Annonce
Esbjerg

Folk-rock og autentisk udkantshygge fra Thy i Esbjerg

Jonah Blacksmith har for nyligt sendt en ny single på gaden. Oplev ny musik fra bandet, når de spiller i Musikhuset. PR-foto
Annonce

21. november gæster folk/rockgruppen ”Jonah Blacksmith” Musikhuset i Esbjerg. Vi har tidligere kunnet opleve dette fænomen - med udgangspunkt i det nordjyske Thy - ved Tønder festivalerne med stor succes. Nu kan de opleves indendørs. Thy har aldrig gjort noget stort ud af sig selv. Man har på mange måder levet stille og stolt i sig selv. Så da storkøbmanden Lars Larsen, der voksede op i Hurup i Thy, dukkede op i TV 2 reklamerne i 1988 og ville sælge dyner med Thybo-accent og et ”Go’daw, jeg hedder Lars Larsen”, grinede de fleste seere og tænkte: ”Sikken en bonderøv”. Lars Larsen opnåede at blive Danmarks fjerde rigeste person, så man kan også blive til noget i forretningsverdenen, når man kommer fra Thy. Ligeledes har Thy og Hurup også gjort sig berømt på underholdningsfronten via dansktop- og danseorkestret Kandis, der i mange år har været den mest sælgende i branchen med over halvanden million album, fyldte haller og med den absolut største fangruppe.

Udgivelser

Jonah Blacksmith har indtil videre udgivet to studiealbum med titlerne ”Northern Trail” (2014), ”Jonah Blacksmith” (2017) og desuden et opsamlingsalbum med koncertindspilninger med titlen ”Twenty Seventeen” (2017). Et lovet nyt album skulle være udkommet her i 2019, men er udskudt til næste år. Der vil dog være nye numre derfra ved efterårets koncerter.

Annonce

Smeden inspirerede

I samme stilfærdige og uhøjtidelige stil er ”Jonah Blacksmith” dukket op med udgangspunkt også i Hurup og med en ligeledes stærkt voksende succes. Når man læser anmeldelserne fra deres koncerter, er man ikke i tvivl om, at der er noget unikt at hente såvel i det musikalske som det tekstmæssige. Anmelderne har generelt ikke kunnet få armene ned igen af lutter begejstring. Fra små forsamlingshuse er de vokset til at have gæstet såvel sommerfestivaler som store haller og koncerthuse spredt over hele landet. Orkestret består af syv mænd i 30'erne og 40'erne med udgangspunkt i de to brødre Simon og Thomas Alstrup, der er vokset op i førnævnte Hurup i et parcelhuskvarter. Længere mod nord i Koldby boede deres bedsteforældre, hvor bedstefaren hed Johannes Alstrup, og her kom drengene tidlig og sent på besøg. Bedstefaren var den lokale smed, så han hed altid Johannes Smed i folkemunde. Bedsteforældrene var muntre og menneskevarmt joviale mennesker, og udover leg og pjat med børnebørnene og jagtture i det fri var de ivrigt musikalsk anlagt. Bedstefaderen primært på mandolin og bedstemoren på harmonika. Så der var altid musik på programmet, når drengene kom på besøg. Så de spillede, det bedste de kunne på forefaldende instrumenter som grydelåg og vaskebræt og fik derfor en tidlig sans og evne for musikinstrumenter og at gøre disse til en del af dagligdagslivet. Sammen med en fætter og fire andre venner skabte de orkestret, der opkaldt efter det musikalske forbillede og inspirator – bedstefaderen - kom til at hedde Jonah Blacksmith. Man skrev og indøvede en række numre og tilbød sig til familiefester, plejehjem, sommerfester, efterskoler m.v. og mødte en voldsom begejstring. Men ikke nok med at de viste sig at være yderst musikalske, så garnerede de musikken med fortællinger om deres liv i Thy og deres afdøde bedstefar fra Koldby og hans betydning for dem, og det sker på klingende thybomål.

Annonce

Nyt album på vej

Forsangeren Simon Alstrup synger med sin falset vokal om familie, kærlighed, tab, venskaber og betydningen af fællesskaber. Det er noget, der går lige ind i sjæl og sind af inderlighed, og det kan man også mærke i spillelysten, som er utæmmet. Man står sammen om den hyggelige oplevelse, og der improviseres gerne henad vejen. Stilen er Folk-rock Root-musik med afstikkere til countrygenren i bedste irske og keltiske stil a la Runrig,

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce