod at udbetale flere penge til den skrantende lufthavn. Han foreslog i stedet at sætte den til salg, og se om private kan få en fornuftig forretning ud af stedet.

- Der kan være talt om en spildt investering, og det er jeg ikke parat til at stemme for i en tid, hvor den kommunale økonomi er hårdt presset, sagde Kristian Andersen før sommerferien.

Om han fortsat er alene om at have den holdning, vil vise sig på byrådsmødet.

Stauning Lufthavn har seks ansatte, og kommunen vurderer, at den er en forudsætning for Stauning Flymuseum, der årligt har 20-25.000 besøgende.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce