Annonce
forside

Flere videregående uddannelser til Esbjerg

Læserbrev: Tak til Villy Søgaard for hans indsigtsfulde og visionære bidrag til debatten om fremtidens universitetsuddannelser i Esbjerg (JV Esbjerg 14. januar).

Jeg deler til fulde Villy Sørensens analyse af behovet for at styrke universitetsuddannelserne i Esbjerg. Byen har i dag væsentligt færre studerende, end dens størrelse berettiger til. Hvorfor er der kun én dimitterende fra SDU i Esbjerg for hver gang, der er 10 dimitterede i Odense og 1,7 i Kolding?

Esbjerg størrelse, vores virksomheders innovationskraft, vækstpotentiale og internationalisering samt efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft gør det bydende nødvendigt, at der komme flere videregående uddannelser til byen. Det har jeg som folketingsmedlem og minister kæmpet for - og det vil jeg fortsat gøre.

Med oprettelse af lægeuddannelsen i Esbjerg har vi taget et vigtigt skridt. Jurauddannelsen skal være det næste. Og så skal vi have analyseret grundigt, om der er behov for at oprette flere IT-uddannelser, så vi kan udnytte det fulde potentiale af Facebooks nye datacenter og det kommende datakabel fra New Jersey. Ligesom vi løbende skal vurdere behovet for at justere på de uddannelser, som udklækker kandidater til offshoreindustrien.

Jeg glæder mig at diskutere disse og andre emner ved SDUs store uddannelsessymposion om "Fremtidens Universitet" mandag 28. januar.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Nye elmaster kan rejses

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce