Annonce
Udland

FN suspenderer delvist nødhjælp til Yemens hovedstad

Essa Ahmed/Ritzau Scanpix
FN-agentur frygter, at manglende aftaler med lokale magthavere gør, at nødhjælp ikke ender hos befolkningen.

FN's fødevareprogram, World Food Programme (WFP), har valgt delvist at suspendere leverancer af nødhjælp til den yemenitiske hovedstad, Sanaa.

Ifølge FN-agenturet sker det på grund af manglende aftaler med houthi-oprørerne, der kontrollerer byen.

Der har blandt andet været problemer med at undgå, at nødhjælpen bliver "omdirigeret" til andre end den nødlidende civilbefolkning.

Det skriver WFP i en udtalelse sent torsdag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters

FN står bag udleveringen af nødhjælp til mere end ti millioner mennesker om måneden i Yemen, der i fire år har været ramt af borgerkrig og voldsomme luftbombardementer fra nabolandet Saudi-Arabien.

WFP's beslutning om at suspendere nødhjælp til hovedstaden kommer til at ramme cirka 850.000 mennesker, skriver agenturet.

Dog vil man stadig opretholde leverancer af mad og medicin til underernærede børn samt gravide og ammende kvinder.

- Vores arbejdes integritet trues, og vores ansvar over for dem, vi hjælper, er blevet undergravet, skriver WFP.

Suspenderingen kommer blandt andet efter uenighed med houthi-oprørerne, der vandt kontrol med byen fra den saudiskstøttede regering i Yemen i 2014, over såkaldt biometrisk data.

FN bruger biometrisk data som fingeraftryk og ansigts- og irisgenkendelse for at sikre en ligelig fordeling af nødhjælp.

Allerede i december kunne WFP dog konstatere, at doneret nødhjælp i houthi-kontrollerede områder blev sendt videre til oprørerne.

Oprørerne har nægtet at lade FN-agenturet kontrollere biometrisk data, da de mener, det strider mod yemenitisk lovgivning.

Det biometriske system bliver dog anerkendt og benyttet i områder kontrolleret af regeringsstyrker.

Borgerkrigen i Yemen bliver af FN beskrevet som en af verdens værste humanitære kriser.

3,3 millioner mennesker er internt fordrevne, og mere end 24 millioner - cirka to tredjedele af befolkningen - er afhængig af nødhjælp.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce