Annonce
Nordtyskland

Flere tilfælde af svinepest end hele sidste år

Antallet af kendte tilfælde af afrikansk svinepest i Østeuropa er allerede på nuværende tidspunkt højere end hele sidste år. Der er ingen grund til at slappe af, siger landbrugsministeriet i Kiel. Arkivfoto: Flensborg Avis

Kiel: Ifølge det slesvig-holstenske landbrugs- og miljøministerium er der ingen grund til at lade paraderne falde, når det gælder den frygtede afrikanske svinepest, der har fået Danmark til at opføre et hegn langs grænsen.

Talskvinde i ministeriet, Jana Ohlhoff, oplyser, at udbredelsen af sygdommen tager fart i Østeuropa. Især står det slemt til i Polen. Alene i sidste uge blev otte nye tilfælde af sygdommen i tambesætninger kendt. I samme tidsrum blev der fundet 35 vildsvin med sygdommen. Frem til udgangen af juli er der meldt 4270 tilfælde hos vild- og tamsvin.

- Dermed er antallet for hele 2017 overskredet, siger Jana Ohlhoff. Sidste år blev der anmeldt 4140 tilfælde af sygdommen.

For at minimere risikoen for smitte i Tyskland gennemføres der store kampagner rettet mod forbrugere, lastbilchauffører og svineproducenter. Desuden arbejdes der på at nedbringe bestanden af vildsvin i Slesvig-Holsten. Det er sket med en pakke, der indeholder støtte til jægerne i form af kontanter og indretning af steder, hvor døde svin kan afleveres.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce