Annonce
Haderslev

Flertalsgruppe er gået i opløsning efter partihop: Borgmester bevarer manøvredygtighed

Allan Emiliussen, nu forhenværende formand for Haderslev Byråds fællesgruppe, har i den seneste uge haft nok at se til. Benny Bondes partihop udløste i sidste uge en krise i fællesgruppen. Krisen førte til, at gruppen onsdag blev opløst. Arkivfoto:Timo Battefeld
Haderslev Byråds fællesgruppe eksisterer ikke længere. Efter en uges krise i kølvandet på Benny Bondes partihop blev fællesgruppen onsdag opløst. Arbejdsfællesskab skal sikre fortsat manøvredygtighed til Venstres borgmester.

Mere end en uges værdipolitisk krise i Haderslev Byråds borgerlige fællesgruppe er slut. Den ellers fasttømrede gruppe, der kun et fåtal af gange i de seneste tre år har været delt i politiske spørgsmål, er onsdag endegyldigt brudt sammen, efter at den nu forhenværende formand for fællesgruppen hverken fik held med at skabe enighed om sin plan b, c eller d blandt gruppens seks partier.


Det er en gangbar plan, som betyder, at alle partier kan trække vejret frit. Det er også en plan, som samtidig sikrer drift-sikkerhed, fordi det stadig er seks partier, der støtter H. P.

Allan Emiliussen (V), forhenværende formand for fællesgruppen


Annonce

- Det blev til en plan e, men jeg er rigtig glad. Det er en gangbar plan, som betyder, at alle partier kan trække vejret frit. Det er også en plan, som samtidig sikrer drift-sikkerhed, fordi det stadig er seks partier, der støtter H. P. (Borgmester H. P. Geil (V), Red.), så han ikke skal famle i blinde, siger Allan Emiliussen.

Ny Borgerlige eller mig

Krisen blev udløst af Benny Bondes partihop fra Liberal Alliance til Nye Borgerlige for knap en måned side. Hoppet udløste stærke protester fra Slesvigsk Parti, der i JydskeVestkysten søndag højlydt nægtede at være i gruppe med Nye Borgerlige, fordi Nye Borgerliges værdier ifølge Carsten Leth Schmidt (SP) lå alt for langt væk fra Slesvigsk Partis. Også Det Radikale Venstre havde problemer med at se sig selv i et forpligtende fællesskab med Pernille Vermunds parti.

Et kompromisforslag, som blev godkendt af fem af fællesgruppens seks partier mandag, blev tirsdag afvist af Dansk Folkeparti. Forslaget gik ud på, at Benny Bonde beholdt sin post som formand for udvalget for plan og miljø, men at Nye Borgerlige ikke blev repræsenteret i fællesgruppen. Dansk Folkeparti krævede, at Nye Borgerlige kom med i gruppen, ellers ville partiet med fem mandater trække sig.

Allan Emiliussen måtte derfor i gang med at finde andre løsninger, der kunne sikre Venstres borgmester fortsat manøvredygtighed. Planen blev godkendt sent onsdag eftermiddag af alle partier. Benny Bonde og Nye Borgerlige deltog ikke.

Annonce

Mødeforum afløser fællesskab

Den nye plan e betyder, at alle byrådsmedlemmer fra den oprindelige fællesgruppe samt deres respektive organisationsformænd nu forud for byrådsmøderne inviteres til at deltage i et såkaldt mødeforum for at drøfte holdninger til dagsordenspunkterne. Møderne vil blive afviklet som et samtalerum, hvor man kan drøfte de emner, der optager partierne. Med respekt for parternes forskellige udgangspunkter i forhold til værdier og det praktiske. Nye Borgerlige inviteres i lighed med andre partier også i det nye forum, oplyser Allan Emiliussen.

Baggrund

Haderslev Byråd består af 31 medlemmer.

Den borgerlige fællesgruppe havde indtil onsdag flertallet med 18 medlemmer. Gruppen bestod af Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance (ude på grund af Benny Bondes partihop til Nye Borgerlige) samt Slesvigsk Parti.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Alternativet har 13 pladser i byrådet.

- Jeg ville gerne, at alle seks partier skulle være enige. Det kunne vi hverken blive med en 17-1 løsning eller med en 17-5 løsning, siger Allan Emiliussen med henvisning til, at gruppen kunne have fortsat uden henholdsvis Slesvigsk Parti og Dansk Folkeparti.

- Nu tvinges Slesvigsk Parti ikke til at være sammen med Nye Borgerlige eller omvendt. Det er frivilligt at dukke og være. Og det samme gælder for de radikale. Nu er alle sat fri, og vi kan som partier indgå i et praktisk arbejdsfællesskab.

Annonce

Tid til eftertanke

Krisen har skabt eftertanke hos den nu tidligere gruppeformand.

- For mig har det været en meget klar lære, at selv om vi bekræfter hinanden i, at vi har et godt samarbejde, så har værdier en betydning. Det betyder også, at når der er valg næste gang, og vi skal i gang med at lave aftaler, så skal vi have i baghovedet, hvordan konstellationen skal være, siger han.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Anklageskrift fylder 11 sider: Rerup tiltalt for at have 'fredskrænket' fem personer

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Aabenraa

Politiet: Efterlyst mand fundet død

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Kreativ redningsaktion: Naturbussen reddede turister fra overnatning på oversvømmet halvø

Annonce