Annonce
Billund

Fodring af ænder ødelægger søerne og tiltrækker rotter

Ænderne svømmer lystigt i det grønlige vand i søen i Anlægget i Grindsted. En del af forklaringen på det beskidte vand kan være, at folk fodrer ænderne, selvom det ikke er tilladt. Foto: Alex Hermann

Trods nye skilte, hvor fodring af ænder bliver frabedt, er folk stadig slemme til at give de mange ænder i kommunens søer en bid brød. Det kan få grimme konsekvenser for naturen.

Billund Kommune: Alt for mange mennesker fodrer ænder, når de går forbi nogle af kommunens søer. Selvom kommunen på skilte udtrykkeligt frabeder sig, at ænderne bliver fodret, kan alt for mange mennesker ikke lade være med at tage det tørre brød med ned til søerne for at fodre ænderne.

- Det giver uhygiejniske forhold, og det tiltrækker rotter. Alt det, som fuglene ikke spiser, ligger tilbage til rotterne, fortæller Annette Læbo Matthiesen, som er biolog hos Billund Kommunes natur- og friluftsafdeling.

Risikoen for at tiltrække skadedyr er stor, når der på den måde bliver kastet madvarer i naturen.

- Når der er mad, er der også rotter. Nogle steder kan man holde en pæn rottebestand gående på foder, siger Annette Læbo Matthiesen.

Annonce

Hvad sker der, når ænder fodres?

I mange søer i nærheden af byer, er fodring af ænder den største kilde til forurening. Fodring medfører opvækst af alger, som farver vandet grønt og dyrelivet dør på grund af iltmangel. Ophobning af slam på bunden kan medføre lugtgener.

Et kilo brød indeholder lige så meget næring som 750 liter kloakvand. I den forbindelse er det uden betydning, om brødet først har været en tur igennem en and. Fodring medfører unaturligt mange ænder i en sø. Mange ænder slider og ødelægger søens brinker og skader hinanden i konkurrencen om hunner.

Kilde: Billund Kommune.

De børnevenlige skilte gør det klart, at ænderne helst ikke skal fodres. Det bliver de dog alligevel stadig i alt for høj grad. Foto: Alex Hermann

Giver stor bestand

Som tommelfingerregel sviner ét kilo brød lige så meget som 750 liter urenset spildevand - og svineriet bliver ikke mindre, blot fordi brødet har været en tur igennem en and. Derfor kan den megen fodring af ænder føre til, at søerne bliver snasket til i grønne alger, som oven i købet er giftige.

Derudover kan den megen ekstra mad føre til, at der pludselig er for mange ænder på for lille et område.

- Når man fodrer ænder, giver det en alt for stor bestand i forhold til, hvad søen kan bære. Der sker det, at der kommer rigtigt mange hanner, som slås om hunnerne og parrer sig så meget med hende, at hun drukner, siger Annette Læbo Matthiesen.

Skilte bliver overset

For et år siden blev der opsat nye skilte ved en række af de søer, hvor ænder hører hjemme. Her opfordrer en and på en børnevenlig måde til, at ænderne i søerne ikke bliver fodret. Umiddelbart er det dog ikke fornemmelsen, at disse skilte har haft den store effekt.

- Når jeg hører fra dem, der går rundt derude, lyder det til, at der bliver fodret lige så meget som tidligere. Der er en tradition for, at det er hyggeligt at gå ud og fodre ænder. Det har bare nogle meget uheldige konsekvenser for naturen, siger Annette Læbo Matthiesen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce