Annonce
Tønder

Folk strømmede til Opera i det fri

For 14. år i træk kan folk ude i det danske sommerland møde solister fra Den Kongelige Teater, når Opera i det fri kommer til seks forskellige byer i Danmark. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det Kongelige Teaters turné med Opera i det fri, er netop begyndt. Turnéen kommer ud i flere hjørner af landet. Første stop på turen var Tønder. For mange ligger opera måske lidt fjernt, men formålet med at rykke forestillingen ud i landet er netop at vise, at det ikke kun behøver at være for feinschmeckere.

Tønder: Som den første i rækken lagde Opera i det fri fredag aften turen forbi Tønder. Og som navnet på arrangementet antyder, blev det selvfølgelig holdt under åben himmel nærmer bestemt i Skulpturhaven. Allerede flere timer før forestilling gik i gang, kom tøndringerne slæbende med campingstole, tæpper og picnickurve, som kunne medbringes til den gratis forestilling. Og dem, der også havde taget paraplyer med, havde valgt rigtigt.

Selvom opera måske for mange lyder som noget finkulturelt for de få, var det en forestilling, de fleste kunne være med på.

- Der er lidt en fordom om, at opera er for feinschmeckere og ikke let tilgængeligt. Det Kongelige Teater vil med Opera i det fri vise, at det kan være noget for alle, når det kommer ud i hjørnerne af landet. Samtidige opføres de mest kendte sange, som de fleste godt kender, når de hører dem. Også selvom man ikke er opera-interesseret, sagde Tønder Teaters formand, Palle Guldbrandsen.

Det var ham, der i samarbejde med Det Kongelige Teater havde gjort det muligt at få Tønder med på turné-plakaten.

Annonce

Opera i det fri besøger i år:

Opera i det fri kan i år opleves:
  • Fredag den 9. august klokken 18.00 i Skulpturhaven i Tønder.
  • Lørdag den 10. august klokken 16.00 i Byparken i Esbjerg.
  • Søndag den 11. august klokken 18.00 i Vigehavn i Svaneke.
  • Fredag den 16. august klokken 18.00 i Ørbæklunde i Ørbæk.
  • Lørdag den 17. august klokken 16.00 på Paradespladsen i Viborg.
  • Søndag den 18. august klokken 16.00 i Sct. Knuds Kilde i Hjørring.

Billetterne er gratis.

Ikke kun København

Muligheden for at opleve en opera-forestilling i det fri, var da også noget, folk i Tønder tog til sig. Ifølge formanden for Tønder Teater var haven fyldt op med omkring 1700 gæster.

- Det har været overraskende let at få afsat billetterne, sagde han.

Gæsterne var trods regnen begejstret for, at Tønder kunne trække de helt store navne inden for operette til.

- Det er flot, at kulturelle arrangementer som denne kommer her til provinsen. Men sangerne er nogle af de bedste, der er i Danmark, så hvorfor skulle de kun synge i København? sagde Helga Sternhopf smilende, inden blikket blev vendt mod scenen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce