Annonce
Billund

Fodring af ænder ødelægger søerne og tiltrækker rotter

Ænderne svømmer lystigt i det grønlige vand i søen i Anlægget i Grindsted. En del af forklaringen på det beskidte vand kan være, at folk fodrer ænderne, selvom det ikke er tilladt. Foto: Alex Hermann

Trods nye skilte, hvor fodring af ænder bliver frabedt, er folk stadig slemme til at give de mange ænder i kommunens søer en bid brød. Det kan få grimme konsekvenser for naturen.

Billund Kommune: Alt for mange mennesker fodrer ænder, når de går forbi nogle af kommunens søer. Selvom kommunen på skilte udtrykkeligt frabeder sig, at ænderne bliver fodret, kan alt for mange mennesker ikke lade være med at tage det tørre brød med ned til søerne for at fodre ænderne.

- Det giver uhygiejniske forhold, og det tiltrækker rotter. Alt det, som fuglene ikke spiser, ligger tilbage til rotterne, fortæller Annette Læbo Matthiesen, som er biolog hos Billund Kommunes natur- og friluftsafdeling.

Risikoen for at tiltrække skadedyr er stor, når der på den måde bliver kastet madvarer i naturen.

- Når der er mad, er der også rotter. Nogle steder kan man holde en pæn rottebestand gående på foder, siger Annette Læbo Matthiesen.

Annonce

Hvad sker der, når ænder fodres?

I mange søer i nærheden af byer, er fodring af ænder den største kilde til forurening. Fodring medfører opvækst af alger, som farver vandet grønt og dyrelivet dør på grund af iltmangel. Ophobning af slam på bunden kan medføre lugtgener.

Et kilo brød indeholder lige så meget næring som 750 liter kloakvand. I den forbindelse er det uden betydning, om brødet først har været en tur igennem en and. Fodring medfører unaturligt mange ænder i en sø. Mange ænder slider og ødelægger søens brinker og skader hinanden i konkurrencen om hunner.

Kilde: Billund Kommune.

De børnevenlige skilte gør det klart, at ænderne helst ikke skal fodres. Det bliver de dog alligevel stadig i alt for høj grad. Foto: Alex Hermann

Giver stor bestand

Som tommelfingerregel sviner ét kilo brød lige så meget som 750 liter urenset spildevand - og svineriet bliver ikke mindre, blot fordi brødet har været en tur igennem en and. Derfor kan den megen fodring af ænder føre til, at søerne bliver snasket til i grønne alger, som oven i købet er giftige.

Derudover kan den megen ekstra mad føre til, at der pludselig er for mange ænder på for lille et område.

- Når man fodrer ænder, giver det en alt for stor bestand i forhold til, hvad søen kan bære. Der sker det, at der kommer rigtigt mange hanner, som slås om hunnerne og parrer sig så meget med hende, at hun drukner, siger Annette Læbo Matthiesen.

Skilte bliver overset

For et år siden blev der opsat nye skilte ved en række af de søer, hvor ænder hører hjemme. Her opfordrer en and på en børnevenlig måde til, at ænderne i søerne ikke bliver fodret. Umiddelbart er det dog ikke fornemmelsen, at disse skilte har haft den store effekt.

- Når jeg hører fra dem, der går rundt derude, lyder det til, at der bliver fodret lige så meget som tidligere. Der er en tradition for, at det er hyggeligt at gå ud og fodre ænder. Det har bare nogle meget uheldige konsekvenser for naturen, siger Annette Læbo Matthiesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Færre indbrud i Esbjerg og på Fanø

Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Esbjerg

Partifæller i sammenstød over balloner: Nogle er mere forbudte end andre

Annonce