Annonce
forside

Flot ergo- og fysioterapeutisk arbejde

Læserbrev: Esbjerg Kommune har meget at være stolt af, når det drejer sig om ergo- og fysioterapi til ældre borgere.

Vi var forleden på besøg på Skovsbocentret og Lyngvejens Ældrecenter og blev præsenteret for, hvordan der arbejdes med hverdagsrehabilitering og med faldforebyggelse. Der bliver lavet et flot fagligt arbejde. Der er skabt struktur, rammer og ledelsesmæssige forudsætninger for udvikling af faglighed og kvalitet i arbejdet. Det er tillige veldokumenteret. Det er værd at være stolt af.

Esbjerg Kommunes egen dokumentation af effekten af hverdagsrehabilitering påviser stor effekt. I de fleste tilfælde bliver borgerne mere selvhjulpne og får mindre behov for anden hjælp. De bliver i højere grad i stand til at klare hverdagens gøremål med forflytninger, personlig hygiejne, af- og påklædning og får mindre behov for praktisk hjælp.

Arbejdet med hverdagsrehabilitering tager afsæt i terapeutiske metoder for træning og målsætning samt den enkelte borgers motivation. På den måde bliver indsatsen betydningsfuld for den enkelte borger. Det stiller store krav til faglighed og professionelt koordineringsarbejde, hvor borgeren - og eventuelt pårørende og andre faggrupper - inddrages. Når disse indsatser lykkes, påvirker det også livskvaliteten for den enkelte.

Esbjerg Kommune har også fokus på at forebygge fald hos ældre borgere. Faldulykker kan være fatale for den enkelte, men også dyrt samfundsmæssigt, og ofte genvinder man ikke alle færdigheder efter et fald. Derfor er det godt, at Esbjerg Kommune systematisk fastholder faldforebyggende træning på hold, eller hvis der er behov for det, i mindre grupper eller individuelt.

Esbjerg Kommune har grund til at være stolt af arbejdet. Man kan nå endnu videre ved at bygge videre på dette fundament og udvikle kvaliteten i arbejdet, måle effekter samt udvikle den faglige dokumentation, så indsatsen også fremover kommer borgerne direkte til gavn, og den kommunale økonomi ikke belastes unødvendigt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce