Annonce
Sydjylland

Fokuserede hænder er nøglen til eksport-succes

Foto: Axel Schütt

Et succesfuldt produkt på det danske marked er altid et godt afsæt for at tænke i eksport. Men det gør det ikke alene. Den menneskelige faktor er nemlig også central for at skabe eksport-succeser. Det var én af pointerne i forskningsrapporten ’Eksportens DNA’, som Danish Export Association for nogle år siden udgav i samarbejde med Århus Universitet.

Eksport-fokuserede hænder og hoveder, ladet med de rigtige kompetencer, er simpelthen en del af DNA’et hos de virksomheder, som har størst succes med at flytte varer over landegrænserne.

Denne indsigt er ikke mindst vigtig lige nu, hvor vi skal omsætte det aktuelle momentum i dansk økonomi til varig vækst. For en lille økonomi som den danske er det nemlig den åbne samhandel med resten af verden, der er fundamentet for al langsigtet udvikling og vækst.

Annonce

EU afsatte i december en større pulje af midler til at genstarte virksomhedernes vækst efter covid-19 krisen. I Danmark er en del af disse midler lige nu ved at blive omsat til et samlet virksomhedsprogram, som blandt andet giver mulighed for at støtte små og mellemstore virksomheder (SMV’er) i at skabe mere eksport.

Helt enkelt kan SVM’erne via programmet få tilskud til hænder og hoveder, der i en fokuseret periode arbejder med at realisere et konkret eksportmål. I praksis dækker tilskuddet halvdelen af lønnen til den eller de medarbejdere, der arbejder på at give eksportstrategien vinger.

I Danmark er en del af disse midler lige nu ved at blive omsat til et samlet virksomhedsprogram, som blandt andet giver mulighed for at støtte små og mellemstore virksomheder (SMV’er) i at skabe mere eksport.

En tilgang kan være at anvende tilskuddet til en medarbejder i virksomhedens danske selskab. Det kan for eksempel være en medarbejder, der planlægger og udfører markedsførings- og salgsaktiviteter eller forbereder fremstødet med analyser og research.

En anden tilgang kan være at skabe konkret fodfæste på det påtænkte marked i form af en lokal medarbejder. Det giver mulighed for at lave research i marken eller aftaler med samarbejdspartnere og kunder, før man måske senere vælger at etablere et egentligt selskab i landet. Vejen hertil er at ansætte medarbejderen via en tredjepart for en periode. Det er en ofte anvendt og meget relevant måde for små og mellemstore virksomheder til at få ’hul igennem’ på nye markeder. Og nu kan det altså ske med tilskud.

Tilskudsprogrammet, som giver mulighed for at dedikere hænder og hoveder til at gøre eksportideer til handling, hedder SMV:Eksport og åbner for ansøgninger fra d. 7 september. Formidlingen sker via de seks erhvervshuse over hele landet.

Erhvervshus Sydjylland har som følge af vores placering tæt ved landegrænsen et særligt fokus på vejledning og viden omkring eksport, og vi har derfor påtaget os opgaven med at udvikle og administrere SMV:Eksport nationalt.

Til dækning af lønudgifter til medarbejdere i egen organisation kan virksomhederne opnå et tilskud på op til 100.000 kr. i SMV:Eksport, mens værdien af tilskuddet til medarbejdere, ansat via tredjepart i udlandet, kan nå op på kr. 250.000 kr.

Vores egen eksportanalyse fra foråret viste, at omkring hver tredje SMV’er i Sydjylland har eksportaktiviteter. Det er bestemt ikke dårligt. Men samtidig viste undersøgelsen, at der er et stort potentiale i at øge fokus på mulighederne for eksport blandt de to tredjedele af virksomheder, som endnu ikke har forsøgt sig på udenlandske markeder.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg

Fanø 'rammes' af kritisk olieudslip: Du kan følge øvelsen fra første række

Haderslev

Orangeriet By Malle udvider med bæredygtigt tøj

Aabenraa

Efter klager om hasarderet kørsel: Tre bump og 50 markeringsbjælker skal løse problemerne ved lystbådehavnen

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Sønderborg

Sønderborgs sækkepiber er klar med ny formand og ungdomsafdeling

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Aabenraa For abonnenter

Daniela droppede jobbet som speditør med stress og jag: Nu går hun glad på job i hjemmeplejen

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Esbjerg For abonnenter

Politikere splittede i stor sag om 132 nye lejligheder i Gl. Gjesing: Borgerligt flertal gennemtrumfer nybyggeri

Aabenraa

Politistation bliver snart forladt: Usikkert om den skal sælges

Annonce