Annonce
Indland

Flere plages af røde øjne og træthed

En analyse af blodprøver fra 40-årige danskere viser, at antallet af positive allergitests næsten er fordoblet over 25 år.

Antallet af positive allergitests i blodprøver er fordoblet over en 25-årig periode. Syddanskere er plaget af træthed.

Annonce

Atju: Danskerne kæmper i stigende grad med træthed og røde øjne på grund af allergi. Et studie af blodprøver viser, at antallet af positive allergitests næsten er fordoblet over en 25-årig periode.

– Det at have en positiv allergitest betyder, at man har høj risiko for at have allergi – eller hvis man ikke har det så i hvert fald at få det, siger Allan Linneberg, der er forskningsleder på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden.

I en rundspørge lavet af Astma-Allergi Forbundet svarer knap hver tredje syddansker, at træthed er det mest generende symptom i hverdagen. Det koster dyrt i sygedage, produktivitet og penge, påpeger Allan Linneberg, fordi sygdommen er så udbredt. 15 procent af en række blodprøver fra 1976-77 testede positivt for allergi, mens tallet var steget til 28 procent i 1999-2001.

– For det første må man sige, at vi ikke ved, hvorfor der er kommet den her voldsomme stigning i allergi. Men der er mange teorier. Det, jeg forsøger at gøre lidt op med, er den tanke, at vi kan udrydde det her problem bare ved at undgå allergenerne – altså det vi er allergiske over for, siger Allan Linneberg.

Kun teori

Teorien er, at vi før i tiden i højere grad blev udsat for eksempelvis pollen og derfor blev immune over for dem. Men det betyder desværre ikke, at vi ikke kan undgå allergi ved at udsætte os selv for store doser allergener.

– Det er mere en teori. Man skal ikke forsøge at gå og eksponere sig selv for det, for er man først allergisk og har dispositionen, så kan det gå galt, siger Allan Linneberg.

Derfor råder han folk til at søge personlig hjælp og rådgivning, hvis man lider af symptomer på allergi.

Allergi

En analyse af blodprøver fra 40-årige danskere viser, at antallet af positive allergitests næsten er fordoblet over 25 år. I 1976-77 var andelen 14,9 procent, mens den var på 19,7 procent i 1982-84 og endelig 27,6 procent i 1999-2001.

Undersøgelsen viser ikke, om patienterne havde allergisymptomer, da blodprøverne oprindeligt blev udtaget for at kigge på hjerte/karsygdomme.

Syddanmark

Syddanskere svarer i en rundspørge, at de er mere generet og oftere går til læge på grund af allergi end resten af danskerne. 63 procent af syddanskerne angiver, at de går til praktiserende læge, mens landsgennemsnittet er 56 procent.

Det viser et særtræk i Astma-Allergi Forbundets rundspørge. Odense-området er ikke medtaget i særtrækket.

Rundspørge
57 procent af syddanskerne angiver kløende og irriterede øjne, som det mest generende symptom i hverdagen, mens 32 procent angiver træthed.

42 procent angiver, at de er meget generet af symptomerne, mens tallet er 36 procent for resten af landet.

Annonce

Gode sommerråd til allergikere

En lang række allergikere kan gøre hverdagen lettere ved at følge et par simple råd.

– Mit allerbedste råd er at få en god snak med lægen om, hvordan man behandler sig ud af sin høfeber, for de fleste kan blive symptomfri med medicin, og det er vigtigt for livskvaliteten, siger biolog Janne Sommer fra Astma-Allergi Forbundet.

Hun er leder af pollentællingerne og har følgende råd til hverdagen med træthed og røde øjne.

– Man kan holde en lang siesta indendøre i timerne omkring frokost, hvor der er allerflest pollen i luften, siger Janne Sommer.

– Hvis man skal ud, så kan man tage nogle gode solbriller på, så man undgår at få for mange pollen i øjnene.

– Skal man på ferie, er det en god ide at tjekke Astma-Allergi Forbundets hjemmeside. Der er en masse råd og link til andre pollen-informationer i andre lande i Europa og verden.

– Og derudover er kyster med pålandsvind – for eksempel ved Vesterhavet og vestvendte kyster i Europa og ved De Kanariske Øer – gode destinationer at tage hen, hvis man har allergi over for pollen, oplyser hun.

– Og så er der også færre pollen i bjerge eller højland, der er 1500-2000 meter over havoverfladen, siger Janne Sommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Den irske pub i turistby får bøde og sur smiley

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce