Annonce
Sønderborg

Flertal i byråd vil ikke flytte genforeningssten

Genforeningsstenen ved sin nye placering ved Nordborg Sø. Og her bliver den efter to måneders debat stående. Arkivfoto: Katrine Lund Walsted
På onsdagens byrådsmøde var der mest diskussion om placeringen af genforeningsstenen i Nordborg. Venstre og DF's Jan Rytkjær Callesen ville flytte stenen tilbage til Nørherredhus.
Annonce

Nordborg: Flytningen af genforeningsstenen i Nordborg fra Nørherredhus til den kommende bypark ved Nordborg Sø er blevet til en følelsesladet debat, som fik sin afslutning på byrådsmødet onsdag aften.

Det var også det punkt på aftenens dagsorden, som gav mest debat. Politikerne var enige om, at det var en fejl, at borgerne i Nordborg ikke var blevet hørt om flytningen af stenen. Men byrådet var ikke enige om, at stenen skulle flyttes tilbage.

Det var Venstres medlem i teknik- og miljøudvalget, Tage Petersen, som havde begæret sagen i byrådet efter sidste møde i udvalget.

- Da vi i maj godkendte projektet med en ny bypark, fangede ingen af os i udvalget det med den historiske sten. Som politikere bør vi lægge os fladt ned, fordi vi er blevet klogere. Det handler ikke om, at den står bedre dér. Det handler om respekt for stenen og de følelser, der er for den, sagde Tage Petersen, der blev bakket op af Venstregruppen på syv medlemmer.

Annonce

DF uenige

Dansk Folkepartis gruppe på tre medlemmer var splittet om sagen. Jan Rytkjær Callesen, der bor på Nordals, ville flytte stenen tilbage.

- Der er mange følelser i den her sten i Nordborg, hvor borgere var med til at samle ind  til stenen. De borgere er måske døde nu, men vi er efterkommere, der har et forhold til den sten. Flytningen er et overgreb på følelser og historien. Det er en ommer, sagde Jan Rytkjær Callesen.

Callesens partikollega Stefan Lydal, der er næstformand i teknik- og miljøudvalget, gjorde opmærksom på en lokalplan for Nørherredhus, som udvalget godkendte i 2017.

- Lokalplanen giver hotellet lov til at udvide bygningerne og p-pladsen, som ville påvirke genforeningsstenens placering ved Nørherredhus. Skal vi flytte stenen tilbage og så flytte den igen om få år, hvis hotellet vil udvide? Genforeningsstenen får et nyt liv i byparken, som er en fantastisk kulisse for den, sagde Stefan Lydal.

Annonce

Hjem til folket

Socialdemokratiets Rikke Lock Harvig, der bor på Nordals, går ind for stenens nuværende placering, og det har hun fået ubehagelige kommentarer for fra borgere.

- Jeg er oprigtig ked af den her sag, vi er her ikke for at træde nogle over tæerne. Og det kræver mod at blive kaldt så mange grimme ting. Men der er også mange, som er glade for den nye placering. Her kommer dem frem i lyset og til sin ret. Ved Nørherredhus stod stenen på privatejet grund, hvor man ikke satte sig ned. Nu er stenen kommet hjem til folket et sted, hvor den kan røres af børnehænder. Historien skal fortælles, og det vil ske, hvis vi kan begrave stridsøksen, sagde Rikke Lock Harvig.

Venstre ønskede, at der skulle stemmes om, at genforeningsstenen skulle flyttes tilbage til Nørherredhus, hvis de nødvendige tilladelser kunne opnås. Det stemte et flertal imod.

Derefter skulle der stemmes om teknik- og miljøudvalgets beslutning om at fastholde genforeningstenen ved Nordborg Sø. Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, Fælleslisten samt Stefan Lydal og Dorthe Mehlberg fra Dansk Folkeparti stemte for den nuværende placering.

Genforeningsstenen

I 1922 tog Nordborg Sangforening initiativ til at rejse en genforeningssten. Med hjæp fra Nordborg Musikforening blev der holdt et par koncerter, så der kunne samles penge ind til stenen. Der gik seks år, inden stenen blev afsløret den 9. juli 1928, hvor gårdejer Peter Grau fra Pøl holdt afsløringstalen. Stenen stammer fra stranden ved Pøl. Stranden var så blød, at man var nødt til at vente i flere år på frost, som kunne gøre jorden hård. Det var forudsætningen for, at transporten af den meget store sten kunne lykkes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce