Annonce
Aabenraa

Folk klager over støj og uro: Nu har biblioteket hyret vagter

Der er tilsyneladende igen problemer med støj og uro uden for den bemandede åbningstid på biblioteket i Aabenraa. Arkivfoto: Timo Battefeld
Der er tilsyneladende stadig udfordringer med børn og unge, der skaber uro i bibliotekernes ubemandede åbningstid. Det fremgår af flere henvendelser igennem Aaben by. Senest har biblioteket hyret et vagtselskab for at slå problemet ned.

Aabenraa: Larm og uro fra børn og unge er åbenbart ikke et helt overstået kapitel på biblioteket i Aabenraa.

Tilbage i 2016 hævede Aabenraa Bibliotekerne ellers aldersgrænsen fra 10 til 13 år i den selvbetjente åbningstid frem til klokken 22, efter brugere havde klaget over støjende elementer.

Det havde en mærkbar effekt, lød tilbagemeldingen dengang, og kombineret med nye begrænsninger i adgangen til bibliotekets computere, var der nu kommet ro på igen.

De seneste uger har JydskeVestkysten imidlertid modtaget en række henvendelser igennem projektet Aaben by, som kan tyde på, at problemet er vendt tilbage.

- Der er larm, støjende adfærd og rod fra en gruppe børn og unge mennesker på Aabenraa Bibliotek, skriver læser Søren Hansen eksempelvis, og læser Jette Julius Kristiansen, som også er byrådsmedlem for Dansk Folkeparti og næstformand i kultur- og fritidsudvalget, skriver:

- Kig gerne på bibliotekernes problemer som opholdssted og børnepasning samt urolige, støjende og uregerlig adfærd hos børn og unge.

- Problemet er åbenbart ikke løst, så jeg synes, det er vigtigt at få fokus på det igen. De må selvfølgelig gerne være der, men de skal opføre sig ordenligt, uddyber Jette Julius til JydskeVestkysten.

Annonce

Har hyret vagter

Charlotte Stoltenberg, leder af kommunens biblioteker og kulturhuse, bekræfter, at der stadig er udfordringer med den slags. Men det er en kompleks problemstilling, forklarer hun.

- Faktuelt rammes biblioteket i perioder af en mindre gruppe store børn og unge, der bruger det som opholdssted. Det må de også gerne, for biblioteket er borgernes rum. Men de glemmer, at de er en del af et kollektivt offentligt rum, hvor der skal være plads til mange forskellige borgerbehov, og at det åbne selvbetjente biblioteksrum bygger på tillid, siger Charlotte Stoltenberg.

Problemet kan eksempelvis opstå ved, at børnene lukker hinanden ind eller følges ind med andre brugere, mens døren er åben, forklarer hun. I sommerferien var problematikken ved at vokse, og der kom brugerklager. Derfor valgte biblioteket at hyre et vagtselskab for at ”slå problemet ned”.

- Først med en kombination af fast vagt og runderinger, efterfølgende kun med runderinger, og dem har vi fortsat. Rapporterne fra vagtselskabet er oftest fine, men en gang imellem udviser vagten nogle børn under 13. Så jeg vurderer, det har haft en effekt, siger Charlotte Stoltenberg.

Går i dialog

Til gengæld er der også en anden gruppe, som – måske lidt misforstået - har forventninger om total stilhed på biblioteket i stil med de gamle læsesale.

- Vi går i dialog med dem og henviser til de mere stille områder i biblioteket, siger bibliotekslederen, som dog medgiver, at det ikke er nemt, da biblioteket i princippet består af ét, samlet rum.

- Der skal jo være plads til både børn, der spiller, voksne, der gerne vil læse lidt i fred, og studerende, der skriver opgaver, siger bibliotekslederen.

Foruden aldersgrænsen på 13 år skal brugere, der vil have adgang i den selvbetjente åbningstid, være registreret som bruger.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce