Annonce
Esbjerg

Flextrafik og tidevand fungerer ikke: Folketingets Ø-udvalg besøger Mandø

Sammenslutningen af Danske Småøer inviterer Folketingets Ø-udvalg til Mandø. Foto: Annett Bruhn.
På en af dets mange rundture til danske småøer besøger Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer nu Mandø 26. - 27. august. Blandt andet skal det diskuteres, hvorfor dele af Flextrafik som følge af tidevand ikke kører til Mandø, og håbet er, at også erhvervsminister Simon Kollerup (S) takker ja til invitationen.
Annonce

Mandø: Der kommer fint besøg til Mandø 26. og 27. august, når Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer besøger vadehavsøen, hvor de blandt andet skal deltage ved et borgermøde og have en rundvisning på øen.

Det er Sammenslutningen af Danske Småøer - SaDS - der har inviteret Ø-udvalget til Mandø, og besøget glæder formand for Mandø Fællesråd, Claus Christensen.

- Jeg tænker, at SaDS har valgt at besøge Mandø, fordi der sker rigtigt meget herovre. Noget af det, vi nok vil tale med udvalget om, er vores Dark Sky-projekt, det nye velkomststed samt situationen i forhold til offentlig trafik på Mandø - eller mangel på samme, siger Claus Christensen.

Som eksempel nævner han Flextrafik, hvor Mandø er det eneste sted i kommunen, de ikke kører til.

- De kommer, hvis der er tale om specialtransporter, men ikke under normale vilkår, og den forklaring, vi får, er, at deres elektroniske bookingsystem ikke kan håndtere højvande og lavvande. Der må folk herovre ringe efter en normal taxa, siger han.

Og det bekræfter afdelingschef for Flextrafik hos Sydtrafik, Michael Aagaard. Det er den åbne del - Flextur - Mandøboerne ikke har adgang til, mens man på Mandø godt kan blive visiteret til eksempelvis patientbefordring til sygehus og genoptræning.

- Grunden til, at man ikke kan bestille Flextur er, at der ikke foreligger en infrastruktur - en bro - som gør det muligt at lave automatisk planlægning, der blandt andet kræver kendte og forudsigelige ’transportstykke’-hastigheder. Med et tidevand inde i billedet er det ikke tilfældet på Mandø. De særlige forhold kræver således en håndholdt og manuel håndtering, som ikke kan realiseres inden for rammerne af Flextur, forklarer Michael Aagaard.

Annonce

Vinterkørsel

Claus Christensen vil også gerne diskutere muligheden for koncessioneret kørsel til og fra Mandø, hvilket ikke er en mulighed i dag.

Danske Småøer

Sammenslutningen af Danske Småøer er en interesseorganisation for 27 danske, beboede småøer.

Øerne har det til fælles, at de ikke er landfaste, ikke er selvstændige kommuner og fungerer som helårssamfund med under 1200 beboere.

Ud over Mandø besøger Folketingets Ø-udvalg også Aarø på turen i august.

- Traktorbusserne kører ikke om vinteren, og der ønsker vi en mulighed for at komme frem og tilbage. Tidligere har der været en aftale med traktorbusserne i forbindelse med skolekørsel, men den er nedlagt, og det er der aldrig blevet fulgt op på, siger Claus Christensen.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har modtaget invitationen fra Sammenslutningen af Danske Småøer, men han har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt han deltager på turen til Mandø.

Derimod har det lokale folketingsmedlem og medlem af Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer, Anders Kronborg (S) skrevet turen ind i sin kalender.

- Jeg er glad for, at Ø-udvalget lægger vejen forbi Mandø. Der er al mulig grund til at give Mandø ekstra opmærksomhed, og jeg glæder mig til at besøge det fantastiske område i Vadehavet, siger Anders Kronborg, der er tilfreds med, at der er en stor vilje fra landets politikere til at komme ud i landet og opleve de mange styrker, der er på de danske øer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Tidligere JydskeVestkysten-chef giver ledelsen en ordentlig kindhest: - I bør overveje at lukke avisen, inden det bliver pinligt

Danmark For abonnenter

Kemikalie smadrede ansattes lunger: Nu har medarbejder fået nyt anfald på skandaleramt Varde-fabrik

Annonce