Annonce
Haderslev

Flertal hepper på ny motorvej med til- og frakørsel ved Haderslev

Haderslev Byråd peger i sit politiske høringssvar i forbindelse med Vejdirektoratets VVM-redegørelse for en Hærvejsmotorvej på en tilslutning ved Haderslev Nord. Arkivfoto: Larz Grabau
Vækst og udvikling. Et stort politisk flertal i Haderslev Byråd har afgivet et politisk høringssvar til motorvejsprojektet fra Give til Haderslev. SF, Enhedslisten og løsgængeren Mogens Rerup stemte imod. De mener ikke, der er brug for mere motorvej.
Annonce

Haderslev Byråd ønsker, at en kommende Hærvejsmotorvej mellem Give og Haderslev får sin sydligste tilslutning ved Haderslev Nord på den sønderjyske motorvej.

Byrådet anbefaler derfor i et politisk høringssvar Vejdirektoratet at arbejde videre med Øst 2-løsning, der er den ene af tre tilslutningsmuligheder i syd, som går øst om Billund - og med sine 70,5 kilometer er den korteste. Strækningen går fra Give øst om Billund til Haderslev Nord via Christiansfeld.

- Øst 2-løsningen er den løsning, der samlet set vil give mest værdi, når man både kigger på besparelse i rejsetid for borgere og erhvervsliv og omkostninger ved anlæggelsen. Det har stor betydning for hele det sønderjyske område, der ved en Øst 2-løsning forbindes bedre med resten af Danmark. Samtidig vil Øst 2-løsningen have en tilslutning, der ikke belaster sammenfletningen af E45 og E20 ved Kolding – en sammenfletning giver jævnligt udfordringer for trafikken gennem Jylland, står der i høringssvaret fra Haderslev Byråd.

Annonce

Gearet til fremtiden

Øst 2-tilslutningen vil ifølge høringssvaret desuden sikre, at det eksisterende motorvejsnet er gearet til at løfte den trafik, der kommer på motorvejsnettet i fremtiden. Ved at få ledt vestgående trafik fra hele det sønderjyske område væk, inden den blander sig med pendlertrafikken omkring Kolding, vil man nemlig mindske behovet for en fremtidig udvidelse af E45 omkring Kolding, understreges det i svaret.

- Med en Øst 2-løsning får erhvervslivet i landsdelen adgang til mere arbejdskraft, da man i højere grad vil kunne tiltrække medarbejdere fra det vestlige del af Danmark, står der videre.

Øst 2-løsningen vil ifølge svaret desuden skabe vækst i landsdelen, hvilket er vigtigt at tage med i overvejelserne omkring linjeføring for at bevare et sammenhængende Danmark.

Baggrund

Vejdirektoratet har haft resultatet af en VVM-undersøgelse for seks ruter af en ny Hærvejsmotorvej sendt i offentlig høring fra den 29. januar i år til den 15. juni i år.

Haderslev Kommune har afgivet et teknisk høringssvar i perioden, og nu afgiver kommunen et politisk høringssvar.

Syv borgere fra Haderslev Kommune samt Danmarks Naturfredningsforening i Haderslev samt Haderslev Stift  har afgivet høringssvar.

De har haft mulighed til at vurdere tre muligheder:

1. Syd for Simmerstedvej i Haderslev Kommune.

2. Syd for Christiansfeld, hvor E45 udvides fra fire il seks spor frem til frakørsel 67 - Haderslev Nord.

3. Ved Taps i Kolding Kommune, hvor E45 udvides fra fire til seks spor frem til frakørsel 67 Haderslev Nord.

Det er ikke et enigt byråd, der står bag høringssvaret. SF, Enhedslisten og løsgængeren Mogens Rerup stemte imod. Alle tre mener, at mere motorvej ikke er nødvendigt, de vil hellere have, at der findes grønnere løsninger. Samtidig mener de, at mere motorvej kun øger trafikmængden.

De øvrige partier mener noget andet. De vil bruge motorvejen til at skabe vækst i Haderslev Kommune.

Annonce

Kom i gang

- Vi har fået en henvendelse fra Haderslev Erhvervsråd, der opfordrer os til at købe mere erhvervsjord, sagde borgmester H. P. Geil (V), da han præsenterede sagen.

Liberal Alliances Thomas Vedsted bakkede op:

- Alle de steder i Danmark, hvor der er anlagt motorvej, er der øget vækst, som skaber øget velstand. Med forslag 2 får vi mest jord, vi kan sælge langs motorvejen, sagde han.

De økonomiske interesser betyder meget.

- Det politiske høringssvar læner sig op ad det tekniske - både med hensyn til natur og økonomi. Det er svært at se, hvor mange arbejdspladser man kan nå indenfor en time, men som bopælskommune bliver det interessant, sagde Venstres Holger Mikkelsen, der blev bakket op af sin partifælle, Inga Lykke, der bor i Moltrup:- Da min mand og jeg for 20 år siden skulle flytte tilbage til Sønderjylland var der nogle kriterier, der skulle opfyldes. Cykelsti til skole, naturskønt, nemt ved at komme til mange arbejdspladser - så vi valgte at bo tæt på motorvejen, så kunne vi altid komme afsted. Nye motorveje udvikler vores landsdel, både erhvervsdelen og pendlere - vi kan bo lidt billige, og den valgte løsning tager højde for natur.

Henrik Rønnow (S) var på højde med Inga Lykke:

- Vi får intet nyt, uden at det har konsekvenser.  Dette forslag er i vores interesse, lad os derfor komme i gang, lad os få virksomheder herned. I sin tid valgte vi også nærheden til en effektiv infrastruktur . Lad os få sat spaden i jorden til Hærvejsmotorvejen, sagde han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce