Annonce
Kolding

Flere unge i Kolding søger på erhvervsuddannelse - og færre vil på gymnasiet

Mads-Ulrik Asmussen Jensen, Maia Enø Mølholm, Sille Rønnow og Rebecca Tegtmeier fra 9. klasse på Bakkeskolen er nogle af de skoleelever i Kolding, der netop har skullet beslutte sig for, hvad de vil efter 9. klasse. De fortæller alle fire, at de har gjort sig grundige overvejelser om fremtiden. Foto: Søren Gylling

For andet år i træk søger en mindre andel af de unge i Kolding ind på en gymnasial uddannelse, mens andelen af unge, der foretrækker en erhvervsuddannelse igen stiger.

Kolding: De unge i Kolding har tilsyneladende hørt efter, hvad regeringen har opfordret de unge til - nemlig i højere grad at søge ind på en erhvervsuddannelse.

For andet år i træk har en stigende andel af de unge i Kolding Kommunes 9. og 10. klasser søgt ind på en erhvervsuddannelse, og samtidig er andelen af unge, der søger ind på en gymnasial uddannelse ligesom sidste år faldende.

Det viser en helt ny oversigt fra Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU-Center Kolding) over, hvad de ældste elever i grundskolen har søgt ind på, da fristen udløb i sidste uge.

Andelen af unge, der har søgt ind på en erhvervsuddannelse, er steget fra 22 procent sidste år til 23,4 procent i år, mens andelen, der søger ind på en gymnasie-uddannelse er faldet fra 73 procent til 67,8 procent i år.

Regeringens mål er, at 30 procent af de unge i 2025 skal søge ind på en erhvervsuddannelse.

Annonce

Søgning til uddannelse

Sådan søger de unge fra 9. og 10. klasse i Kolding i år:

Erhvervsuddannelser: 23,4 procent (2017: 22 procent)

Gymnasiale uddannelser: 67.8 procent (73 procent)

Individuelt tilrettelagt ungdomsuddannelse: 3 procent (5 procent)

Andre aktiviteter: 6 procent

Af dem, der søger ind på en gymnasial uddannelse, vælger 40 procent STX, 18 procent ønsker HHX, 6 procent HF, 4 procent vil på HTX og 1 procent ønsker en international gymnasieuddannelse.

Mange aktiviteter

- Jeg vil være så ubeskeden at sige, at nogle af de aktiviteter, vi laver med skoler og virksomheder, begynder at slå igennem. Der er måske også kommet en større forståelse af, at en erhvervsuddannelse også kan være vejen til et godt job og et godt liv, siger lederen af UU-Center Kolding, Bjarne Juhl Olesen.

Han peger på, at UU-vejlederne og skolerne sammen med erhvervslivet har mange initiativer og projekter, der skal gøre de unge mere interesserede i at tage en erhvervsuddannelse. Det kan for eksempel være gennem erhvervspraktikker, åbent hus hos virksomheder og ved at håndværkere tager ud i alle 8. klasser og fortæller om deres fag og uddannelse.

Langt sejt træk

- De politiske vinde blæser den vej, og man ønsker at flere skal tage en erhvervsuddannelse, og set i det lys må vi være tilfredse i år. Jeg tror også, at vi næste år vil se, at endnu flere vælger en erhvervsuddannelse og færre en gymnasial uddannelse, mener Bjarne Juhl Olesen.

Han tror, at der skal et langt sejt træk til for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

- Der er mange ting, der skal spille sammen. Nogle ting kan vi selv gøre, mens andre ting skal ændres centralt, siger UU-lederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Sydjylland For abonnenter

Retten i Kolding er i fuldt gear igen: Alligevel risikerer flere at skulle vente et år på ny retssag

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce