Annonce
Sønderborg

Folk er vilde med Sønderborg Bibliotek

Folk valfarter til det nye bibliotek i Sønderborg - dagligt dog ikke så mange som ved åbningen her. Foto: Timo Battefeld

Borgerne i Sønderborg Kommune går oftere på biblioteket end i resten af landet, og tæt på dobbelt så ofte som i Aabenraa og Tønder. Døgnåbne selvbetjente biblioteker i de mindre byer og et nyt moderne bibliotek i Multikulturhuset er forklaring

Annonce

Sønderborg: Folk i Sønderborg Kommune er flittige gæster på bibliotekerne. I gennemsnit er der otte årlige besøg per borger i Sønderborg, mens der i hele landet er seks besøg årligt per borger. I nabokommunerne er der langt færre besøg på bibliotekerne. Forklaringen er ikke mindst det nye store Multikulturhuset med tysk bibliotek, Sønderjyllands Kunstskole og café med udsigt til Alssund - der giver mange folk i hovedbiblioteket i Multikulturhuset.

Det er en analyse fra webmediet https://www.find-a-kasse-priser.dk/wp/bedst-besoegte-biblioteker/ på basis af tal fra Danmarks Statistik, der har opgjort, hvor mange årlige besøg, der er per borger i alle landets kommuner. Sønderborg ligger med otte årlige besøg i den bedste femtedel af kommuner med flest besøg - mens landsgennemsnittet er seks. I Tønder er tallet fire - i Aabenraa fem.

- Det giver naturligvis en del mere trafik, og vi har mange flere på hovedbiblioteket end tidligere, siger stadsbibliotekar Carsten Nicolaisen. Der kommer cirka 1000 indad døren på biblioteket, men det er ikke alle, der låner en bog eller andet.

- Vi har altid haft pæne besøgstal, men er er ikke tvivl om, at det nye hovedbibliotek og Multikulturhuset betyder meget. Men vi har også gode besøgstal på vores biblioteker andre steder - i Broager, Nordborg, Gråsten, Sottrup og Hørup, siger Carsten Nicolaisen. Her er bibliotekerne i princippet åbne døgnet rundt, hvor de er selvbetjeningsbiblioteker.

Vi har altid haft pæne besøgstal, men er er ikke tvivl om, at det nye hovedbibliotek og Multikulturhuset betyder meget..

Carsten Nicolaisen, stadsbibliotekar

Annonce

Rekord i juli

Selv om ikke alle låner en bog eller andet, når de kommer på biblioteket, så betyder det store besøgstal dog også noget for udlånet,

- Vi har med 45.000 enheder haft det største udlån i juli i ti år. Det er gået fra cirka 40.000 og så altså 5000 flere nu i juli, siger Carsten Nicolaisen.

Gribskov Kommune er suverænt nummer et med 23 årlige besøg - og Helsingør ligger også i toppen med 16 årlige besøg per borger.

- Her tror jeg, at forklaringen er, at i Gribskov ligger bibliotekerne på skolerne - og så er Helsingør den kommune i landet, der bruger flest penge på deres biblioteker, fortæller stadsbibliotekaren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce