Annonce
Sport

Fodboldspillere har større risiko for at udvikle demens

Et stort studie fra Skotland har slået fast, at flere fodboldspillere udvikler demens på grund af hovedstød.

Kan det forårsage skader på hjernen at heade meget til en fodbold, som de fleste professionelle fodboldspillere gør på daglig basis?

Hidtil har spørgsmålet blæst i vinden, men nu har et stort studie fra skotske forskere præsenteret et resultat, som er bekymrende læsning for fodboldspillere.

Undersøgelsen slår således fast, at tidligere fodboldspillere har tre og en halv gang større chance for at udvikle og dø af demens end resten af befolkningen på tilsvarende alderstrin.

Det skriver BBC.

Og der er hentet stor empiri til studiet fra forskerne på Glasgow University.

Studiet har sammenlignet dødsfald fra 7676 tidligere fodboldspillere med 23.000 personer fra resten af befolkningen. Prøverne er taget fra professionelle fodboldspillere i Skotland i perioden 1900 til 1976.

Undersøgelsen blev indledt i januar 2018 og har altså nu slået fast, at de mange hovedstød i fodbold øger chancen for at udvikle demens.

Til gengæld slår studiet også fast, at tidligere fodboldspillere omvendt har mindre chance for at dø af hjertesygdomme og nogle former for kræft - eksempelvis lungekræft.

- Mens der skal gøres alt for at identificere faktorerne, som giver en øget chance for at udvikle skader på hjernen, og reducere disse, så skal der også tages hensyn til, at der er mange helbredsmæssige fordele ved at spille fodbold, siger doktor Willie Stewart, der ledte studiet, ifølge BBC.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce