Annonce
Varde

Flugt ventes at trække hundredtusinder til Oksbøl

Museumsdirektør Claus Kjeld Jensen i den ene af de gamle hospitalslænger, der siden krigen også har huset Oksbøl Vandrerhjem - og nu bliver til Danmarks første flygtningemuseum. Foto: Yvonn Tittel
Vardemuseernes flagskib nummer to, Flugt, er under opførelse i resterne af Danmarks største flygtningelejr, hvor 35.000 tyske flygtninge i fem år udgjorde Danmarks femtestørste by.

Oksbøl: Den eneste grund til, at der er originale bygninger som udgangspunkt for Danmarks første flygtningemuseum er, at de militærnægtere, der brød Danmarks største flygtningelejr ned i halvtredserne, skulle bo et sted.


Dem, der kom her, var sejlet over Østersøen, og under de flugtforsøg skete verdens største skibskatastrofer. Vi kender alle historien om Titanic, der sank med 1600 mennesker om bord, men to af de tyske skibe, der blev sænket af russerne, havde omkring 10.000 mennesker ombord. Hver især.

Claus Kjeld Jensen


De kom til at bo i det tidligere hospital, som tyskerne byggede i 1941, og hvor sårede soldater fra østfronten blev sendt til.

Tyskerne byggede også selv resten af lejren, kaldte den ”Truppenübungsplatz Oksböl” og havde 10.000 mand og næsten 4.000 heste indkvarteret, mens Hitler stadig troede på sejr. Fra februar 1945 fik indbyggere i det østligste Tyskland, områder der dag ligger i Polen, endelig lov til at flygte. 250.000 af dem kom til Danmark, 35.000 endte i Oksbøl.

Skal skabe debat

- Museet skal også være udgangspunkt for debat. Vi tilhører hverken noget parti eller nogen ngo, men vi fortæller historierne, både flygtningenes og modtagernes, for det er heller ikke uden omkostninger, at tage imod så mange flygtninge, siger museumsdirektør Claus Kjeld Jensen.

35.000 tyske flygtninge boede her i den største, tyske flygtningelejr i Danmark. Lejren var hegnet inde bag 8,5 kilometer pigtrådshegn. Foto: Vardemuseerne

Det er anden gang han står bag et museumsbyggeri i kaliberen over 100 millioner kroner. Tirpitz, der fylder fire til juni, er allerede blevet besøgt af 800.000 gæster, og et forsigtigt gæt er 100.000 gæster i Flugt, som flygtningemuseet hedder, fra det åbner i juni næste år – og året ud.

Tårn er sparet væk

Det er samme arkitektgruppe, der står bag de to museer. BIG, Bjarke Ingels Group. Men, Flugt bliver knap så dyrt at bygge, knap så stort – og, i sin endelige udgave også en smule barberet i forhold til de første tegninger, med et tårn, der snoede sig mod himlen.

- Det er ikke blevet lettere at skaffe penge, siger Claus Kjeld Jensen.

AP Møller Fonden lagde alle 102 millioner kroner, som det kostede at bygge Tirpitz. Flugt bliver finansieret via mange bække små. Der mangler stadig 40 millioner kroner, og det er for ikke at mangle 60 millioner, tårnet til 20 millioner kroner er barberet væk.

Flugt set oppefra - med de to tidligere hospitalslænger som museum, knyttet sammen af den elegante bue, der bliver katedralagtig indenfor. Tegning: Vardemuseerne.

- Min filosofi er, at vi kan godt have et museum uden et tårn, men vi kan ikke have et tårn uden et museum, siger Claus Kjeld Jensen.

Autentisk overnatning i barak

Han har i øvrigt en erstatning i ærmet. Planen er at opføre det gamle brandtårn, der mest af alt ligner et meget lille Eifeltårn eller et meget stort jagttårn. Brandtårnet stod i lejrens tid på en bunker i plantagen og blev brugt til netop at opdage brand i tide.

- Vi er i gang med at forhandle med Naturstyrelsen om barakken derhenne, den sidste fra lejrens tid, siger Claus Kjeld Jensen og peger.

Lykkes det at overtage barakken, der ligger hundrede meter fra det kommende museum, skal den indrettes præcis som i lejrens tid, med køjeseng ved køjeseng og madrasser fyldt med halm. Planen er at skoleklasser skal kunne leje sig ind for en nat, for at få historien helt under huden.

Byggeriet er i fuld gang - museet skal stå færdig i begyndelsen af juni næste år. Foto: Yvonn Tittel

- Vi har en crowdfunding i gang i Danmark, hvor private kan støtte byggeriet, og vi starter nu en i Tyskland, for vi oplever, at den tyske interesse er meget stor. Vi har fået flere breve med 1000 Euro fra tyskere, der ønsker at støtte opførelsen, og når vi har holdt foredrag, har det heller ikke været ualmindeligt, at vi har fået penge, siger Claus Kjeld Jensen.

Tysk historie - som ofre

Han tror, at undervisningsfaciliteterne i museet også vil tiltrække tyske skole- og gymnasieklasser, og han har aftalt samarbejde med byens vandrerhjem og idrætscenter om overnatningsfaciliteter.

FLUGT

Danmark husede 250.000 flygtninge fra 1945 til 1950.

Den største flygtningelejr lå i Oksbøl, og var oprindeligt bygget af tyskerne selv, som led i bestræbelserne på at forsvare Atlantvolden, til indkvarteringen af 10.000 mand og næsten 4000 heste.

Den danske stat brugte årene på at genopdrage tyskerne fra nazisme til demokrati. For at forebygge sindsyge blandt de mange indespærrede, traumatiserede og bekymrede kvinder, børn og gamle mænd havde alle krav på at komme i biografen eller teater en gang om ugen.

Flugt får en teatersal, hvor der vil blive vist originale film fra flygtningelejren.

Faktisk ville de tyske flygtninge gerne være draget hjem før 1950. Danmark var også gerne kommet af med dem før, for det krævede sit at forsørge så stor en gruppe flygtninge. Men Frankrig, England og USA krævede, at flygtningene først fik lov at vende tilbage, når det var muligt for dem at brødføde sig selv i Tyskland.

Flugt løber op i 100 millioner kroner, med udstillinger. Foreløbig kommer de 12 millioner kroner fra Tyskland.

Vardemuseerne skriver FLUGT med versaler. Helt formelt er navnet FLUGT – Refugee Museum of Denmark.

- Det er jo i høj grad også en del af den tyske historie, og en del, der ikke har fået meget opmærksomhed i Tyskland, fordi landet har fokus på ikke at glemme holocaust, men historien her er jo den om, at den tyske befolkning også var ofre i krigen, siger Claus Kjeld Jensen og fortsætter:

Buen der bliver helt åben bag glas til siden ud mod græsplænen. Oprindelig skulle der også have været et opsigtsvækkende tårn ved museet, men det er sparet væk. Tegning: Vardemuseerne.

- Dem, der kom her, var sejlet over Østersøen, og under de flugtforsøg skete verdens største skibskatastrofer. Vi kender alle historien om Titanic, der sank med 1600 mennesker om bord, men to af de tyske skibe, der blev sænket af russerne, havde omkring 10.000 mennesker ombord. Hver især.

Flugt bliver ikke kun om tyske flygtninge. Det bliver om alle flygtninge til Danmark igennem tiderne, hvilket sætter historierne om hver enkelt skæbne i relief, for der har aldrig været flere mennesker på flugt end lige nu.

Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af