Annonce
Billund

Fodring af ænder ødelægger søerne og tiltrækker rotter

Ænderne svømmer lystigt i det grønlige vand i søen i Anlægget i Grindsted. En del af forklaringen på det beskidte vand kan være, at folk fodrer ænderne, selvom det ikke er tilladt. Foto: Alex Hermann

Trods nye skilte, hvor fodring af ænder bliver frabedt, er folk stadig slemme til at give de mange ænder i kommunens søer en bid brød. Det kan få grimme konsekvenser for naturen.

Annonce

Billund Kommune: Alt for mange mennesker fodrer ænder, når de går forbi nogle af kommunens søer. Selvom kommunen på skilte udtrykkeligt frabeder sig, at ænderne bliver fodret, kan alt for mange mennesker ikke lade være med at tage det tørre brød med ned til søerne for at fodre ænderne.

- Det giver uhygiejniske forhold, og det tiltrækker rotter. Alt det, som fuglene ikke spiser, ligger tilbage til rotterne, fortæller Annette Læbo Matthiesen, som er biolog hos Billund Kommunes natur- og friluftsafdeling.

Risikoen for at tiltrække skadedyr er stor, når der på den måde bliver kastet madvarer i naturen.

- Når der er mad, er der også rotter. Nogle steder kan man holde en pæn rottebestand gående på foder, siger Annette Læbo Matthiesen.

Hvad sker der, når ænder fodres?

I mange søer i nærheden af byer, er fodring af ænder den største kilde til forurening. Fodring medfører opvækst af alger, som farver vandet grønt og dyrelivet dør på grund af iltmangel. Ophobning af slam på bunden kan medføre lugtgener.

Et kilo brød indeholder lige så meget næring som 750 liter kloakvand. I den forbindelse er det uden betydning, om brødet først har været en tur igennem en and. Fodring medfører unaturligt mange ænder i en sø. Mange ænder slider og ødelægger søens brinker og skader hinanden i konkurrencen om hunner.

Kilde: Billund Kommune.

De børnevenlige skilte gør det klart, at ænderne helst ikke skal fodres. Det bliver de dog alligevel stadig i alt for høj grad. Foto: Alex Hermann
Annonce

Giver stor bestand

Som tommelfingerregel sviner ét kilo brød lige så meget som 750 liter urenset spildevand - og svineriet bliver ikke mindre, blot fordi brødet har været en tur igennem en and. Derfor kan den megen fodring af ænder føre til, at søerne bliver snasket til i grønne alger, som oven i købet er giftige.

Derudover kan den megen ekstra mad føre til, at der pludselig er for mange ænder på for lille et område.

- Når man fodrer ænder, giver det en alt for stor bestand i forhold til, hvad søen kan bære. Der sker det, at der kommer rigtigt mange hanner, som slås om hunnerne og parrer sig så meget med hende, at hun drukner, siger Annette Læbo Matthiesen.

Annonce

Skilte bliver overset

For et år siden blev der opsat nye skilte ved en række af de søer, hvor ænder hører hjemme. Her opfordrer en and på en børnevenlig måde til, at ænderne i søerne ikke bliver fodret. Umiddelbart er det dog ikke fornemmelsen, at disse skilte har haft den store effekt.

- Når jeg hører fra dem, der går rundt derude, lyder det til, at der bliver fodret lige så meget som tidligere. Der er en tradition for, at det er hyggeligt at gå ud og fodre ænder. Det har bare nogle meget uheldige konsekvenser for naturen, siger Annette Læbo Matthiesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

X Factor-Emil slår sig løs til Dirty Dancing og har sin egen playliste på karaokebaren: - The Beatles er fed at fyre den af til

Annonce