Annonce
Indland

Flere partier beskylder Socialdemokratiet for at lurepasse

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiet giver ikke konkrete svar, mener flere af de partier, Mette Frederiksen vil samarbejde med.

Selv om Socialdemokratiet mandag præsenterede en økonomisk plan, mangler der stadig alt for mange svar fra partiet forud for folketingsvalget.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Socialdemokratiet har i kampagner fremhævet, hvordan man efter valget vil samarbejde med alle Folketingets partier. Men flere af de partier ved ikke, med hvilket udgangspunkt det skal ske.

- Det er vigtigt, at man ved, hvad man får, når man sætter sit kryds. Det er problematisk, at der bare er kommet en masse retorik, men meget, meget lidt konkret politik, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, til Jyllands-Posten.

Partierne efterspørger blandt andet en uddybning af Socialdemokratiets økonomiske plan, prioritering af konkrete projekter i partiets infrastrukturplan og planer for kontanthjælpsloftet.

De ønsker også svar på, hvordan partiet vil bekæmpe ulighed, og hvad partiets holdning er til cigaretpriser. Dertil ønskes afklaring om finansiering af den grønne omstilling, og hvem partiets pensionsplan skal gavne samt planerne for øen Lindholm, hvor udviste, kriminelle udlændinge skal bo.

De Radikales leder, Morten Østergaard, savner "masser af svar". Det gælder blandt andet spørgsmålet om, hvordan et løft på børneområdet skal finansieres.

SF's gruppeformand, Jacob Mark, mener, at mangler at blive sat "et konkret beløb af til en ambitiøs klimaindsats".

DF-formand Kristian Thulesen Dahl deler oppositionspartiernes kritik. Han mener, at vælgere og partier snart må have "krav på at vide, hvad S præcist vil".

- Det her lurepasseri er at stikke folk blår i øjnene, siger han til Jyllands-Posten.

Både Thulesen Dahl og Morten Østergaard mener, at Mette Frederiksen med sine manglende konkrete planer "puster til politikerleden".

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, mener, at Frederiksens planer på "en lang række områder" er "ukonkrete grænsende til det fluffy".

S-ordfører Mattias Tesfaye er uenig i kritikken.

- I al ydmyghed vil jeg sige, at hvis man læser de udspil, som vi har fremlagt de seneste to-tre år, så synes jeg faktisk, det er mange, mange år siden, at man har set et oppositionsparti fremlægge så meget og så gennemarbejdet politik og så længe før valget.

- Der er ikke noget andet parti i Folketinget, der når os til sokkeholderne i at fremlægge gennemarbejdet politik, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce