Annonce
Haderslev

Flov i Flovt: Hvad er de flove over i Flovt?

Hvad er folk i Flovt egentlig flove over? JydskeVestkysten er taget til den lille landsby i jagten på et svar.

Flovt: Jeg faldt engang så lang jeg var midt på gågaden i Slagelse. Der lå jeg med refleksvest på og rejste mig op så hurtigt jeg kunne og løb videre med hovedet nedad. Jeg var mere optaget af, om hvad folk mon tænkte, end om jeg faktisk havde slået mig.

Med andre ord. Jeg følte mig flov.

Det fik mig til at tænke. Hvad mon gør andre mennesker flove?

Hvilket bedre sted at finde ud af det end den lille landsby Flovt.

Byen ligger i den østlige del af Haderslev Kommune og er 80 mennesker høj.

Jagten på Flovt-borgerne starter på Flovtvej, hvor Mogens Anker holder til. Han har boet i byen i snart 60 år. Han er direktør for Øsby Entreprenør og Kloakservice - men først og fremmest Flovt-borger.

Hvad kan gøre dig flov?

Han tænker og trykker gentagende gange på den kuglepind, han har i højre hånd.

- Sidste år i november fik jeg en ny firhjulstrækker, som jeg var rigtig stolt af. Jeg skulle ud at se på nogle drænpumper. Jeg fik tjekket pumperne, og da jeg bakkede tilbage, kørte jeg lige ind i et træ. Bagskærmen på bilen hang i laser. Jeg blev rigtig flov. Først blev jeg gal på mig selv, og så blev jeg rigtig flov, siger han og griner.

Hans smil er næsten skjult bag det tykke og krusede skæg.

- Hvis det havde været en af mine medarbejdere, så havde jeg nok råbt: ’Hvorfor helvede så du ikke det træ,’ siger han.

Mogens Anker blev så flov over det, at han med det samme skrev til husmekanikeren.

- Jeg ville ikke kører rundt i den bil, så alle folk kunne se, at jeg havde bakket ind i et træ med min nye bil, siger han.

Først bliver jeg gal, og så bliver jeg flov.

Mogens Anker - Har boet i Flovt i snart 60 år.

Dårlige vittigheder

En lille smule sydpå bor Niels Vestergaard. Han er en høj og spinkel mand og med en mave, som han selv mener, buler mere ud, end den burde.

- Den passer ikke til mine tynde arme og mine tynde ben, siger han og understreger, at det ikke er noget, han er flov over.

Hvornår kan du føle dig flov?

- Jeg kan godt være lidt flov over, at jeg ikke naturligt dyrker motion. Der skal altid noget specielt til. Nu skal vi på skiferie, og jeg vil gerne kunne følge med de andre. Det gør mig lidt flov, at jeg skal have sådan en gulerod, før jeg kan gøre det, siger han.

Udover det har han svært ved at sætte ord på, hvornår han kan blive flov. Men han kan godt fortælle om, hvornår andre kan være flove over ham.

- Når mine børnebørn siger til mig: ’Kan du ikke tage et billede?’ Så går jeg altid hen til væggen og tager et billede ned. De kan godt blive flove over mine dårlige vittigheder, siger han og klukker.

Annonce

Et svært spørgsmål

Pludseligt ringer det på døren. Ind træder Nicolai Kraack. Han er født og opvokset i Flovt men flyttede for et år siden til nabobyen Øsby.

- Det er der ikke noget at være flov over, Nicolai, siger Niels med et smil.

Hvad kan gøre dig flov, Nicolai?

- Når man kommer til at sige noget forkert, der gør min nabo eller mine venner kede af det, siger han og går pludseligt i stå.

- Det er et svært spørgsmål. Jeg bliver flov, når jeg kommer til at sætte andre folk i en prekær situation, siger han.

Niels Vestergaard bryder ind.

- Det er så svært at definere, hvad flov er. Jeg kan godt blive flov over andre mennesker. Men hvad der kan gøre mig flov, det kan godt være svært at svare på, siger han.

Ifølge Niels Vestergaard er flovt ikke bare en følelse, den er også et fællesskab af mennesker. Flovt-borgeren var faktisk ved at forlade byen, da en af hans børn overtog hans gård.

- Vi har aldrig nogensinde fortrudt at blive i Flovt. Som vi siger: Det er Råde at bo i Flovt, men det er Flovt at bo i Råde, siger han og udtaler Råde som rarere. For det gør man på sønderjysk. Råde er, ligesom Flovt, en lille landsby og ligger et stenkast mod nordøst. Hvorfor det er flovt at bo i Råde, hærsker der stadig tvivl om i Flovt.

Mogens Anker er indfødt Flovt-borger. Han bliver først gal, og så bliver han flov. Foto: Martin Rye.
Annonce

'Vi er ikke flove.'

Længere ned ad gaden bor Else Marie Christoffersen. Hun er i gang med at gøre en kattebakke ren. Med en lille lugeklo fjerner hun nænsomt blade fra bakken. Else Marie Christoffersen bor sammen med katten Smølfine. Det har hun gjort i 12 år.

- Vi er ikke flove, siger hun.

Er der noget, der kan gøre dig flov?

- Ja, hvis jeg laver en eller anden dumhed.

Hvad kan det være?

- Det kan da være så meget.

Hvornår har du sidst følt dig flov?

- Det kan jeg ikke huske. Jeg ved ikke, hvorfor jeg bliver flov, siger hun.

Else Marie Christoffersen ved ikke, hvorfor hun bliver flov. Men det kan godt ske, hvis hun har dummet sig. Foto: Martin Rye.
Annonce

En lille stor familie

Vejret i Flovt er overskyet og gråt. Bladene har for længst forladt træernes grene. Men midt i i byen lyser en stor lyserød gårdbygning op. Inde bag de hvide vinduer bor Erik Skøtt.

Hvad kan gøre dig flov?

- Det er der ikke noget, der kan. Hvad skulle det være? Vi har ikke noget at være flove over, siger han. Erik Skøtt har boet i Flovt i 16 år. Hans lyserøde sweater matcher husets ydre vægge.

Ligesom Niels Vestergaard synes han også, at fællesskabet er noget helt særligt i Flovt.

- Vi har det godt. Vi er en lille stor familie, når det kommer til stykket, siger han.

- Det er ikke flovt at bo i flovt. Det er Råde at bo i Flovt, men det er flovt at bo i Råde, siger han og læner hovedet tilbage i et stort grin.

Erik Skøtt har ikke noget at være flov over. - Der er ikke noget flovt, ved at bo i Flovt, siger han. Foto: Martin Rye.
Nicolai Kraack forlod Flovt for et år siden, men det er han ikke flov over. Foto: Martin Rye.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce