Annonce
Sønderborg

Flertal i byråd vil ikke flytte genforeningssten

Genforeningsstenen ved sin nye placering ved Nordborg Sø. Og her bliver den efter to måneders debat stående. Arkivfoto: Katrine Lund Walsted
På onsdagens byrådsmøde var der mest diskussion om placeringen af genforeningsstenen i Nordborg. Venstre og DF's Jan Rytkjær Callesen ville flytte stenen tilbage til Nørherredhus.

Nordborg: Flytningen af genforeningsstenen i Nordborg fra Nørherredhus til den kommende bypark ved Nordborg Sø er blevet til en følelsesladet debat, som fik sin afslutning på byrådsmødet onsdag aften.

Det var også det punkt på aftenens dagsorden, som gav mest debat. Politikerne var enige om, at det var en fejl, at borgerne i Nordborg ikke var blevet hørt om flytningen af stenen. Men byrådet var ikke enige om, at stenen skulle flyttes tilbage.

Det var Venstres medlem i teknik- og miljøudvalget, Tage Petersen, som havde begæret sagen i byrådet efter sidste møde i udvalget.

Annonce

- Da vi i maj godkendte projektet med en ny bypark, fangede ingen af os i udvalget det med den historiske sten. Som politikere bør vi lægge os fladt ned, fordi vi er blevet klogere. Det handler ikke om, at den står bedre dér. Det handler om respekt for stenen og de følelser, der er for den, sagde Tage Petersen, der blev bakket op af Venstregruppen på syv medlemmer.

DF uenige

Dansk Folkepartis gruppe på tre medlemmer var splittet om sagen. Jan Rytkjær Callesen, der bor på Nordals, ville flytte stenen tilbage.

- Der er mange følelser i den her sten i Nordborg, hvor borgere var med til at samle ind  til stenen. De borgere er måske døde nu, men vi er efterkommere, der har et forhold til den sten. Flytningen er et overgreb på følelser og historien. Det er en ommer, sagde Jan Rytkjær Callesen.

Callesens partikollega Stefan Lydal, der er næstformand i teknik- og miljøudvalget, gjorde opmærksom på en lokalplan for Nørherredhus, som udvalget godkendte i 2017.

- Lokalplanen giver hotellet lov til at udvide bygningerne og p-pladsen, som ville påvirke genforeningsstenens placering ved Nørherredhus. Skal vi flytte stenen tilbage og så flytte den igen om få år, hvis hotellet vil udvide? Genforeningsstenen får et nyt liv i byparken, som er en fantastisk kulisse for den, sagde Stefan Lydal.

Annonce

Hjem til folket

Socialdemokratiets Rikke Lock Harvig, der bor på Nordals, går ind for stenens nuværende placering, og det har hun fået ubehagelige kommentarer for fra borgere.

- Jeg er oprigtig ked af den her sag, vi er her ikke for at træde nogle over tæerne. Og det kræver mod at blive kaldt så mange grimme ting. Men der er også mange, som er glade for den nye placering. Her kommer dem frem i lyset og til sin ret. Ved Nørherredhus stod stenen på privatejet grund, hvor man ikke satte sig ned. Nu er stenen kommet hjem til folket et sted, hvor den kan røres af børnehænder. Historien skal fortælles, og det vil ske, hvis vi kan begrave stridsøksen, sagde Rikke Lock Harvig.

Venstre ønskede, at der skulle stemmes om, at genforeningsstenen skulle flyttes tilbage til Nørherredhus, hvis de nødvendige tilladelser kunne opnås. Det stemte et flertal imod.

Derefter skulle der stemmes om teknik- og miljøudvalgets beslutning om at fastholde genforeningstenen ved Nordborg Sø. Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, Fælleslisten samt Stefan Lydal og Dorthe Mehlberg fra Dansk Folkeparti stemte for den nuværende placering.

Genforeningsstenen

I 1922 tog Nordborg Sangforening initiativ til at rejse en genforeningssten. Med hjæp fra Nordborg Musikforening blev der holdt et par koncerter, så der kunne samles penge ind til stenen. Der gik seks år, inden stenen blev afsløret den 9. juli 1928, hvor gårdejer Peter Grau fra Pøl holdt afsløringstalen. Stenen stammer fra stranden ved Pøl. Stranden var så blød, at man var nødt til at vente i flere år på frost, som kunne gøre jorden hård. Det var forudsætningen for, at transporten af den meget store sten kunne lykkes.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Sønderborg For abonnenter

Sønderborg varmer op til FN-Klimatopmøde: Er tiden inde til et opgør med den økonomi vi kender?

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE jagter kvartfinalen: AGF hurtigt bagud

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Sønderborg

Socialdemokraterne arbejder på at få en filial af SOSU-uddannelsen til Nordals

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce