Annonce
Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) vil have justitsminister Nick Hækkerup (S) til at tage stilling til, om der er brug for flere ressourcer til de byretter, der belastes af et stigende antal flysager, eller om problemet kan løses på en smartere måde. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
SF's lokalvalgte retsordfører Karina Lorenzen Dehnhardt går nu til justitsministeren for at finde en løsning på, at en eksplosiv stigning i antallet af retssager mellem flypassagerer og flyselskaber belaster Retten i Kolding og flere andre byretter.

Løsning: Det er ikke fair, at byretten i Kolding bliver belastet, blot fordi den har Billund Lufthavn i sin retskreds, mener SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, der er valgt i Kolding. Derfor kræver hun nu, at justitsminister Nick Hækkerup (S) forholder sig til sagen.

I onsdagsavisen fortalte JydskeVestkysten, at antallet af retstvister mellem flypassagerer og flyselskaber om kompensation for forsinkede og aflyste flyrejser er steget eksplosivt de seneste år i flere byretter. Mens Retten i Kolding i 2017 stort set ikke oplevede den type sager, modtog retten 1806 sager i 2019. Det fordobler næsten antallet af civile sager, fortalte retspræsident Vagn Kastbjerg.

Det er den udfordring, som Karina Lorentzen Dehnhardt nu vil have justitsministeren til at finde en løsning på.

- Der er ingen tvivl om, at ekstra sager betyder et pres på sagsbehandlingstiden og ventetid for ofre i andre mere indgribende sager. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at fordi man har en lufthavn i sin retskreds, så stilles folk ringere i forhold til at få deres sager igennem systemet, siger hun.

Annonce

Sagen kort

  • JydskeVestkysten kunne onsdag fortælle, at Retten i Kolding overvældes af retstvister mellem flypassagerer og flyselskaber i sager om kompensation for forsinkelser og aflysninger.
  • Mens retten i 2017 stort set ikke havde den slags sager, lød antallet på 1806 i 2019.
  • Det fordobler næsten rettens civile sager.
  • 1250 sager verserer lige nu.
  • Ifølge netmediet Advokatwatch oplever byretterne i Aalborg, Randers og København samme udfordring. Fælles for dem er, at de har landets store lufthavne i deres retskreds.
  • Retten i Kolding har næstflest flysager efter Københavns Byret.

Effektiv sagsbehandling

Ifølge Karina Lorentzen Dehnhardt er der behov for at se på, om der er brug for flere penge til flere hænder, eller om man kan håndtere de mange flysager på en anden og mere effektiv måde.

- Måske findes der nogle juridiske greb, så sagerne kan afgøres på en hurtigere måde. Ellers er det et spørgsmål om ressourcer og en styrkelse af domstolene i forhold til de her sager. Det må ministeren forholde sig til, siger retsordføreren.

Der findes mange retter, som udfordres særligt af en bestemt type sager. Eksempelvis i retskredse med meget bandekriminalitet. Hvis Retten i Kolding får tilført flere ressourcer for at løse flysagerne, er det så ikke at forfordele én type sager frem for en andre?

- Det er klart, at man må tage hver enkelt retskreds' udfordringer i betragtning, når man fordeler ressourcer. Men hvis der er tale om en vedvarende belastning, er man nødt til at gøre noget ved det. Det ser ud, som om man ikke har været forberedt på, at de her sager er eksploderet i antal, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun frygter, at byretterne bliver yderligere belastet, når politiet formentlig bliver tilført flere ressourcer i forbindelse med kommende politiske forhandlinger om et nyt politiforlig.

- Når politiet bliver mere produktive, smitter det af på domstolene. Vi skal sikre, at de kan følge med.

Justitsministeriet oplyste onsdag, at justitsminister Nick Hækkerup ikke havde tid til at stille op til interview og henviste i stedet til Domstolsstyrelsen. I forbindelse med JydskeVestkystens dækning af sagen i onsdagsavisen var meldingen fra styrelsen, at retterne får tildelt midler ud fra antallet af deres sager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

112

Tyverialarm skræmte indbrudstyv væk

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];