Annonce
Tarm

Flest vælgere spildte deres stemme i Ringkøbing-Skjern ... eller gjorde de?

Ringkøbingkredsen var det sted i landet, hvor flest vælgere satte kryds ved partier, der ikke kom ind i Folketinget. Arkivfoto: Laura Kold
18,1 procent af alle stemmer i Ringkøbingkredsen bliver ikke repræsenteret i folketinget - alligevel er de ikke givet forgæves, siger valgforsker.

Ringkøbing-Skjern: 10.890 personlige stemmer til Kristian Andersen og 17.016 stemmer i alt til Kristendemokraterne i Vestjyllands Storkreds. Det kan vist ikke andet end betegnes som en kraftpræstation af Danmarks kristelige parti - som dog trods alle anstrengelser og en vikar fra himlen ikke fik plads på tinge.

Kynikere vil nok mene, at alle de stemmer, som især vestjyderne kastede i retning af KD, er ødslet bort og kunne have gjort meget mere gavn hos et af de andre borgerlige partier. Stemmespild, som det populært hedder.

Hvad det såkaldte stemmespild angår, ligger Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor Kristendemokaterne alt andet lige fik et kanonvalg, også langt i top, hvad angår stemmer på partier, der ikke kom i Folketinget.

18,1 procent af alle afgivne stemmer i Ringkøbingkredsen gik til partier, der ikke får repræsentation i parlamentet; Stram Kurs, Klaus Riskær Pedersen og altså især KD. Stemmestedet med højst stemmespild i hele landet er Rækker Mølle, hvor knap hver tredje stemme gik til et af de tre partier, der ikke kom i Folketinget.

Annonce

Vælgernes valg

Kan man så tale om, at disse stemmer er spildte? Det spurgte Dagbladet valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager om.

- Det er et godt spørgsmål. Det har jeg selv været med til at kalde det, men vælgerne har jo stemt på dem, de gerne vil have ind. På den facon er de ikke spildt - men de bliver ikke omsat til mandater, siger Rune Stubager.

Netop det, at der ikke kommer parlamentariske kræfter bag de mange KD-stemmer, er, hvad kritikerne mener med spild. Men en tilkendegivelse af, hvilken politik, vælgerne ønsker ført i landet, er ikke forgæves, mener forskeren.

- De kommer ikke ind og får repræsentation, men i det store demokratiske billede vil jeg ikke sige, at stemmerne er spildt.

Kan give rygstød

Kristian Andersen må trods det gode valg blive hjemme i Vestjylland langt fra Borgen - som vinder af valget i Vestjylland, der alligevel gik glip af præmien.

Hvad kan Kristian Andersen bruge det trods alt gode valgresultat til, selvom han ikke kom ind?

- Umiddelbart kan han ikke bruge det til så meget politisk, men det kan give et rygstød og fortælle, at vælgerne bakker ham op, siger valgforskeren.

Valget i 2019 var da også langt bedre for Kristian Andersen og Kristendemokraterne end de foregående folketingsvalg. I 2011 og 2015 fik partiet henholdvis 0,9 og 0,8 procent af det samlede stemmetal, mens man ved valget i år nåede op på 1,7 procent, altså en fordobling.

- Måske kan det give appetit på at prøve igen. Hvis han er med på at stille op igen og næste gang med Isabella Arendt i front fra starten, så kan det give det sidste til at komme over spærregrænsen, siger Rune Stubager.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce