Annonce
Tønder

Flertal slår fast: Salg af Hjemsted foregik efter reglerne

Et stille farvel: Hjemsted - Danernes Verden blev lukket ned med udgangen af oktober. Det skete på en meget stille dag. Alt andet end stille er det siden foregået, når parkens salg og fremtid som campingplads blev diskuteret. Torsdagens debat i byrådssalen var ingen undtagelse. Arkivfoto: Martin Franciere
Navlepilleri eller på randen af sandheden? Kommunalbestyrelsens høringssvar til Ankestyrelsen vedrørende den rejste kritik af salget af oldtidsparken "Hjemsted - Danernes Verden" kom under voldsom beskydning i byrådssalen torsdag aften. Et flertal var dog enige om, at der ikke er noget at komme efter.

TØNDER/SKÆRBÆK: Da en enig kommunalbestyrelsen i Tønder tilbage i februar skulle beslutte at lukke oldtidsparken Hjemsted - Danernes Verden og udbyde den til salg, tog det mindre end 10 minutter.

Ni måneder senere tog det mere end tre kvarter for de samme politikere at vurdere, hvorvidt salget til en gruppe lokale investorer var velforberedt og i hele taget var gået efter alle gældende regler.

- Kommunalbestyrelsen vurderer derfor, at arealerne er solgt til den højeste pris, der kan opnås i handel og vandel, er en af de konklusioner og formuleringer, som et flertal i byrådssalen torsdag aften kunne blive enige om.

21 ud af kommunalbestyrelsens 31 medlemmer stemte således for et høringssvar til Ankestyrelsen, der på baggrund af en klage af 11 lokale campingpladsejere overvejer, hvorvidt der skal rejses en tilsynssag vedrørende salget. Campingpladsejerne mener, at udbudsmaterialet har været mangelfuldt, og at den lave slagspris er udtryk for unfair konkurrence.

Som indledende skridt for en eventuel sag havde Ankestyrelsen udbedt sig en tilkendegivelse fra den samlede kommunalbestyrelsen, og det var denne tilkendegivelse, der var baggrund for 45 minutters engageret meningsudveksling.

Efter min opfattelse spørger Ankestyrelsen i vest – og vi svarer delvist i øst. Det undrer mig. Hvorfor svarer vi ikke bare på det vi bliver spurgt om?

Claus Hansen, Liberal Alliance

Øst og vest

Ankestyrelsen udbad sig blandt andet svar på, hvorvidt kommunen ved salget havde opnået markedsprisen, om udbudsmaterialet i tilstrækkelig omfang gjorde opmærksom på, at man kunne byde ind med en campingplads, og om ejendomsmæglerne, der forudgående havde prisfastsat det 12,5 hektar område, havde indregnet muligheden for at sælge til campingbrug.

En af dem, der ikke var imponeret af udkastet til høringssvaret, var Liberal Alliances Claus Hansen.

Han brugte næsten 10 minutter på at gennemgå fakta og formuleringen, som han så dem, for til sidst at konkludere:

- Efter min opfattelse spørger Ankestyrelsen i vest – og vi svarer delvist i øst. Det undrer mig. Hvorfor svarer vi ikke bare på det vi bliver spurgt om? Om alt er foregået efter bogen skal jeg ikke forholde mig til – det er jo netop det Ankestyrelsen skal finde ud af, sagde han.

Den nøje gennemgang fik Venstres Daisy Dahl til at betegnede Claus Hansens indlæg som "navlepilleri", mens partifællen Preben Linnet undrede sig over, hvorfor de kritiske campingpladsejere ikke selv havde budt ind eller rejst spørgsmål, mens tid var.

Annonce

På kanten

Anette Abildgaard (K) roste investorens projekt, men hun var ked af sagsforløbet.

- Det bryder jeg mig ikke om, sagde hun, og henviste til, at oldtidsparken ikke var den eneste sag, der havde givet anledning til kritik og debat.

- Det er ærgerligt, at vi ikke er blevet klogere på formuleringer, samarbejde og sparring, sagde hun.

Slesvigsk Partis Jørgen Popp Petersen havde tidligere været tilbageholdende med sin tilslutning til høringssvaret. Men torsdag aften var han klar i mælet.

- Vi står ved den handel, vi har lavet. Hvis det viser sig, at det ikke har været et konformt tilbud, så må Ankestyrelsen komme og slå os i hovedet, sagde han.

Sagen

Hjemsted Oldtidspark blev etableret i 1996 med midler fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

I februar i år besluttede kommunalbestyrelsen at sætte parken, der da var blevet omdøbt til "Hjemsted - Danernes Verden", til salg.

Ifølge udbudsmaterialet skulle området sælges til et "oplevelsesbaseret formål drevet som privat virksomhed".

Salget af oldtidspark-området til ni investorer bag ”Marsk Camp A/S” blev godkendt af kommunalbestyrelsen i maj. Salget af det 12,5 hektar til en pris af 1.050.000 kroner er betinget af realisering af et udviklingsprojekt med et budget på 12 millioner kroner.

Kommunalbestyrelsesmedlemmerne Eike Albrechtsen og Kim Printz Ringbæk (begge S), Bjarne Lund Henneberg (SF) og Holger Petersen (Enhedslisten) stemte imod.

Den 28. september rejste 11 campingpladsejere i Tønder Kommune salget af oldtidsparken overfor Konkurrencestyrelsen. Herfra blev den videresendt til Ankestyrelsen, hvor den ligger til indledende vurdering.

Tønder Kommunes høringssvar, som et flertal godkendte torsdag aften, indgår i styrelsens vurdering.

Tilsvarende lød det fra socialdemokraternes Peter Christensen.

- Vi sagde ja på et oplyst grundlag for et halvt år siden. Vi mister troværdighed, hvis vi hele tiden sår tvivl om vore egne beslutninger. En handel er en handel, slog han fast.

Borgerlistens Thomas Ørting Jørgensen bakkede op om Claus Hansens kritik om alt for vag reaktion på de spørgsmål, som Ankestyrelsen havde stillet.

- Man kommer længst med sandheden. Vi bevæger os på kanten af det, der bliver spurgt om, sagde han.

Der var fuldt hus i den tidligere oldtidspark, da investorgruppen præsenterede deres fremtidsplaner forleden. Foto: Martin Franciere
Annonce

Sådan stemte de

Den efterfølgende afstemning flaskede sig som følger:

21 af de 31 kommunalpolitikere stemte for høringssvaret. Otte stemte imod. Det var Claus Hansen (LA) Anette Abildgaard (K), Thomas Ørting Jørgensen (Borgerlisten), løsgænger Jens Møller, SF's Bjarne Henneberg, Enhedslistens Holger Petersen samt Susanne Linnet og Jesper Steenholdt fra Venstre. Eike Albrechtsen (S) og Leif Høgh (V), undlod at stemme.

Er godt en million kroner for 12,5 hektar med udsigt til Nationalpark Vadehav og Unesco-verdensarv den rigtige pris. Ja, lyder svaret fra et flertal i kommunalbestyrelsen i et var til Ankestyrelsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Tønder For abonnenter

Analyse om konstitueringen: Hanelefanternes holdeplads

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Tønder

Rumænsk jul med et dansk pif: Alina vil vise sine børn, at hun vil det danske samfund

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Annonce