Annonce
Sønderborg

Flystyrt mindes med sten

Nørreskoven: Mandag 16. september gennemføres en mindehøjtidelighed i Nørreskoven, hvor to mindesten indvies. Det sker på 75 årsdagen for to flystyrt, der fandt sted i 1944.

Mindehøjtideligheden tager sin begyndelse, når hjemmeværnssoldater, foreninger med faner fra Kontaktudvalget for bevarelse af de militære traditioner i Sønderborg-området møder op kl. 18 ved "Den Lodne Bøg" i Nørreskoven. Kl. 18.30 marcherer en trop med sækkepibe i spidsen samt faner og fire fakler i spidsen mod den såkaldte "Englænderhøj", hvor der bliver budt velkommen af løjtnant Peter Mathisen, chef for Flyverhjemmeværnseskadrille 286. Årets taler er borgmester Erik Lauritzen, mens J.P. Rasmussen som formand for Kontaktudvalget indvier de to nye mindesten med navnene på de to besætninger, der mistede livet her, da deres to Handley Page Halifax bombemaskiner stødte sammen i luften. 14 soldater mistede livet. Maskinerne var på vej hjem fra bombetogt over Tyskland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Østergade skal være mere grøn

Vejen

Vi kan næsten ikke komme af med vandet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce