Annonce
Udland

FN: Houthiers vilje til våbenhvile kan ende krig i Yemen

Khaled Abdullah/Reuters
FN's mission i Yemen vurderer, at tilbud fra houthi-oprørere har potentiale til at ende borgerkrigen i Yemen.

FN's mission i Yemen glæder sig over houthi-oprørernes vilje til at indstille alle angreb i Saudi-Arabien.

Houthiernes tilbud vil potentielt kunne bringe en ende på den mangeårige blodige konflikt i området, siger Martin Griffith, der er FN's særlige udsendte i Yemen, i en pressemeddelse sent lørdag aften dansk tid.

Implementeres tilbuddet "i god tro, vil det kunne sende et stærkt signal om viljen til at ende krigen", siger han.

Yemens houthi-oprørere, der er støttet af Iran, kontrollerer hovedstaden Sanaa og flere andre dele af Yemen.

Gruppen har de seneste fem år kæmpet mod en saudiarabiskledet koalition, som støtter Yemens internationalt anerkendte regering. Borgerkrigen i landet er ifølge FN "verdens værste humanitære katastrofe".

Houthierne meddelte fredag, at de er klar til at indstille alle missil- og droneangreb mod Saudi-Arabien.

Det gælder dog kun, hvis den saudiskledede koalition samtidig stopper angreb i Yemen, lød det.

Fredagens tilbud fra houthierne kom knap en uge efter et omfattende angreb mod to store saudiarabiske olieanlæg.

Houthierne har taget skylden for angrebet den 14. september. Både Saudi-Arabien og USA mistænker ellers Iran for at have orkestreret angrebet.

FN's særlige udsending roser i pressemeddelelsen "ønsket om en politisk løsning til at ende konflikten".

Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Jubier, har svaret afmålt på houthiernes tilbud.

- Vi dømmer andre parter på baggrund af deres gerninger og handlinger, ikke på baggrund af deres ord, så vi venter og ser, om de (houthierne, red.) rent faktisk følger deres ord, siger han.

Ifølge Griffith er det afgørende, at Saudi-Arabien "udnytter muligheden og tager alle de nødvendige skridt for at mindske vold, militær eskalation og skadelig retorik".

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce