Annonce
Sønderborg

FOA kritiserer ekstra rengøring: Ingen vil arbejde gratis

FOA i Sønderborg har foreslået Sønderborg Kommune, at dagplejerne får en dag per måned til afspadsering for den ekstra rengøring. Det er blevet afvist af kommunen. Arkivfoto: Claus Thorsted
Fagforeningen FOA kan ikke nå frem til en aftale med Sønderborg Kommune om den ekstra rengøring, som kommunens dagplejere er blevet pålagt.
Annonce

Sønderborg: Dagplejerne i Sønderborg Kommune arbejder gratis, når de skal følge retningslinjerne til rengøring under coronakrisen. Det mener fagforeningen FOA.

- Man kan fint bruge en million på Tour de France, men man kan ikke nå til enighed med os om en aftale om, hvad vi skal have for det ekstra arbejde, lyder det fra formanden for den pædagogiske sektor, Gitte Mikkelsen, og henviser dermed til den udmelding borgmester Erik Lauritzen (S) kom med i forbindelse med udsættelsen af Tour de France, hvor han forklarede, at ekstra udgifter kunne afholdes som coronaudgifter.

Gitte Mikkelsen forklarer, at dagplejerne bruger cirka en time dagligt på den ekstra rengøring, og det kommer udover de 48 timer, som de er ansat til.

Fagforeningen er ikke uenig i, at der skal gøres mere rent, og at man skal gøre alt, hvad man kan for at holde virussen i ave, men de mener ikke, at det er rimeligt, at dagplejernes ekstra arbejde skal gøres gratis.

- Vi havde lavet en lokalaftale, som vi var rigtigt glade for, men den holdt i 14 dage, fordi der så kom nye retningslinjer, siger Jurate Elnef, som er fællestillidsmand for dagplejerne i Sønderborg Kommune.

Det som FOA og flere dagplejere er utilfredse med er den ekstra rengøring, de er blevet pålagt. Her skal de blandt andet vaske vægge i nå-højde, tørre dørhåndtag af, vaske legetøj og almindelig rengøring.

Annonce

Mere stress og flere sygemeldinger

Og det skal alt sammen gøres dagligt og indenfor den 48 timers arbejdsuge, som dagplejerne har.

De nye retningslinjer har også haft konsekvenser for dagplejerne. Ifølge Jurate Elnef har man oplevet, at dagplejerne er blevet mere stressede, og der er kommet langtidssygemeldinger.

- Man så indenfor institutionsområdet, at sygefraværet faldt og medarbejderne blev mindre stressede, som følge af de nye retningslinjer. Blandt dagplejerne har det været lige omvendt, hvor vi er blevet mere stresset og har fået langtidssygemeldinger, siger Jurate Elnef.

- Som dagplejer er man helt alene. Man har ikke nogen, man kan diskutere reglerne med, hvordan man skal gøre det, hvordan de tolker det og alt det. Der er meget langt til lederen. Og samtidig med det, var der en lang periode, hvor vi ikke måtte se andre, fortsætter fællestillidsmanden.

Annonce

Lad os finde en løsning

Fagforeningen understreger, at de selvfølgelig gerne vil gøre rent, som de skal. De ønsker dog, at dagplejerne får løn for det arbejde, som de udfører.

- Det er ikke muligt, at man kan få løn for det overarbejde, som man har. Derfor har vi foreslået, at de skal afspadsere det ekstra arbejde, som dagplejerne har, siger Gitte Mikkelsen.

Helt konkret har fagforeningen foreslået, at dagplejerne skal afspadsere en dag per måned. Det svarer til en halv times rengøring om dagen.


Man så indenfor institutionsområdet, at sygefraværet faldt og medarbejderne blev mindre stressede, som følge af de nye retningslinjer. Blandt dagplejerne har det været lige omvendt, hvor vi er blevet mere stresset og har fået langtidssygemeldinger.

Jurate Elhef, fællestillidsmand dagplejerne i Sønderborg Kommune


De har dog ikke kunnet nå til enighed med Sønderborg Kommune, og derfor har man nu sendt et såkaldt uenighedsreferat til FOA's hovedkontor i København.

- De begynder så at forhandle med KL (Kommunernes Landsforening, red.). De har foreslået, at vi skal forhandle med Sønderborg Kommune, men det er der ikke kommet noget ud af endnu, siger Gitte Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Annonce