Annonce
Sydjylland

Flyttede fra Ærø til Uge og fik mindre gæld: Far og søn satser få millioner på mælkekvæg

Steffen Hansen er glad for, at han tog chancen for at blive mælkeproducent og har fået sin drøm indfriet. Foto: Carsten B. Grubach
Flytning, udvidelse og nyt lejemål har givet familien Hansen nye og bedre muligheder.
Annonce

UGE: Det koster millioner og atter millioner at etablere sig som landmand i Danmark i dag. Og pengeinstitutterne lukker for kassen, når landmændene søger om lån til at investere.

To fordomme, som Ejler og Steffen Hansen har punkteret godt og grundigt. Ejler Hansen flyttede med sin kone og sønnen Steffen fra Søby på Ærø til Uge i Aabenraa Kommune for to år siden.

Han havde købt en konkursejendom med tre hektar agerjord og stalde til sine 130 køer - 70 krydsninger og 60 jerseykøer. Pris: To millioner kroner plus nødvendige investeringer på 2,5 millioner kroner til forbedringer, flere køer og en malkerobot.

- Vi manglede plads på Ærø og skulle til at udvide, og så fandt vi gennem en ejendomsmægler denne gård, som var billigt til salg, fortæller Ejler Hansen, som har solgt sin gård på Ærø.

Annonce

Mere plads - mindre gæld

- Vi har fået mere plads, det har ikke kostet os penge, jeg har mindre gæld nu, og jeg er begyndt at få flere jerseykøer ind, fordi de fylder mindre og passer bedre til de gamle stalde.

Nu er der kommet endnu mere gang i mælkeproduktionen i den sønderjyske landsby, for sønnen Steffen på 19 år er trods sin unge alder også sprunget ud som selvstændig landmand.

- Den lyst har jeg haft næsten lige siden, jeg kunne gå, og da vi så blev spurgt, om vil ville leje en stald lige i nærheden, slog jeg til, siger Steffen Hansen, der er i gang med sit afsluttende forløb på Gråsten Landbrugsskole og er færdig til nytår.


Jeg er i hvert fald glad for, at jeg tog chancen og har fået min drøm indfriet.

Steffen Hansen, ung og selvstændig landmand


Han har været i praktik på kvæggårde i Silkeborg og Grindsted og naturligvis hjulpet sin far gennem alle årene.

- Så jeg har aldrig været i tvivl om, at det var mælkeproduktion og kvæg, jeg ville have med at gøre, fastslår han.

Annonce

Fordele ved samdrift

Steffen Hansen købte 70 jerseykøer af ejeren og lejede stalden i fem år, og han klarer sig sammen med sin far med ganske få maskiner - en traktor, en fodervogn og en minilæsser, og de har mange samdriftsfordele. De køber blandt andet samme foder og har samme foderplan.

70.000 jerseykøer

  • Det er ikke kun Ejler og Steffen Hansen i Uge, der har set fordelene ved at bruge jerseykøer i deres kvægbesætning. Det har flere andre danske kvægbønder også.
  • Jerseykøerne fylder ikke blot mindre og er generelt mere omgængelige, de udleder 20 procent mindre metan og 20 procent mindre kvælstof end større racer, og fodereffektiviteten er 20 procent større.
  • Der er cirka en halv million malkekøer i Danmark, heraf er 70.000 af jerseyracen.

Sønnen passer køerne om morgenen, og når han er i skole, holder hans far øje med besætningen. Når skolen er slut midt på eftermiddagen, er Steffen Hansen igen selvstændig landmand – i øvrigt som den eneste af de 22, han går på hold med på landbrugsskolen i Gråsten.

- Og nogle af dem synes da også, at jeg er lidt tosset, siger den unge landmand.

Han havde selv sparet 200.000 kroner op for at blive selvstændig. Han har så lånt en million kroner og oprettet en kassekredit på 100.000 kroner hos Rise-Flemløse Sparekasse, så investeringen i besætningen ligger inden for en fornuftig ramme.

De store sortbrogede køer blev efter overtagelsen i foråret hurtigt skiftet ud med jerseykøer. Steffen Hansen har plads til fem flere, og han vil med årene gerne udvide og have 200-300 køer.

Han er tilfreds med, at mælkeydelsen pr. ko er steget, så han trods den faldende mælkepris under coronakrisen har kunnet tjene penge på produktionen.

- Jeg er i hvert fald glad for, at jeg tog chancen og har fået min drøm indfriet.

Far og søn nyder godt af samdriftsfordelene i deres to kvægbesætninger. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

Uha - hvor var det tæt på: Team Esbjerg slået med mindst mulig margin i en forrygende kamp

Annonce