Annonce
Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) vil have justitsminister Nick Hækkerup (S) til at tage stilling til, om der er brug for flere ressourcer til de byretter, der belastes af et stigende antal flysager, eller om problemet kan løses på en smartere måde. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
SF's lokalvalgte retsordfører Karina Lorenzen Dehnhardt går nu til justitsministeren for at finde en løsning på, at en eksplosiv stigning i antallet af retssager mellem flypassagerer og flyselskaber belaster Retten i Kolding og flere andre byretter.

Løsning: Det er ikke fair, at byretten i Kolding bliver belastet, blot fordi den har Billund Lufthavn i sin retskreds, mener SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, der er valgt i Kolding. Derfor kræver hun nu, at justitsminister Nick Hækkerup (S) forholder sig til sagen.

I onsdagsavisen fortalte JydskeVestkysten, at antallet af retstvister mellem flypassagerer og flyselskaber om kompensation for forsinkede og aflyste flyrejser er steget eksplosivt de seneste år i flere byretter. Mens Retten i Kolding i 2017 stort set ikke oplevede den type sager, modtog retten 1806 sager i 2019. Det fordobler næsten antallet af civile sager, fortalte retspræsident Vagn Kastbjerg.

Det er den udfordring, som Karina Lorentzen Dehnhardt nu vil have justitsministeren til at finde en løsning på.

- Der er ingen tvivl om, at ekstra sager betyder et pres på sagsbehandlingstiden og ventetid for ofre i andre mere indgribende sager. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at fordi man har en lufthavn i sin retskreds, så stilles folk ringere i forhold til at få deres sager igennem systemet, siger hun.

Sagen kort

  • JydskeVestkysten kunne onsdag fortælle, at Retten i Kolding overvældes af retstvister mellem flypassagerer og flyselskaber i sager om kompensation for forsinkelser og aflysninger.
  • Mens retten i 2017 stort set ikke havde den slags sager, lød antallet på 1806 i 2019.
  • Det fordobler næsten rettens civile sager.
  • 1250 sager verserer lige nu.
  • Ifølge netmediet Advokatwatch oplever byretterne i Aalborg, Randers og København samme udfordring. Fælles for dem er, at de har landets store lufthavne i deres retskreds.
  • Retten i Kolding har næstflest flysager efter Københavns Byret.

Effektiv sagsbehandling

Ifølge Karina Lorentzen Dehnhardt er der behov for at se på, om der er brug for flere penge til flere hænder, eller om man kan håndtere de mange flysager på en anden og mere effektiv måde.

- Måske findes der nogle juridiske greb, så sagerne kan afgøres på en hurtigere måde. Ellers er det et spørgsmål om ressourcer og en styrkelse af domstolene i forhold til de her sager. Det må ministeren forholde sig til, siger retsordføreren.

Der findes mange retter, som udfordres særligt af en bestemt type sager. Eksempelvis i retskredse med meget bandekriminalitet. Hvis Retten i Kolding får tilført flere ressourcer for at løse flysagerne, er det så ikke at forfordele én type sager frem for en andre?

- Det er klart, at man må tage hver enkelt retskreds' udfordringer i betragtning, når man fordeler ressourcer. Men hvis der er tale om en vedvarende belastning, er man nødt til at gøre noget ved det. Det ser ud, som om man ikke har været forberedt på, at de her sager er eksploderet i antal, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun frygter, at byretterne bliver yderligere belastet, når politiet formentlig bliver tilført flere ressourcer i forbindelse med kommende politiske forhandlinger om et nyt politiforlig.

- Når politiet bliver mere produktive, smitter det af på domstolene. Vi skal sikre, at de kan følge med.

Justitsministeriet oplyste onsdag, at justitsminister Nick Hækkerup ikke havde tid til at stille op til interview og henviste i stedet til Domstolsstyrelsen. I forbindelse med JydskeVestkystens dækning af sagen i onsdagsavisen var meldingen fra styrelsen, at retterne får tildelt midler ud fra antallet af deres sager.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Sydjylland For abonnenter

Dyrehospital frygter bølge af aflivninger: Familier købte under corona hunde i vildskab - nu græder granvoksne mænd, når de sender dem retur

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur For abonnenter

Mød Mary på Koldinghus: - Man kommer til at tage med kronprinsessen på en tidsrejse

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce