Annonce
Sydjylland

Flere partier efterlyser fastsat dato for grænseåbning: - Turistbranchen bør have en afklaring

De nuværende rejserestriktioner gælder indtil den 20. april, og der kræves et anerkendelsesværdigt formål, hvis man som udlænding skal ind i landet. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Folketingets partier forhandler for tiden om indrejserestriktionerne, og både SF og Venstre ønsker klarhed over, hvornår turister med bevis for et ophold kan få lov at krydse grænsen. Begge partier understreger dog også, at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt.

Turisme: Der var ikke levnet meget plads til turister og en lempelse af indrejserestriktionerne ved grænsen i den store genåbningsaftale, som ni ud af ti af Folketingets partier indgik i marts.

I sidste uge indledte Folketingets partier til gengæld forhandlinger specifikt om dette område, men det er endnu usikkert, hvornår der kan landes en aftale.


Annonce

Vi har haft minus 18 grader i januar, så jeg kan godt forstå, at man har stor lyst til at komme herop og se, hvordan det egentlig står til med ens sommerhus.

Karina Lorentzen, folketingsmedlem for SF


Flere partier har taget sommerhusområdet med til forhandlingsbordet, og for eksempel Venstre presser på for, at det skal ses som et anerkendelsesværdigt indrejseformål, hvis man kører til grænsen med et lejebevis til et feriehus, en campingplads eller et hotel, ligesom det var tilfældet i 2020.

- Set i lyset af resultaterne fra sidste år, hvor der ud af ti millioner overnattende gæster i danske feriehuse var kendskab til ti smittede, mener jeg som politiker, at det sundhedsmæssigt forsvarligt kan lade sig gøre at åbne for, at en lejekontrakt til et dansk feriehus kan betragtes som et anerkendelsesværdigt formål, siger det lokale folketingsmedlem Ulla Tørnæs (V), som deltager i forhandlingerne.

Sådan er indrejsereglerne lige nu

  • Personer, der rejser til Danmark fra udlandet, omfattes som udgangspunkt af krav om dels at lade sig teste for COVID-19 i forbindelse med indrejsen, og dels at gå i isolation i 10 dage uden ugrundet ophold efter indrejsen i Danmark. Man skal også gå i isolation selvom testen taget i forbindelse med indrejse er negativ.
  • Der er mulighed for at afkorte isolationen ved en negativ PCR-test taget tidligst på fjerdedagen efter indrejse i Danmark.
  • Udlændinge, som ikke har fast bopæl i eller opholdstilladelse til Danmark, skal fortsat have et anerkendelsesværdigt formål for at rejse ind i Danmark.
  • Der gælder en række undtagelser fra kravene om test og isolation efter indrejse i Danmark, ligesom der er forskel på, om du ankommer til Danmark med fly eller indrejser over en sø- eller landegrænse.

Kilde: Coronasmitte.dk

Er de høje smittetal, vi ser i Tyskland for tiden ikke et argument for, at det er for tidligt?

- Man skal huske på, at det er en branche, som arbejder med reservationer ud i tiden, og branchen her er nu nødsaget til at annullere reservationer, fordi man ikke ved, om gæsterne kan komme. Præcis hvordan situationen er i Tyskland, er jeg ikke ekspert i, men det ændrer sig jo i takt med, at flere vaccineres i Tyskland og Danmark, siger hun.

- Branchen har brug for en dato, som den kan agere ud fra.

Skal være forsvarligt

Hos SF vil et andet Folketingsmedlem, som ligeledes er valgt i Sydjyllands Storkreds, også gerne have en dato for, hvornår det kan lade sig gøre for turister at krydse grænsen med et lejebevis. En anden mulighed kan ifølge partiet være, at der nedsættes principper for, hvordan coronasituationen skal se ud i de lande, turisterne kommer fra, for at de kan få lov til at rejse ind.

- Men jeg kommer ikke til at presse på for noget, som ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt, og jeg ser ikke for mig, at det lige er i morgen, at vi åbner for turister. Men jeg er med på, at branchen bør have en afklaring, og at dem, som har et lejebevis, også bør have en afklaring. Derfor bør det på en eller anden måde være tydeligt, hvornår vi åbner for turister, siger Karina Lorentzen, der også er en del af de nuværende forhandlinger.

Annonce

Tilse ejendomme

Til gengæld vil SF især presse på for, at folk med ejendom som for eksempel et sommerhus eller en båd i Danmark får adgang til at tilse denne ejendom.

- Hvis det er sundhedsforsvarligt, kan de for min skyld også tage ophold her. Men det afgørende for mig er, at de får en mulighed for at komme op og tilse deres ejendom. Vi har haft minus 18 grader i januar, så jeg kan godt forstå, at man har stor lyst til at komme herop og se, hvordan det egentlig står til med ens sommerhus, siger Karina Lorentzen.

Samme ønske fortalte Venstres turismeordfører Anni Mathiesen om i midten af marts.

Rejserestriktionerne, som grænselukningen er en del af, blev den 26. marts forlænget, så de gælder indtil den 20. april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Annonce