Annonce
Esbjerg

Flere studerende til Esbjerg: Millionbeløb skal sikre mindst 90 nye studiepladser

På Erhvervsakademi SydVest skal man allerede efter sommer oprette 90 nye studiepladser. Det er resultatet af en aftale indgået mellem alle folketingets partier. Arkivfoto: Annett Bruhn
Frygten for pladsmangel på uddannelsesinstitutioner på grund af coronakrisen har fået partierne på Christiansborg til at indgå en aftale om at skabe 5000 nye studiepladser allerede fra efter sommerferien. Erhvervsakademi Sydvest får som et led i aftalen tildelt 4,1 millioner kroner og dermed mulighed for at oprette 90 nye studiepladser. Og der kan være endnu flere på vej.
ESBJERG: Der er godt nyt til byens studiemiljø. Allerede fra det kommende skoleår vil der blive oprettet flere nye studiepladser i Esbjerg. Det er resultatet af en politisk aftale mellem folketingspartierne, der torsdag blev præsenteret af uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
Aftalen skal sikre, at der allerede inden efteråret bliver oprettet 5000 nye studiepladser landet over, og der vil blive tilført 210 millioner kroner til at indfri ambitionen.
Hensigten med aftalen er at undgå pladsmangel på uddannelsesinstitutionerne i kølvandet på coronakrisen, da man forventer, at flere unge end normalt vil søge mod de videregående uddannelser.
Annonce
Erhvervsakademi SydVest (EASV), der i forvejen råder over 2500 studerende i Esbjerg og Sønderborg, er blandt andet blevet tildelt 4,1 millioner kroner, der skal gå til at oprette 90 nye studiepladser allerede fra efter sommer.

Halvdelen udenfor hovedstaden

Ulla Tørnæs (V) satte sig tilbage i maj i spidsen for en gruppe af partier, der udenom regeringen, ville arbejde for at sikre ekstra studiepladser efter coronakrisen. Men nu er det altså lykkes at nå frem til en aftale med regeringen, og det glæder det lokale folketingsmedlem.
- Det er vigtigt, at vi ikke svigter de unge i lyset af coronakrisen, og det glæder mig, at vi har haft et øje for den geografiske fordeling af midlerne. Over halvdelen af pladserne bliver oprettet udenfor hovedstadsområdet, og det kommer altså Esbjerg til gavn. Det betyder meget for byen, der kan styrke sin position som studieby, siger Ulla Tørnæs, der fortæller, at endnu flere studiepladser kan være på vej til byen.
Udover de 90 nye pladser på EASV er Syddansk Universitet og Aalborg Universitet, der begge har filialer i Esbjerg, nemlig blevet tildelt 23,2 millioner kroner til at oprette flere end 700 nye studiepladser. Og nogle af disse kan ende i Esbjerg.
Også UC SYD kan ende med at skulle oprette flere pladser, da der på landsplan er afsat 35 millioner til at uddanne flere indenfor velfærdssektoren.
Annonce

Et skridt i den rigtige retning

Den lokale socialdemokrat og medlem af folketinget, Anders Kronborg, glæder sig ligesom sin kollega over udsigten til flere studiepladser i Esbjerg.
- Det er et skridt i den rigtige retning med flere muligheder på hylderne, så Esbjerg kan blive en endnu stærkere studieby. Det har været en ambition for regeringen, at vi kommer ud af krisen ved at dygtiggøre os. Vi har ikke ligefrem guld i undergrunden, så uddannelse er en vigtig faktor i at komme sikkert ud på den anden side, siger Anders Kronborg (S).
Nyheden om de mange nye studiepladser vækker også glæde på Erhvervsakademi SydVest.
- Det er en håndsrækning til både de unge mennesker i området, men også til os som institution. Vi skal ikke bare oprette en masse nye pladser, men vi får også økonomi til at gøre det allerede nu. Så vi smiler i dag, siger rektor på EASV Henrik Larsen, der mener, at aftalen rammer det rigtige sted.
- Nu har der længe været fokus på velfærdsuddannelserne, så det er glædeligt, at der kommer fokus på de uddannelser, der retter sig mod den private sektor. Jeg tror, at det er en god løsning i forhold til at komme ud af krisen. Så vi er glade.

Aftale om nye studiepladser

Folketingspartierne præsenterede torsdag en aftale, der skal sikre 5000 nye studiepladser allerede efter sommerferien.

Aftalen er indgået for at undgå pladsmangel på uddannelserne som en konsekvens af coronakrisen.

Partierne har i alt afsat 210 millioner kroner til at indfri ambitionen.

Erhvervsakademi SydVest, der har studerende i både Esbjerg og Sønderborg, er blevet tildelt 4,1 millioner kroner til at oprette 90 nye pladser.

På Erhvervsakademi SydVest kan man blandt andet læse til bygningskonstruktør, datamatiker og finansøkonom.

Både Aalborg Universitet og Syddansk Universitet, der begge har filialer i Esbjerg, er blevet tildelt millionbeløb for at sikre mere end 700 nye pladser.

Velfærdsuddannelserne (sygeplejerske, pædagog med flere.) er blevet tildelt 35 millioner kroner på landsplan. Derfor kan UC SYD muligvis se frem til at skulle oprette flere studiepladser.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ribe-Bramming

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Sydjylland For abonnenter

Råddent arbejdsmiljø plager stadig ungdomspsykiatri: Ansatte bliver mobbet på jobbet og stoler ikke på ny ledelse

Varde

Varehus får bøde på 20.000 kroner for beskidt køler til frugt og grønt: Den var ellers lige skilt ad og desinficeret

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Strandet i Cameroun: Forsvarsprofil misser endnu en SønderjyskE-kamp

Vejen

Lokalarkivets mand: Skrot det forslag

Haderslev For abonnenter

Se her, hvorfor kommunen valgte at politianmelde Sundplejen og læs advokatens svar

Esbjerg

Vadehavsplanter bruges i cremer: Fra forskning til business – ungt forskertalent går iværksættervejen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Hal bliver spækket med 17 spritnye bilprojekter: - Jeg har mange sommerfugle i maven

Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Sydjylland

Kun to ud af ti kommuner vækker corona-bekymring - men tre mennesker er døde med sygdommen

Haderslev For abonnenter

Mistillid og anspændt forhold endte med kontraktophævelse og politianmeldelse

Aabenraa

Hjørnets fremtid er på spil: Her er planen for lukket værtshus

Annonce