Annonce
Tønder

Flertal på plads: Åkanden får en fremtid i Mølledammen

Tønderblomsten har de seneste mange år været anbragt på en slags ponton. Nu er der lagt op til, at springvandet  placeres i vandoverfladen, således som det også var tilfældet i springvandets oprindelige udgave. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Efter flere år med uvished lægges der nu op til, at springvandet Tønderblomsten indgår som en del af Tønders midtbyplan. Et flertal i Tønder Midtby-gruppen er ligeledes indstillet på, at affaldsøen på Gråbrødre-torv fjernes.
Annonce

TØNDER:  Åkanden, Tønderblomsten - ja endda udtryk for Tønders sjæl.

Kært barn har mange navne. Det gælder i særdeleshed det springvand, der i flere årtier har stået i Mølledammen ud til Kongevej i Tønder. De seneste år har det for Åkanden bogstaveligt taget været lidt op og  ned - eller rettere ind og ud. I julemånderne november/december indgår springvandet i byens juleudsmykning, resten af året tilbringer det i mindre iøjefaldende rammer, nemlig  i depot på Tønder Kommunes materialegård.


Det er faktisk noget, jeg har arbejdet med i halvandet år.

Harald Christensen, medlem af Midtby-gruppen og kommunalbestyrelsen, Tønder


Men nu er der håb forude.

- På byens vegne vil jeg glæde mig over, at det nu er besluttet, at Åkanden får sin næsten oprindelige plads tilbage. Åkanden skal renoveres og opstilles i Mølledammen igen - permanent,  fortæller Harald Christensen (S), der er medlem af Tønder Midtby-gruppe.

Åkanden  har de seneste år indgået som en del af Tønders julebelysning. Privatfoto

Gruppen med borgmester Henrik Frandsen (Tønder Listen) i spidsen, havde Åkandens fremtid og andre emner omkring den indre by i Tønder på dagsorden forleden.

Henrik Frandsen  bekræfter, at der var flertal for, at springvandet vender tilbage, dog under forudsætning af, at der findes en teknisk løsning, så Åkanden atter flyder i vandoverfalden, og at den vil kunne renoveres inden for en ramme på 150.000 kroner.

- Det er der på nuværende tidspunkt ingen garanti for, men det er den økonomiske ramme, vi har fået meldt ud, siger Henrik Frandsen.

Renoveringen og placeringen af Tønderblomsten har været omdiskuteret i flere år. Et af spørgsmålene har været, hvorvidt springvandet harmonerer med de værker, der indgår i skulpturparken. Som en alternativ placering var Vidåen omkring det tidligere seminarium i spil. Men det er altså ikke længere tilfældet.

Annonce

Løsning klar

For Harald Christensen har flertalsafgørelsen stor betydning.

- Det er faktisk noget, jeg har arbejdet med i halvandet år. I samarbejde med EUC Syd er der fundet en løsning, så den kommer til at ligge i vandoverfladen. Det andet ser jo farligt ud, siger han og peger på, at springvandet de sidste mange år har været placeret på en slags flydende sokkel.

Placeringen af en affaldsø på Gråbrødretorvet har været omdiskuteret. Nu lægger midtbys-gruppen op til, at affaldsøen fjernes. Privatfoto

Renoveringen og genplaceringen af Åkanden indgår i  de aktuelle midtbyplaner for Tønder Kommune, som midtbys-gruppen er med til at planlægge. Gruppen består af politikere, erhvervsfolk og borgere fra midtbyen. Projektet ved Mølledammen med bl.a. den netop afsluttede etablering af en træpromenade, er det første færdige forslag fra det rådgiverteam, der står for opgaven med at udforme byrums- og klimatilpasningsplanen for Tønder Midtby.

Annonce

Affaldsø væk

Byrums- og klimatilpasningsplanen har ud over Amtmandens have/Mølledammen yderligere seks fokusområder, henholdsvis Skibbroen, Gråbrødre-kvarteret, torvet, gågaden, aktivitetsbåndet langs Laurentiusstrømmen, oplevelsesruter i bymidten og Gråbrødre-kvarteret.

Netop beboerne i Gråbrødre-kvarteret vil glæde sig over, at Midtbys-gruppen har besluttet at fjerne affaldsøen midt på Gråbrødretorvet. Beboerne har ikke været utilfredse med  affaldsordningen, men har været kede af selve placeringen.

En undersøgelse fra Tønder Forsyning har siden vist, at der er kapacitet nok i de omkringliggende affaldsøer til at tage over, og beboerne omkring Gråbrødretorvet har ikke noget imod for at gå et par ekstra skridt for at komme af med deres affald.

I det videre arbejde med en samlet affaldsplan for hele midtbyen håber Harald Christensen også at finde gehør og flertal for, at affaldsøen overfor Hostrups Hotel ved indgangen til Amtmandens Have fjernes.

- Den er malplaceret af flere årsager. Det må der gøres noget ved, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce