Annonce
Sydjylland

Flere skal have psykologhjælp på internettet

Danske Regioner vil udbrede de gode syddanske erfaringer med at lade angst- og depressionsramte få kontakt til psykologhjælp over internettet via videosamtale. Foto: Colourbox.

Syddanske erfaringer med at behandle angst og depression over en computerforbindelse skal nu udbredes til resten af landet. Håbet er, at flere opsøger hjælp til deres psykiske lidelser, når de kan modtage hjælp over internettet.

De fleste forbinder psykologhjælp med dybe samtaler på en briks. Men ifølge syddanske erfaringer kan det være lige så gavnligt for nogle patienter at se psykologen dybt i øjnene gennem en computerskærm.

På Danske Regioners generalforsamling torsdag vil der blive fremlagt et udspil, der blandt andet skal udvide ordningen med såkaldt internetpsykiatri til hele landet.

- Udspillet handler om at gøre digitale løsninger til en naturlig del af behandling. Det er internetbaseret psykologhjælp et eksempel på, og noget som vi allerede er begyndt på i Region Syddanmark, siger Stephanie Lose (V), formand for regionsrådet i Region Syddanmark og for Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde i Danske Regioner.

Hun mener, at internetpsykologi er et godt eksempel på, hvordan teknologi kan bruges til at indrette sundhedsvæsnet mere efter borgernes behov.

Der er tale om en fleksibel behandling, som kan gennemføres, når det passer borgeren bedst - for eksempel om aftenen, når børnene er lagt i seng.

Claus Færch, leder på Telepsykologisk Center i Odense

Psykologhjælp på nettet

Internetpsykiatri er et internetbaseret behandlingstilbud, hvor borgere i regionen kan modtage behandling for angst og let til moderat depression.I løbet af de seneste 25 måneder har 345 patienter været i behandling i internetpsykiatrien i Region Syddanmark.

Ved internetpsykiatri sidder personen hjemme og møder første gang ind via en videosamtale over internettet med en psykolog, der vurderer, om behandlingen vil være til gavn. Derefter består behandlingen af nogle øvelser på computerprogrammer med støtte fra en psykolog på skrift, telefon eller video.

Ved terapi af angst og depression er der mange øvelser, der går igen i behandlingen, hvilket gør det systematiske i computerprogrammer velegnet. Det kan være visuelle øvelser, som egner sig specielt godt via digitale redskaber på en skærm.

Ifølge Telepsykologisk Center viser udenlandske studier, at resultaterne for internetbaseret psykologbehandling understøttet af en psykolog, ikke er signifikant anderledes end for behandling med traditionel terapi, hvor man mødes fysisk med en psykolog.

Hjemme-psykolog

Internetpsykiatri er blevet brugt i Region Syddanmark i flere år i behandling af milde tilfælde af angst og depression. Behandlingen indledes med en videosamtale med en psykolog, og hvis det vurderes, at patienten har gavn af behandlingen, består den efterfølgende behandling af brug af computerprogrammer i hjemmet.

Ifølge Claus Færch, leder på Telepsykologisk Center i Odense, ligger den største værdi af tilbuddet netop i, at borgerne ikke skal møde op nogen steder til psykologbehandling.

- Nogle foretrækker behandling, da det kan være en barriere for folk for eksempel at skulle sige til deres arbejdsgiver, at de skal have fri fra arbejde for at tage til psykolog. Det slipper de for. Der er tale om en fleksibel behandling, som kan gennemføres, når det passer borgeren bedst, siger han.

Annonce

Flere diagnoser undersøges

Claus Færch ser positivt på, at brugen af internetpsykiatrien udbredes. Ifølge nye tal fra WHO, var 322 millioner mennesker globalt set ramt af en depression i 2015. Det er 18 pct. flere end i 2005.

- Internetpsykiatri har et kæmpe potentiale, for det er med til at løse en af samfundet største udfordringer med et stærkt stigende behov for behandling for angst og depression, siger Claus Færch, der fortæller, at man undersøger, om internetpsykiatri også vil være brugbare på sværere tilfælde af angst- og depression.

Claus Færch forudser også, at metoden kan bruges til behandling af tvangstanker og misbrugsdiagnoser. Man er lige nu i gang med at søge penge til at undersøge effekten på spiseforstyrrelser.

Annonce

Besparelse ikke central

Ifølge Danske Regioner er man i gang med at beregne økonomi og besparelser ved at indføre internetpsykologi. Men en besparelse vil i Stephanie Loses øjne ikke være den primære fordel.

- Hvis vi kan tilbyde en behandling, som er mere fleksibel og kan nå ud til nogle, som ellers ikke ville have fået behandling, så er det en gevinst for den enkelte, siger regionsrådsformanden, der understreger at tiltaget ikke erstatter hjælpen til dem, der har brug for at mødes med en psykolog.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

23-årige Anna fra København flytter til Esbjerg for at blive socialrådgiver - flygter fra pres, karakterræs og høje boligpriser

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Forening kalder sagen om lille Marco 'grotesk': Forældrene blev i maj lovet mere samvær med døende søn

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

EfB

Kommentar: Spillerne tabte - træneren vandt

Sønderborg

Ejere af brændt familievirksomhed: - Vi er fuldstændig i chok

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Billund

Bredsten Landevej spærret af alvorlig ulykke

Indland

Sønderborg indfører badeforbud efter fabriksbrand

Sport

Mens du sov: Misser dansk OL-medalje med 15 hundrededele

Kolding

Nedlukningen af nattelivet har betydet markant færre voldsepisoder i Kolding

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Sønderborg

Storbrand fører til fiskedød i sø: Fjord er stadig i forureningsfare

Annonce